Netelroos
Heb je last van een jeukende huiduitslag? Dan zou je te maken kunnen hebben met netelrood. Deze huiduitslag gaat meestal vanzelf weer over, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is. Hoe ontstaat netelroos? En wat zijn de symptomen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over netelroos moet weten.
Wat is netelroos?
Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria genoemd. Het is een jeukende huiduitslag met bleke tot roze, licht gezwollen vlekken. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.
Netelroos komt regelmatig voor. Als het langer dan drie maanden aanhoudt, spreekt men van chronische urticaria. Bij ongeveer 10% van de mensen gaan acute urticaria over in de chronische vorm.
Wat zijn de symptomen van netelroos?
Meestal ontstaat netelroos doordat er contact met een bepaalde stof is geweest, bijvoorbeeld via de huid of via het voedsel. De huiduitslag kan dan in enkele seconden of minuten opkomen en verdwijnt meestal binnen 24 uur. Intussen kunnen er wel nieuwe plekken ontstaan. In 80% van de gevallen verdwijnt de netelroos spontaan binnen enkele weken en komt het nooit meer terug.
Hoe ontstaat netelroos?
Netelroos is meestal het gevolg van een allergische reactie. Dat wil zeggen dat je ergens overgevoelig voor bent. Bij het contact met een 'vreemde’ stof komt er dan een stof n de huid vrij die de uitslag veroorzaakt. Deze stof heet histamine. Vaak blijft de precieze oorzaak onduidelijk, maar de uitslag kan als reactie ontstaan op één van de volgende prikkels:
- Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica, aspirine of röntgencontrastmiddelen)
- Voedingsmiddelen (bijvoorbeeld spinazie, tomaat, varkensvlees, chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit)
- Giftige stoffen
- Stoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers);
- Fysische factoren (bijvoorbeeld warmte, kou, druk of zonlicht op de huid)
- Contact met plantaardige of chemische stoffen (bijvoorbeeld brandnetels)
- Insectenbeten (bijvoorbeeld wespen, muggen, vlooien of luizen)
- Infectieziekten (roodvonk, parasieten en andere kinderziektes)
Ook psychische factoren kunnen een rol spelen bij netelroos zoals:
- Drukte
- Stress
- Spanningen
Is netelroos ernstig?
Netelroos is niet ernistig en gaat altijd vanzelf over, zonder dat je schade aan je huid oploopt. Je kunt dus gewoon rustig afwachten. Meestal is de uitslag binnen enkele dagen verdwenen, soms duurt het enkele weken.
Wat kun je doen tegen netelroos?
Probeer zelf na te gaan waar het ontstaan van de uitslag mogelijk mee samenhangt. Als je weet (of vermoedt) waar het mee samenhangt, probeer dan een nieuw contact te vermijden. Alcohol, aspirine, stress, hitte en krabben kunnen de uitslag verergeren. Het is beter dit dus te vermijden.
Bij jeuk kan een koude douche wat verkoeling geven. Je kunt de huid ook afdeppen met een oplossing van water en een scheutje azijn. Bij de apotheek of drogist kun je eventueel een verkoelende crème tegen huidirritatie halen, deze crèmes bevatten menthol. Draag daarnaast luchtige, losjes zittende kleding.
Wanneer naar de huisarts?
Als de netelroos is opgetreden in reactie op een medicijn, overleg dit dan met je huisarts. Tussen het gebruik van bepaalde medicijnen en het ontstaan van netelroos kan namelijk een relatie zitten. Samen met je huisarts kun je overleggen of er een mogelijkheid is om over te stappen op een ander medicijn. Ook is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen als:
- Je niet weet waar de netelroos mee samenhangt en de jeuk wordt steeds erger of als de uitslag zich over het gehele lichaam uitbreidt.
- Je lippen en oogleden opzwellen.
- Je last krijgt van benauwdheid.
- De uitslag na drie weken nog niet over is.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan