Sommige vrouwen hebben een onregelmatige of zelfs uitblijvende menstruatie. Dit kan het polycysteus ovarium syndroom zijn. Oftewel PCOS. Wat dit precies is, waar je het aan kunt herkennen en wat eventuele gevolgen kunnen zijn, lees je hier.
Wat is PCOS?
PCOS houdt in dat er meerdere vochtblaasjes op de eierstok aanwezig zijn. Hoe het precies ontstaat is nog onduidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere hormonen bij betrokken. Zo zou het LH hormoon (wat de eisprong opwekt) zijn verhoogd en het FSH hormoon (wat zorgt dat eiblaasjes gaan rijpen) een verlaagde waarde hebben. Door onvoldoende FSH-waarde rijpen de eiblaasjes niet zoals het hoort, waardoor er vochtblaasjes (cysten) ontstaan. De verstoorde rijping speelt een grote rol bij de menstruatie en verklaart dan ook het meest herkenbare symptoom van PCOS: een onregelmatige menstruatie. Factoren die mee kunnen spelen bij het krijgen van PCOS zijn erfelijkheid en overgewicht.
Wat zijn de symptomen van PCOS?
PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Eén van de symptomen is dat je minder of niet meer ongesteld bent. Maar dit hoeft niet direct te betekenen dat je PCOS hebt. Er zijn namelijk ook andere oorzaken van een onregelmatige menstruatie. Je kunt PCOS kennen aan de volgende symptomen:
- Je hebt geen of een onregelmatige menstruatie: bij PCOS is dit minder dan acht keer per jaar
- Je hebt een verhoogde testosteronwaarde en/of verschijnselen hiervan: je kunt dit soms herkennen aan overbeharing en/of acné
- Je hebt vochtblaasjes in de eierstokken: dit wordt via een echo bekeken
Wat zijn de gevolgen van PCOS?
Naast acné en overbeharing kun je op korte termijn verminderd vruchtbaar zijn. Op de lange termijn kan er suikerziekte, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker ontstaan. Deze problemen treden meestal na de overgang op. Het kan voorkomen dat dit samengaat met overgewicht en een verminderde gevoeligheid voor insuline.
Laat je onderzoeken
Denk je dat je PCOS hebt? Laat je op tijd onderzoeken, om de lange-termijn-klachten zo veel mogelijk te voorkomen. De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek en een echoscopie. Met het bloedonderzoek kunnen ze de hormoonwaarden bekijken en met de echo kunnen ze zien of je blaasjes hebt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.