handen om thee mok

Koude handen

Hartje zomer, de mussen vallen van het dak, maar jij zou het liefst met handschoenen aan gaan zitten. Of je bent hard aan het werk achter je laptop op kantoor, maar door je koude handen begint het typen inmiddels pijnlijk te worden. Is dit herkenbaar voor je? Onwijs vervelend die koude handen! Waar komen ze vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? Lees snel verder voor onze tips!

Wat is de oorzaak van je koude handen?

Koude handen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de verminderde doorbloeding van het lichaam. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het hebben van die eeuwige koude handen:

 • Je hormoonhuishouding. Dit is ook meteen de reden dat vrouwen vaker last hebben van koude handen (en voeten) dan mannen.
 • Je gewicht. Mensen met weinig lichaamsvet hebben een lagere interne lichaamstemperatuur, waardoor ze het vaker koud hebben.
 • Het hebben van een schildklier met een verminderde werking. Je schildklier zorgt voor je stofwisseling. Wanneer je een schildklier hebt met een verminderde werking, kan dit je stofwisseling vertragen. Hierdoor scheid je minder hormonen af dan normaal. Eén van de gevolgen hiervan is dat je last kunt krijgen van koude handen.
 • Een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed en zenuwen.
 • Het hebben van een ijzertekort. Je lichaam kan hierdoor minder hemoglobine aanmaken in je rode bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede.
 • Het syndroom van Raynaud. Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat bloedtoevoer naar je vingers vermindert of stopt doordat je bloedvaten vernauwen vanwege kou, stress of angst. Hierdoor kun je gevoelloze of verkleurde vingers krijgen.

Denk je dat jouw koude handen worden veroorzaakt door de verminderde werking van je schildklier, een vitamine B12-tekort, een ijzertekort of het syndroom van Raynaud? Neem dan contact op met je huisarts!

Wat komt er nog meer bij kijken?

Naast het feit dat je zelf natuurlijk al merkt dat je handen koud zijn, kun je last ervaren van de volgende kenmerken:

 • Je handen hebben een rode of paarsblauwe kleur.
 • Je voelt een tintelend gevoel in je handen.
 • De huid van je handen voelt branderig aan.

Wat zijn oplossingen tegen koude handen?

De oplossing voor je koude handen is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer je koude handen worden veroorzaakt door een ijzertekort kun je onder andere je voeding aanpassen. Zorg ervoor dat je meer ijzer binnenkrijgt via je voeding door bijvoorbeeld boerenkool, quinoa, spinazie, appelstroop en schaaldieren te eten.

Zorg dat je meer beweegt.Worden je koude handen veroorzaakt door een verminderde doorbloeding, dan is het stimuleren van de bloedcirculatie vaak al voldoende. Je kunt het volgende doen om je doorbloeding te stimuleren:

 • Neem een gezonde levensstijl aan. Ben je een roker? Roken zorgt voor een minder goede doorbloeding van het lichaam. Stop dus met roken. Ben je een fervent koffiedrinker? Vervang dan je koffie met cafeïne voor decaf koffie om koude handen tegen te gaan. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, wat de goede doorstroming van je bloed weer verhinderd.
 • Draag je haarelastiekjes niet om je polsen. Deze knellen namelijk de bloedcirculatie naar je handen af. Tijd dus om een nieuwe bewaarplek te vinden voor je elastiekjes!
 • Neem een handmassage. De massage stimuleert de doorbloeding in je handen.

Vraag bij je huisarts om tips wanneer je koude handen vermoedelijk worden veroorzaakt door de verminderde werking van je schildklier, een vitamine B12-tekort, een ijzertekort of het syndroom van Raynaud.

Shop nu:

2L,
€ 10,75
€ 14,99
2L,
€ 8,95
€ 13,99

Moet ik naar dokter met koude handen?

Heb je last van koude handen wanneer het buiten warm is? Of worden je koude handen alleen maar erger met verloop van tijd? Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.