
Hacks
Etos
Laatste update 11 april 2023
Tiger Balm, ook wel tijgerbalsem genoemd, staat vooral bekend om het verlichten van spierpijn. Maar wist je dat dit smeersel ook heel handig is om andere probleempjes op te lossen? En dat er verschillende soorten van deze balsem zijn? We vertellen je er alles over.
Tijgerbalsem wordt vaak gebruikt voor stijve spieren. Maar er zijn nog veel meer problemen waar deze balsem mee kan helpen. Hieronder geven we 11 hacks voor tijgerbalsem!
Heb je fanatiek gesport en voel je de volgende dag spierpijn? Dan is tijgerbalsem je redder. Breng een beetje van de balsem aan op de pijnlijke plek(ken). Wrijf in met ronddraaiende bewegingen totdat de balsem in de huid is ingetrokken. Vergeet niet je handen goed te wassen na gebruik.
Koude voetjes in de wintermaanden? Smeer je voeten in met tijgerbalsem! Het stimuleert je bloedsomloop waardoor ze snel opwarmen.
Voel je een beginnende keelpijn opkomen? Breng een beetje tijgerbalsem aan op de huid rondom je keel en nek voordat je gaat slapen. Laat het een nachtje intrekken en je zult merken dat je beginnende keelpijn de volgende ochtend een stuk minder is.
Een neus die helemaal dicht zit, pijnlijke traanogen en een schrale neus van al het snuiten: tijdens de koude wintermaanden ontkom je bijna niet aan een fikse verkoudheid. Naast een pakje zakdoeken is tijgerbalsem je beste vriend! Verstopte neus? Smeer een heel klein beetje (less is more) balsem op je neusbrug en onder je neus. Dit helpt je om vrijer te ademen. Let op: doe dit niet als je huid door het vele neussnuiten al beschadigd is! Doe ik dat geval een beetje tijgerbalsem op een zakdoekje zodat je de balsem wel ruikt, maar deze je huid niet irriteert.
Geprikt door een kwal, mug of ander insect? Tijgerbalsem heeft een verzachtende werking en helpt heel goed tegen de ondraaglijke jeuk.
Nog een win: de sterke geur van tijgerbalsem houdt insecten op afstand! De beestjes houden niet van deze geur en blijven daardoor ver bij je uit de buurt. Sla de potjes maar vast in!
De balsem kan je ook helpen bij hoofdpijn, vooral als deze komt door teveel spanning en stress. Smeer een klein beetje tijgerbalsem op je voorhoofd en je slapen.
De meeste mensen in Nederland gebruiken tijgerbalsem voor het verlichten van spierpijn. Dit wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat tijgerbalsem in Azië ook wordt gebruikt tegen winderigheid? Je kan tijgerbalsem op je buik smeren en de warmte kan helpen tegen winderigheid. Probeer het eens uit!
Heb je nog een laatste restje tijgerbalsem over en ruiken je winterschoenen muf en vies? Tip: zet een geopend potje tijgerbalsem in iedere schoen. Geen vieze zweetluchtjes meer!
Ken je dat? Je hebt net iets nieuws gekocht maar de stickers zitten er nog op? Smeer een beetje tijgerbalsem op de productsticker en je kunt 'm gemakkelijker lostrekken.
Heb je iets in huis geverfd maar zijn je handen er niet vlekkeloos vanaf gekomen? Tijgerbalsem will do the trick! Breng een beetje aan op de verfspatten en met een oude (thee)doek wrijf je in no time de verf van je handen.
Wist je dat tijgerbalsem al meer dan 100 jaar oud is? Het ‘hete’ smeerseltje komt van origine uit Singapore en is in 1870 door de Chinese kruidendokter Aw Chu Kin bedacht. De balsem wordt inmiddels over de hele wereld gebruikt voor het verhelpen van stijve en pijnlijke spieren. Tiger balm is eigenlijk een merknaam. De term 'tijgerbalsem' is zo bekend dat de merknaam inmiddels als soortnaam wordt gebruikt.
De naam tijgerbalsem is bedacht door de zoon van de Chinese kruidendokter. Zoon Aw Boon Haw (‘zachtaardige tijger’) heeft de balsem na het overlijden van zijn vader vernoemd naar de betekenis van zijn eigen naam.
Wist je dat er verschillende soorten tijgerbalsem bestaan? Het bestaat namelijk in de kleuren rood en wit. Zoals je hieronder kunt lezen, heeft elke soort tijgerbalsem een ander effect.
Tijgerbalsem bevat een mix van verschillende olien, die allemaal een pijnstillend effect hebben. Het gaat hier om de volgende olien:
Deze olien worden gemengd met een vette substantie, zoals bijenwas of vaseline. Hierdoor smeer je de tijgerbalsem gemakkelijk op je huid. In witte en rode tijgerbalsem zitten dezelfde ingredienten. Het enige verschil tussen de twee soorten tijgerbalsem is de verhouding van de ingredienten. Rode tijgerbalsem bevat meer olie van kruidnagel dan de witte variant.
Let op: tijgerbalsem niet aanbrengen op een geïrriteerde huid, op de slijmvliezen of in de ogen. Gebruik tijgerbalsem met voorzorg bij jonge kinderen.
Meer handige tips? Lees ook onze artikelen over Bepanthen en Vaseline!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.