koeien in weiland

Koemelkallergie

Koemelkallergie komt vooral voor bij jonge kinderen, maar die groeien er vaak ook overheen. Wat zijn de symptomen van koemelkallergie? En kun je het op latere leeftijd nog ontwikkelen? Wij vertellen je alles over deze allergie!

Wat is koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie reageert je afweersysteem heftiger dan nodig op een bepaald eiwit in koemelk. Deze allergie komt het meeste voor bij baby’s.

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie. Als je lactose-intolerant bent, ontbreekt er een bepaald enzym in je maag-darmstelsel dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Eet of drink je toch iets met lactose erin? Dan krijg je last van je buik. Bij een koemelkallergie krijg je niet alleen last van je buik, maar ook van je huid en luchtwegen als je koemelk binnen krijgt.

Wat zijn de symptomen van koemelkallergie?

Koemelkallergie is soms moeilijk om te herkennen, omdat de klachten mild zijn, niet altijd direct optreden en ook op andere allergieën kunnen wijzen. Vaak vertonen baby’s met koemelkallergie al symptomen voordat ze vier maanden oud zijn.

Als je allergisch bent voor koemelk en koemelk(eiwit) binnenkrijgt, kun je de volgende symptomen vertonen:

Anafylactische reactie

Anafylaxie is een extreme allergische reactie waarbij het hele lichaam betrokken is. Bel direct 112 als je denkt dat iemand een anafylactische reactie heeft. De symptomen van anafylaxie zijn:

  • Tintelingen in en opzwellen van mond, keel, wangen en tong
  • Huiduitslag
  • Hevige astmatische klachten en ademhalingsproblemen
  • Verlaagde bloeddruk
  • Sufheid
  • Shock

Kan koemelkallergie op latere leeftijd nog ontstaan?

Ja, je kunt op latere leeftijd nog koemelkallergie ontwikkelen. De kans hierop is wel erg klein.

Is koemelkallergie erfelijk?

Als je een genetische aanleg hebt voor allergie, heb je ook een grotere kans op koemelkallergie. Er is sprake van een genetische aanleg als minimaal een van je ouders, broers of zussen een allergie, eczeem of astma hebben.

Kun je over een koemelkallergie heen groeien?

Bij veel kindjes die allergisch zijn voor koemelk wordt de allergie rond de eerste verjaardag al milder. De meeste kinderen zijn er rond hun vierde overheen gegroeid. Een klein deel blijft voor de rest van het leven allergisch. Dit is vooral zo als er sprake is geweest van anafylaxie.

Wil je weten of jij of je kind nog steeds allergisch is? Bespreek met je huisarts hoe je dit het beste kan testen. Ga nooit zelf experimenteren of testen door bijvoorbeeld koemelk te drinken.

Wat kun je doen tegen koemelkallergie?

Koemelkallergie is helaas niet te genezen. Daarom is het belangrijk om koemelkvrij te eten. In het geval van zuigelingen moet de moeder een speciaal dieet volgen om de borstvoeding vrij van koemelkeiwit te houden. Overleg met je huisarts of een diëtist welke voeding je wel en niet kunt eten en hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Na diagnose kun je noodmedicatie voorgeschreven krijgen. Dat is vaak een injectiepen met adrenaline. Adrenaline onderbreekt de allergische reactie. Zorg er dus voor dat jij of je kind de adrenaline-injectie altijd bij zich heeft!

Het is verstandig om je omgeving op de hoogte te brengen van jouw allergie of de allergie van je kind. Dan kan iemand anders jou of je kind helpen met noodmedicatie toedienen of kan er rekening worden gehouden bij bijvoorbeeld traktaties op school.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Vermoed je dat jij of je kind allergisch is voor koemelk? Neem dan contact op met je huisarts voor een allergietest.

Bel direct 112 als er sprake is van anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende lichamelijke reactie.

Heb je een adrenaline-injectie gebruikt tegen de allergische reactie? Bel dan alsnog 112 (in het geval van anafylaxie) of de huisarts. De allergische reactie moet namelijk nog verder behandeld worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.