Als we gezond zijn, staan we maar weinig stil bij ons lichaam. Maar of je écht gezond bent, is niet altijd even duidelijk te merken. Zo weten vier op de tien Nederlanders met een hoge bloeddruk niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Weet jij jouw bloeddrukwaardes? Je kunt daar heel makkelijk achterkomen. Hoe, dat vertellen we je in dit artikel.
Wat is je bloeddruk?
Ons hart klopt in rust zestig tot tachtig keer per minuut om bloed met flinke kracht door onze (slag)aderen te pompen. Elke keer wanneer je hart samentrekt, oefent het druk uit op de bloedvaten: de bloeddruk. Je bloeddruk bestaat uit twee waarden, die we de bovendruk en onderdruk noemen. De bovendruk is de hoogste druk die de meter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. De onderdruk geeft de druk in de vaten weer als het hart zich ontspant.
Wat zegt je bloeddruk over je gezondheid?
Heb je een gezonde bloeddruk, dan stroomt het bloed goed door je lichaam en wordt de werking van je hart ondersteund. Maar een op de vier Nederlanders heeft last van een hoge bloeddruk, en van de mensen tussen de dertig en zeventig jaar zelfs een op de drie. Dat is niet de bedoeling, want een langdurig hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de slagaders.
Door die beschadiging kan slagaderverkalking ontstaan. Het gevolg: de vaten worden minder elastisch en de bloeddruk neemt verder toe. Het hart moet nog harder werken en ‘slijt’ eerder. Als de bloedvaten continu onder druk staan, kan dat op lange termijn levensbedreigende hart- en vaatproblemen veroorzaken, zoals hartfalen, een beroerte of een hartinfarct. Ook de ogen en nieren kunnen worden aangetast.
Wat kan een bloeddrukmeting je vertellen?
We vertelden het al: veel mensen lopen zonder het te weten rond met een hoge bloeddruk. Zonde, want je kunt zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen. Maar voordat je daarmee begint, zul je eerst je bloeddruk moeten meten.
Een bloeddrukmeting is altijd verstandig voor mensen die behandeld worden voor een hoge bloeddruk of een hogere kans hebben op een hoge bloeddruk, hart- of vaatziekte, hoog cholesterolgehalte of diabetes. Want vergis je niet: ondanks een redelijk gezonde leefstijl kan toch een hoge bloeddruk ontstaan. Bijvoorbeeld door erfelijke aanleg. Om die reden is het voor iedereen interessant om je eigen bloeddruk te kennen en op basis daarvan persoonlijk advies te krijgen.
Etos gezondheidscheck
Bij Etos helpen we je graag een handje bij gezond leven en gezonde keuzes maken. Daarom kun je bij ons in de winkel een gezondheidscheck doen, om erachter te komen hoe het met je gaat. Maak nu een afspraak voor een cholesterolmeting, kom achter jouw waardes en krijg advies op maat.