Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Alternative text missing

Netelroos

Heb je last van netelroos? Netelroos gaat meestal vanzelf weer over, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is. Hoe ontstaat netelroos? En wat zijn de symptomen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over netelroos moet weten.

Wat is netelroos?

Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria genoemd. Het is een jeukende huiduitslag met bleke tot roze, licht gezwollen vlekken. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.

Netelroos komt regelmatig voor. Als het langer dan drie maanden aanhoudt, spreekt men van chronische urticaria. Bij ongeveer 10% van de mensen gaan acute urticaria over in de chronische vorm.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Een typische urtica ontstaat in seconden/minuten en verdwijnt meestal binnen 24 uur. Intussen kunnen er wel nieuwe plekken ontstaan. In 80% van de gevallen verdwijnt de netelroos spontaan binnen enkele weken en komt het nooit meer terug.

Bij een plotseling ontstane jeukende huiduitslag met bleke tot roze, licht gezwollen vlekken, is de kans groot dat er sprake is van netelroos. Meestal is er contact met een bepaalde stof geweest, bijvoorbeeld via de huid of via het voedsel.

Hoe ontstaat netelroos?

Netelroos is meestal het gevolg van een allergische reactie. Dat wil zeggen dat je ergens overgevoelig voor bent. Vaak blijft de precieze oorzaak onduidelijk, maar de uitslag kan als reactie ontstaan op een van de volgende prikkels:

 • geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica, aspirine of röntgencontrastmiddelen)
 • voedingsmiddelen (bijvoorbeeld spinazie, tomaat, varkensvlees, chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit)
 • giftige stoffen
 • stoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers);
 • fysische factoren (bijvoorbeeld warmte, kou, druk of zonlicht op de huid)
 • contact met plantaardige of chemische stoffen (bijvoorbeeld brandnetels)
 • insectenbeten (bijvoorbeeld wespen, muggen, vlooien of luizen)
 • infectieziekten (roodvonk, parasieten en andere kinderziektes)

Ook psychische factoren kunnen een rol spelen bij netelroos zoals:

 • drukte
 • stress
 • spanningen

Bij het contact met de 'vreemde’ stof komt er in de huid een stof vrij die de uitslag veroorzaakt. Deze stof heet histamine.

Wat te doen tegen netelroos?

Netelroos gaat altijd vanzelf over, zonder dat je schade aan je huid oploopt. Je kunt dus gewoon rustig afwachten. Meestal is de uitslag binnen enkele dagen verdwenen, soms duurt het enkele weken.

Probeer zelf na te gaan waar het mogelijk mee samenhangt. Als je weet of vermoedt waar het mee samenhangt, probeer dan een nieuw contact te vermijden.

Wanneer naar de huisarts?

Als de netelroos is opgetreden in reactie op een medicijn, overleg dan met je huisarts(praktijk) en apotheek. Bij het gebruik van bepaalde medicijnen en het ontstaan van netelroos kan namelijk een relatie zitten. Als je de medicijnen echt moet gebruiken op voorschrift van een arts, kan dat een probleem geven. In dat geval is het verstandig met je huisarts(praktijk) te overleggen. Zeg voortaan tegen andere artsen die je behandelen, dat je voor dat medicijn overgevoelig bent. Daarmee voorkom je dat je hetzelfde medicijn nogmaals krijgt. Als de jeuk erg heftig en/of langdurig aanhoudt, kan de huisarts in sommige gevallen een geneesmiddel voorschrijven dat de reactie vermindert.

Als je niet weet waar de netelroos mee samenhangt en de jeuk wordt steeds erger of als de uitslag zich over het gehele lichaam uitbreidt, bel dan direct je huisarts. Ook bij het opzwellen van je lippen en oogleden, of als je last krijgt van benauwdheid is het verstandig direct je huisarts te bellen.

Als de uitslag na drie weken nog niet over is, maak dan opnieuw een afspraak met de huisarts(praktijk).

Wat kun je zelf doen tegen netelroos?

Probeer zelf na te gaan waar het ontstaan van de uitslag mogelijk mee samenhangt. Als je weet (of vermoedt) waar het mee samenhangt, probeer dan een nieuw contact te vermijden. Alcohol, aspirine, stress, hitte en krabben kunnen de uitslag verergeren. Het is beter dit dus te vermijden.

Bij jeuk kan een koude douche wat verkoeling geven. Je kunt de huid ook afdeppen met een oplossing van water en een scheutje azijn. Bij de apotheek kun je eventueel een verkoelende crème of lotion met menthol halen. Draag daarnaast luchtige, losjes zittende kleding.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.