Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
€ 8.95
2L,
Spaar 3 Air Miles

Koude handen: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Hartje zomer, de mussen vallen van het dak, maar jij zou het liefst met handschoenen aan gaan zitten. Of je bent hard aan het werk achter je laptop op kantoor, maar door je koude handen begint het typen inmiddels pijnlijk te worden. Is dit herkenbaar voor je? Onwijs vervelend die koude handen! Waar komen ze vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? Lees snel verder voor onze tips!

Thee-kop-in-handen

Wat is de oorzaak van je koude handen?

Koude handen en koude vingers worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de verminderde doorbloeding van het lichaam. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het hebben van die eeuwige koude handen:

 • Je hormoonhuishouding. Dit is ook meteen de reden dat vrouwen vaker last hebben van koude handen (en voeten) dan mannen.
 • Je gewicht. Mensen met weinig lichaamsvet hebben een lagere interne lichaamstemperatuur, waardoor ze het vaker koud hebben. 
 • Het hebben van een schildklier met een verminderde werking. Je schildklier zorgt voor je stofwisseling. Wanneer je een schildklier hebt met een verminderde werking, kan dit je stofwisseling vertragen. Hierdoor scheid je minder hormonen af dan normaal. Eén van de gevolgen hiervan is dat je last kunt krijgen van koude handen en voeten of koude vingers.
 • Een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed en zenuwen. Je vindt vitamine B12 in dierlijke producten als vlees, vis en zuivel. Eet je (voornamelijk) plantaardig? Dan zou het dus goed kunnen dat jouw koude handen en voeten worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12!
 • Het hebben van een ijzer-tekort. Je lichaam kan hierdoor minder hemoglobine aanmaken in je rode bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede.
 • Het syndroom van Raynaud. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat bloedtoevoer naar je vingers vermindert of stopt doordat je bloedvaten vernauwen vanwege kou, stress of angst. Hierdoor kun je gevoelloze of verkleurde vingers krijgen.

Denk je dat jouw koude handen en voeten worden veroorzaakt door de verminderde werking van je schildklier, een vitamine B12-tekort, een ijzertekort of het syndroom van Raynaud? Neem dan contact op met je huisarts!

Wat komt er nog meer bij kijken?

Naast het feit dat je zelf natuurlijk al merkt dat je handen koud zijn, kun je last ervaren van de volgende kenmerken:

 • Je handen hebben een rode of paarsblauwe kleur.
 • Je voelt een tintelend gevoel in je handen.
 • De huid van je handen voelt branderig aan.

Wat zijn oplossingen tegen koude handen?

De oplossing voor je koude handen en koude vingers is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer je koude handen worden veroorzaakt door een ijzertekort kun je onder andere je voeding aanpassen. Zorg ervoor dat je meer ijzer binnenkrijgt via je voeding door bijvoorbeeld boerenkool, quinoa, spinazie, appelstroop en schaaldieren te eten.

Zorg dat je meer beweegt. Worden je koude handen veroorzaakt door een verminderde doorbloeding, dan is het stimuleren van de bloedcirculatie vaak al voldoende. Je kunt het volgende doen om je doorbloeding te stimuleren:

 • Neem een gezonde levensstijl aan. Ben je een roker? Roken zorgt voor een minder goede doorbloeding van het lichaam. Stop dus met roken. Ben je een fervent koffiedrinker? Vervang dan je koffie met cafeïne voor decaf koffie om koude handen tegen te gaan. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, wat de goede doorstroming van je bloed weer verhindert.
 • Draag je haarelastiekjes niet om je polsen. Deze knellen namelijk de bloedcirculatie naar je handen af. Tijd dus om een nieuwe bewaarplek te vinden voor je elastiekjes!
 • Draag geen te strakke handschoenen. Heb je vaak last van koude vingers? Zorg dan dat je handschoenen niet te strak zitten. Deze kunnen, net als haarelastiekjes, de bloedcirculatie beïnvloeden. 
 • Eet meer pittig eten. 'Helpt pittig eten écht tegen koude handen of koude vingers?' We horen het je denken. Naast dat hete pepers je van binnen opwarmen, bevatten ze ook het stofje capsaïcine. Deze stof zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen in je lichaam, wat weer helpt als een natuurlijke pijnstiller bij koude handen. 
 • Neem een handmassage. De massage stimuleert de doorbloeding in je handen.

Vraag bij je huisarts om tips wanneer je koude handen en koude vingers vermoedelijk worden veroorzaakt door de verminderde werking van je schildklier, een vitamine B12-tekort, een ijzertekort of het syndroom van Raynaud.

Shop nu:

Wat te doen bij koude handen & voeten?

Wat je kunt doen als je last hebt van koude handen, heb je net gelezen. Maar heb je naast koude handen ook last van koude voeten? Vervelend! De kans is groot dat jouw koude voeten door hetzelfde onderliggende probleem worden veroorzaakt als jouw koude handen. Lees daarom bij koude voeten nogmaals bovenstaande tips door en geef ook je arme voetjes wat extra aandacht. Helpt nog steeds niets om ze op te warmen, van het aantrekken van je dikste paar skisokken tot het zo dicht mogelijk aankruipen tegen je partner? Lees dan onze extra tips voor het opwarmen van je koude voeten.

Dit kan helpen als je last hebt van koude handen en voeten:

 • Beweeg voldoende. Dit lijkt bijna een inkoppertje wanneer je last hebt van koude handen en voeten, maar het werkt echt. Door de spieren in je benen en armen in beweging te zetten, help je de bloedsomloop in je handen en voeten. Probeer daarom iedere dag minstens een half uur te lopen, fietsen of te sporten.
 • Stimuleer je bloedsomloop. Dit kun je doen door je voeten om en om onder te dompelen in warm en koud water. Zet 2 badjes met water neer: 1 met koud water en 1 met warm water. Houd je voeten 2 tot 3 minuten in het aangename warme bad, en dompel ze daarna voor een paar seconden in het koude bad. Herhaal dit een aantal keer et voila: je bloedvaten vernauwen zich, waardoor je bloeddruk wordt hersteld. Dit 'trucje' kun je overigens ook gebruiken om je koude handen op te warmen!
 • Zit niet met je benen gekruist. Door het kruisen van je benen, drukt je ene been op het andere. Dit is niet goed voor de doorbloeding van je benen en kan koude voeten veroorzaken.
 • Schaf een elektrische deken aan. Zet de deken aan voordat je in bed gaat liggen, zodat je in een warm nestje terechtkomt wanneer je in bed stapt!

Moet ik naar dokter met koude handen?

Heb je last van koude handen en voeten wanneer het buiten warm is? Of worden je koude handen of vingers alleen maar erger met verloop van tijd? Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel, wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.