mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
vrouw met houtskool aan haar handen

Houtskool

Huh, lees je dat nou goed: houtskool in je tandpasta? Dat klopt! Actieve kool is een populair ingrediënt voor verzorgingsproducten. Je leest steeds vaker ‘charcoal’ of ‘actieve kool’ op de verpakkingen van whitening tandpasta, gezichtsmaskers en cleansers. Maar hoe werkt dit, kun je je tanden wit en fris maken en je huid reinigen met roetzwarte houtskool en is dit goed voor je? Wij vertellen je meer!

Artikel opslaan

Wat is actieve kool?

Actieve kool is een behandelde koolstof die ontstaat door het verkolen van bijvoorbeeld kokosschillen, hout, turf of plantenresten. Door adsorptie (een andere vorm van opname dan absorptie) kan actieve kool of charcoal allerlei stoffen aan zich binden. Het wordt gebruikt in filters, om water en bodem te reinigen en om diarree te bestrijden. Maar ook om een vergiftiging (door alcohol of door slangen- en spinnenbeten) te behandelen en nare geuren te bestrijden. Maar ook om een vergiftiging (door alcohol of door slangen- en spinnenbeten) te behandelen en nare geuren te bestrijden.

Tegenwoordig zien we actieve houtskool steeds vaker terug in gezichtsreinigers, maskers en tandpasta. Het zwarte goedje kan zo’n 100 tot 200 keer zijn eigen gewicht aan gifstoffen opnemen. Een perfect ingrediënt dus om de huid en mond van viezigheid te ontdoen.

Actieve houtskool in gezichtsreiniger

Het grote adsorptievermogen van actieve kool in verzorgingsproducten zorgt voor een grondige reiniging van de huid. Actieve kool zit in verschillende producten zoals gezichtsreinigers, maskers en face wash. De kool adsorbeert olie van de huid en reinigt de poriën diep.

Klinkt goed, toch? Toch kleeft er ook een nadeel aan charcoal in gezichtsreinigingsproducten. Actieve kool kan ook de oliën en vetten van je huid weg halen die je juist nodig hebt om je huid te hydrateren. Als je een droge huid of gevoelige huid hebt, dan kun je dus beter voor een reiniger kiezen die geen actieve kool bevat. Lees ons artikel over de gevoelige huid om tips op te doen!

Ben je niet zeker of je een gevoelige huid hebt? Probeer het product dan eerst op een klein stukje van je huid, bijvoorbeeld je pols.

Actieve houtskool in tandpasta

In tandpasta neemt houtskool bacteriën en vuil uit de mond op door het aan zich te binden. Spoel je de tandpasta weg, dan spoel je alle rommel mee het afvoerputje in. Wat zo fijn is, is dat houtskool ook verkleurende stoffen van bijvoorbeeld koffie of wijn adsorbeert. Poetsen, spoelen en weg ermee!

Pas er met houtskool tandpasta wel op dat je dit niet op een dagelijkse basis gebruikt. Het poeder schuurt en kan daardoor de glazuurlaag op je tanden beschadigen. Wil je wel graag tandpasta met actieve kool op dagelijkse basis gebruiken? Kijk dan op het label van de tandpasta of er fluoride inzit. Dit is een ingrediënt dat je glazuur juist beschermt.

Actieve houtskool in medicijnen

Actieve kool wordt ook gebruikt in medicijnen, bijvoorbeeld in Norit. Doordat actieve kool stoffen aan zich kan binden, wordt de kool gebruikt om bijvoorbeeld vergiftigingen te behandelen.

Is houtskool niet slecht voor je?

Als je actieve kool op een incidentele basis gebruikt of inneemt, dan is het niet schadelijk voor je.

Het grote nadeel van houtskool is dat het geen onderscheid kan maken tussen goede en slechte stoffen. Als je houtskool inneemt, bijvoorbeeld in supplementvorm, bindt het dus ook nuttige en noodzakelijke stoffen zoals vitamines, mineralen, supplementen en enzymen aan zich. Een ander nadelig gevolg is dat actieve kool ook medicijnen aan zich bindt, dus ook de anticonceptiepil en antistollingsmiddelen. Als je actieve kool dus lang en veel gebruikt, kan de werkzaamheid van de pil en andere medicijnen dus minder zijn. Let er daarom op dat je houtskool niet op een dagelijkse basis inneemt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.