Een vernauwing van de voorhuid kan vervelend zijn en onder andere plasproblemen en problemen tijdens seks geven. Zowel jonge kinderen als volwassen mannen kunnen er last van hebben. In dit artikel vertellen wij je wat de symptomen en oorzaken van een vernauwde voorhuid zijn.
Wat is een vernauwing van de voorhuid?
Vooral hele jonge kinderen hebben van nature een nauwe voorhuid. Hoe vaak een vernauwde voorhuid voorkomt, is onbekend. Er is sprake van een vernauwing van de voorhuid als:
- De voorhuid te nauw is om over de eikel heen te schuiven
- De voorhuid belemmeringen geeft in de functies van de penis en/of het schoonmaken ervan
Wat zijn de symptomen van een vernauwde voorhuid?
Wanneer je een vernauwde voorhuid hebt, heb je last van de volgende symptomen.
- Problemen met plassen. Vernauwing belemmert de normale functies van de penis. Bij kinderen betekent dit dat zij problemen krijgen bij het plassen. De opening in de voorhuid is te nauw om de urinestraal door te laten. Achter de voorhuid hoopt de urine zich op. Dit kun je vergelijken met een trechter. De voorhuid zwelt op als een ballonnetje, vandaar ook de term ballonplassen. Je kind heeft hierbij moeite met plassen en druppelt nog lang en veel na.
- Problemen met seks. Volwassenen kunnen naast de plasproblemen ook problemen hebben met seks. Een erectie kan bij een te nauwe voorhuid erg pijnlijk zijn. Soms kan de voorhuid zo gespannen zijn dat er kleine scheurtjes in ontstaan die kunnen gaan bloeden. Dit is principe een onschuldige aandoening.
Hoe ontstaat een vernauwing van de voorhuid?
Zowel jonge kinderen als volwassen mannen kunnen last hebben van een vernauwde voorhuid.
Vernauwing van de voorhuid bij jonge kinderen
Niet bij alle jonge jongens is het mogelijk de voorhuid terug te schuiven. Bij de geboorte zijn penis en voorhuid nog met elkaar vergroeid. In de loop van de eerste levensjaren laat de voorhuid langzaam los. Soms duurt het tot tussen het tiende en zeventiende jaar voordat het mogelijk is om de voorhuid helemaal terug te schuiven. Er wordt nog regelmatig geadviseerd om bij kleine kinderen de voorhuid toch terug te trekken. Hierbij wordt de voorhuid dan losgetrokken van de penis. Zolang het kind geen plasproblemen heeft is dit terugtrekken onnodig.
Vernauwing van de voorhuid bij volwassenen
Bij jongens en mannen met een wat krappe voorhuid kan zich smegma ophopen onder de voorhuid. Smegma wordt geproduceerd door kleine kliertjes op de eikel en vormt een soort smeerlaagje, waardoor de voorhuid soepel over de penis kan glijden. Bij een krappe voorhuid is het lastig om de penis te reinigen en ontstaat een ophoping. Dit kan leiden tot een ontsteking van de penis met verkleving tussen de voorhuid en de penis waardoor phimosis kan ontstaan. Phimosis kan ook ontstaan na een infectie van de eikel door verschillende soorten bacteriën. In een enkel geval is phimosis het gevolg van een huidziekte, waarbij de voorhuid dikker en stugger wordt.
Wat kun je er zelf aan doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, of juist moet laten, om de kans op het krijgen van phimosis te verkleinen.
- Niet afremmen. De meeste jongetjes spelen graag met hun piemeltje, dat daarbij ook wel eens stijf wordt. Je kind ontdekt zijn lichaam en krijgt daarbij ook nog een prettig gevoel. Het is verstandig om kinderen hierin niet af te remmen. Je kunt bijvoorbeeld elke keer als je de luier verwisselt, je kind even met zijn plassertje laten spelen. Doordat je kind met zijn plasser speelt, trekt hij de voorhuid los van de eikel.
- Niet forceren. Als volwassene moet je nooit proberen om de voorhuid van je kind geforceerd terug te schuiven. De voorhuid scheurt hierbij los van de eikel. Hierdoor ontstaan littekens, waardoor phimosis kan ontstaan. Je kind kan zelf het beste bepalen hoever het kan gaan in het naar achteren schuiven van de voorhuid.
- Goed schoonhouden. Om ontstekingen van de eikel zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk de eikel goed te schoon te houden. Dat kun je doen door de voorhuid zo ver als kan terug te schuiven. Het deel van de eikel dat bloot komt te liggen, kun je dan voorzichtig met lauw water zonder zeep schoonmaken. Twee keer per week schoonmaken is voldoende. Bij kleine kinderen is dit niet mogelijk en ook nog niet nodig.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Het is raadzaam om een afspraak te maken bij je huisarts als:
- Jij of je kind problemen heeft bij het plassen (ballonplassen)
- Je problemen hebt tijdens seksuele activiteiten
- Je voorhuid geïrriteerd is, pijnlijk aanvoelt en opzwelt na seksuele activiteiten
- Jij of je kind een terugkerende ontsteking van de eikel heeft
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.