Schouder van vrouw met witte trui

Overmatig zweten

Transpireren is gezond, het houdt namelijk je lichaamstemperatuur op peil. Daarom zweet je bijvoorbeeld meer als het buiten warm is. Zo koelt je lichaam af. Maar sommige mensen hebben meer last van zweet dan anderen. Overmatig zweten kan heel vervelend zijn. Benieuwd waardoor de één meer zweet dan de ander en wat je tegen overmatig zweten kunt doen? Lees dan verder!

Shop hier onze deodorant

Wat is overmatig zweten?

Wanneer zweten als onaangenaam ervaren wordt noemen we het overmatig zweten. De klachten die je dan ervaart zijn een onaangename geur of een abnormale hoeveelheid vocht. Je kunt over je hele lichaam last hebben van overmatig zweten, maar het is ook mogelijk dat de klachten zich beperken tot je handen, voeten of oksels.

Wat zijn de symptomen van overmatig zweten?

Je kunt overmatig zweten herkennen aan de volgende kenmerken:

 • veel zweetproductie terwijl er nauwelijks inspanning geleverd wordt;
 • vochtplekken in je kleding (vaak onder je oksels en op je rug);
 • een onaangename geur;
 • bij zweetvoeten kun je te maken krijgen met schimmelinfecties;
 • moeite met bepaalde voorwerpen vasthouden, omdat ze 'uit de handen glijden'. Ook kan het schudden van handen als vervelend worden ervaren.
Bekijk ons assortiment aan hulpmiddelen bij zweetvoeten >

Wat is de oorzaak van overmatig zweten?

Als je structureel overmatig zweet, wordt dat ook wel hyperhidrose of hyperhidrosis genoemd. Naar schatting lijdt 4% tot 10% van de bevolking hieraan. Wat precies de oorzaak is van overmatig zweten is niet helemaal bekend. Een van de mogelijke oorzaken heeft te maken met een ontregeling van het sympathisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt de productie van zweet. Soms zijn medicijnen, zoals antidepressiva, slijmverdunners of bepaalde hormoonpreparaten, de boosdoener. Andere mogelijke oorzaken van overmatig zweten zijn: gekruid eten, roken, het overmatig drinken van koffie en stress.

Zweten door stress

Veel mensen zullen het herkennen: je moet een belangrijke presentatie geven of je hebt een gesprek waar veel van afhangt. Bij uitstek het moment dat het zweet je uitbreekt. Stress is een belangrijke veroorzaker van okselzweet. Behalve je zweetoksels verbergen kun je ook proberen stress te voorkomen. Voor zo’n ‘stressmoment’ kun je bijvoorbeeld gaan sporten of yoga doen. Daardoor kun je ontspannen en heb je tijdens een stressmoment minder last van zweet.

Hoe ontstaat zweetlucht?

Zweet is van zichzelf geurloos op het moment dat het wordt uitgescheiden. De typische geur van zweet ontstaat doordat bepaalde huidbacteriën zweet omzetten in stoffen die wél ruiken. Hier komt die typische ‘zweetlucht’ vandaan.

Wat kun je doen tegen overmatig zweten?

Je kunt zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je minder zweet. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij:

 • Gebruik een goede deodorant. Het werkt het beste om een anti-perspirants te gebruiken. Deze deodorant gaat de zweetproductie namelijk tegen.
 • Gebruik tijdens het douchen pH-huidneutrale douchegel of zeep.
 • Draag zoveel mogelijk katoenen kleding, want katoen absorbeert zweet. Draag geen synthetische kleding: dit materiaal ademt niet.
 • Trek elke dag schone kleding aan en gooi kledingstukken waar je in hebt gezweet in de was. Neem een extra shirt mee als je voorziet dat je veel gaat zweten.
 • Gebruik speciale okselpads die je zweet absorberen. Okselpads bevestig je met plakstrips aan je kleding. Er bestaan zelfs T-shirts met okselpads.
 • Last van zweetvoeten? Trek dan dagelijks schone sokken aan, loop zoveel mogelijk op blote voeten en draag leren schoenen.
 • Wees niet bang om te gaan zweten. Juist de angst voor overmatig zweten kan een rol spelen bij het blijven bestaan van de klachten. Dus onthoud: zweten is niet vies. Zweten heeft juist nuttige functie, namelijk het handhaven van een juiste lichaamstemperatuur.

Shop nu onze favoriete anti-transpirant producten

€ 4.25
druppels
Promotie: Promotie voorwaarden: Therme deodorant alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 19.05
spray
€ 6.69
spray
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrélon, Dove, Axe, Rexona, Love Beauty and Planet, Zwitsal, Neutral, Lifebuoy, Vaseline en Zendium en bij aankoop van 2 actie artikelen ontvangt de klant een gratis Dove shower Revive, alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. haarmaskers, cadeausets en mini's van Andrélon, Axe, Dove en Zwitsal.
€ 4.49
spray
€ 21.59
spray
Promotie: Promotie voorwaarden: Deoleen alle varianten, combineren mogelijk.
€ 7.19
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Deoleen alle varianten, combineren mogelijk.
€ 6.99
stick

Bekijk hier ons gehele assortiment aan deodorant >

Overmatig zweten in de zomer

In de zomer zweet je vaak meer dan andere seizoenen. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op de wachten als je al overmatig zweet tijdens 'normale' dagen. Nog een aantal extra tips voor de extra warme dagen:

 • Drink voldoende. Je verliest veel vocht dus drink voldoende, het liefst elk uur een glas water.
 • Onthaar plekken waar je veel zweet. Natuurlijk moet iedereen dit zelf weten, maar bacteriën vinden het fijner in behaarde oksels dan geschoren oksels.
 • Draag kleding van ademend materiaal. Het is verstandig om katoenen kleding te dragen als je snel zweet, maar linnen kleding is nog beter. Linnen kleding houdt je lichaam koel in de zomer.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Werken de bovenstaande tips niet of onvoldoende? Ga dan naar de huisarts. Je huisarts kan met je meedenken over een eventuele oplossing.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.