Alle vrouwen hebben 'mannelijke' hormonen in hun bloed, sommigen weinig, anderen meer. Als je relatief veel mannelijke hormonen hebt, kan dat leiden tot 'mannelijke' haargroei zoals gezichtsbeharing. In dit artikel vertellen we je wat gezichtsbeharing is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.
Wat is gezichtsbeharing?
Gezichtsbeharing komt ook voor bij vrouwen. Elke vrouw krijgt na de menopauze geleidelijk meer haren in het gezicht. Bij jonge vrouwen is overmatige gezichtsbeharing meestal een onderdeel van een uitgebreidere vorm van overbeharing. Hierin zijn twee vormen te onderscheiden: hypertrichosis en hirsutisme.
Hypertrichosis
Bij hypertrichosis is er sprake van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal gesproken ook haartjes groeien. De onderarmen, onderbenen, oksels en schaamlippen zijn hierbij meer behaard, maar gezichtsbeharing komt hierbij vaak niet voor.
Hirsutisme
In het geval van hirsutisme groeien er haren op plekken waar vrouwen normaal gesproken niet zo behaard zijn. Zo groeien er vaak donkere, dikke haren op de bovenbenen, borst en onderbuik, maar ook op de kin en op de bovenlip.
Hoe ontstaat gezichtsbeharing?
Gezichtsbeharing wordt veroorzaakt door invloed van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam. Elke vrouw heeft kleine hoeveelheden testosteron in haar bloed. Gezichtsbeharing ontstaat als er te veel testosteron in je bloed zit of als je huid op normale hoeveelheden testosteron te sterk reageert.
Een te hoog testosterongehalte in je bloed kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Meestal is er sprake van het polycysteus ovarium syndroom. Dit is een aandoening waarbij de eicellen niet goed tot ontwikkeling komen en zich als met vocht gevulde blaasjes (cysten) ophopen in de eierstokken. De hormoonspiegels raken hierdoor in de war waarbij er vooral 'mannelijke' hormonen worden geproduceerd. Ook kan medicijngebruik, met name middelen die worden gebruikt bij epilepsie en reuma, de oorzaak van gezichtsbeharing zijn.
Bij de meeste vrouwen met gezichtsbeharing is de hoeveelheid testosteron in het bloed normaal, maar reageert de haarwortel er gevoelig op. De invloed van het hormoon is hierdoor te groot, waardoor een ander beharingspatroon ontstaat.
Wat kun je er zelf aan doen?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je last hebt van gezichtsbeharing.
- Bleken. Haartjes op je bovenlip kun je bleken met bleekmiddel dat speciaal daarvoor is samengesteld.
- Niet scheren. Scheren leidt er niet toe dat de haartjes harder gaan groeien, maar er ontstaan wel snel stoppeltjes waardoor je je dagelijks moet scheren. Vermijd dus een scheermes.
- Epileren. In plaats van scheren kun je beter de haartjes epileren met een pincet. Dit is pijnlijker en kost meer tijd, maar geeft een langduriger resultaat.
- Harsen. Ook kun je de haartjes harsen. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als epileren, maar is minder tijdrovend, maar wel wat pijnlijker. Harsen kun je het beste aan een schoonheidsspecialiste overlaten.
- Elektrisch ontharen. Deze behandeling kun je bij een schoonheidsspecialiste laten doen. De haarzakjes worden met kleine stroomstootjes vernietigd waardoor er geen haren meer uit kunnen groeien. Deze behandeling duurt een aantal maanden en is vrij prijzig.
- Laserbehandeling. Bij een laserbehandeling worden de haarzakjes met kleine bundels licht vernietigd. Deze behandeling wordt met name uitgevoerd door dermatologen (huidartsen).
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.