Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 8.99
Spaar 3 Air Miles

Tijgerbalsem: verlichting voor vermoeide spieren en meer!

Tiger Balm, ook wel tijgerbalsem genoemd, staat vooral bekend om de verlichtende werking bij stijve spieren. Maar wist je dat dit smeersel ook heel handig is om andere probleempjes op te lossen? En dat er verschillende soorten van deze balsem zijn? We vertellen je er alles over.

tijgerbalsem

Tijgerbalsem: 8 hacks

Tijgerbalsem wordt vaak gebruikt voor de verzorging van gevoelige spieren. Maar er zijn nog veel meer problemen waar deze balsem mee kan helpen. Hieronder geven we 8 hacks voor tijgerbalsem!

1. Koude voeten

Koude voetjes in de wintermaanden? Smeer je voeten in met is tijgerbalsem! Het stimuleert je bloedsomloop waardoor ze snel opwarmen. Wrijf in met ronddraaiende bewegingen totdat de balsem in de huid is ingetrokken. Vergeet niet je handen goed te wassen na gebruik.

2. Verstopte neus

Last van een verstopte neus? Naast een pakje zakdoeken is tijgerbalsem je beste vriend! Smeer een heel klein beetje (less is more) balsem op je neusbrug en onder je neus. Dit helpt je om vrijer te ademen. Let op: doe dit niet als je huid door het vele neussnuiten al beschadigd is! Doe in dat geval een beetje tijgerbalsem op een zakdoekje zodat je de balsem wel ruikt, maar deze je huid niet irriteert.

3. Muggenbeten

Geprikt door een kwal, mug of ander insect? Tijgerbalsem heeft een verzachtende werking en helpt heel goed tegen de ondraaglijke jeuk.

4. Insecten op afstand

Nog een win: de sterke geur van tijgerbalsem houdt insecten op afstand! De beestjes houden niet van deze geur en blijven daardoor ver bij je uit de buurt. Sla de potjes maar vast in! Tip: bekijk ook onze andere anti-insectenmiddelen om muggenbulten te voorkomen.

5. Winderigheid

Wist je dat tijgerbalsem in Azië ook wordt gebruikt tegen winderigheid? Je kan tijgerbalsem op je buik smeren en de warmte kan helpen tegen winderigheid. Probeer het eens uit!

6. Vieze luchtjes

Heb je nog een laatste restje tijgerbalsem over en ruiken je winterschoenen muf en vies? Tip: zet een geopend potje tijgerbalsem in iedere schoen. Geen vieze zweetluchtjes meer!

7. Stickers verwijderen

Ken je dat? Je hebt net iets nieuws gekocht maar de stickers zitten er nog op? Smeer een beetje tijgerbalsem op de productsticker en je kunt 'm gemakkelijker lostrekken.

8. Verf van je handen

Heb je iets in huis geverfd maar zijn je handen er niet vlekkeloos vanaf gekomen? Tijgerbalsem will do the trick! Breng een beetje aan op de verfspatten en met een oude (thee)doek wrijf je in no time de verf van je handen.

Waar komt tijgerbalsem vandaan?

Wist je dat tijgerbalsem al meer dan 100 jaar oud is? Het ‘hete’ smeerseltje komt van origine uit Singapore en is in 1870 door de Chinese kruidendokter Aw Chu Kin bedacht. De balsem wordt inmiddels over de hele wereld gebruikt voor het verzorgen van gevoelige spieren. 'Tiger Balm' is eigenlijk een merknaam. De term 'tijgerbalsem' is zo bekend dat de merknaam inmiddels als soortnaam wordt gebruikt.

De naam ‘tijgerbalsem’

De naam tijgerbalsem is bedacht door de zoon van de Chinese kruidendokter. Zoon Aw Boon Haw (‘zachtaardige tijger’) heeft de balsem na het overlijden van zijn vader vernoemd naar de betekenis van zijn eigen naam.

Soorten tijgerbalsem

Wist je dat er verschillende soorten tijgerbalsem bestaan? Het bestaat namelijk in de kleuren rood en wit. Zoals je hieronder kunt lezen, heeft elke soort tijgerbalsem een ander effect.

Rode tijgerbalsem

Rode tijgerbalsem is het meest bekend en is extra sterk. Deze balsem zorgt voor de warme sensatie en is goed te gebruiken na het sporten. Let wel op: de rode kleur kan afgeven op bijvoorbeeld je kleding.

Witte tijgerbalsem

Witte tijgerbalsem heeft een normale sterkte. Deze variant kun je daarom goed gebruiken om bijvoorbeeld onder je neus te smeren als die verstopt is. Deze balsem werkt verkoelend en verzachtend.

Wat is de werking van tijgerbalsem?

Tijgerbalsem bevat een mix van verschillende olien, die allemaal een pijnstillend effect hebben. Het gaat hier om de volgende olien:

  • kamfer
  • menthol
  • muntolie (gedementoliseerd)
  • olie van de kajapoetboom
  • olie van kruidnagel

Deze oliën worden gemengd met een vette substantie, zoals bijenwas of vaseline. Hierdoor smeer je de tijgerbalsem gemakkelijk op je huid. In witte en rode tijgerbalsem zitten dezelfde ingredienten. Het enige verschil tussen de twee soorten tijgerbalsem is de verhouding van de ingredienten. Rode tijgerbalsem bevat meer olie van kruidnagel dan de witte variant.

Let op: tijgerbalsem niet aanbrengen op een geïrriteerde huid, op de slijmvliezen of in de ogen. Gebruik tijgerbalsem met voorzorg bij jonge kinderen.

Meer handige tips? Lees ook ons artikel over wat je allemaal kan doen met Vaseline!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.