Mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 7.19 voor € 6.47
tablet
Spaar 2 Air Miles

Trillende handen: wat zijn de oorzaken?

Moeite met het inschenken van drinken, het indoen van je lenzen of het vasthouden van een glas door trillende handen? Trillende handen -ook wel tremor aan de handen genoemd- zijn vaak niet ernstig, maar kunnen je wel flink belemmeren in je dagelijkse taken. Waardoor ontstaan trillende handen? En wat kun je ertegen doen? Je leest het in dit artikel.

koffiebonen en gemalen koffie

Oorzaken van trillende handen

Veel mensen denken bij trillende handen in eerste instantie aan de ziekte van Parkinson. Dit hoeft niet per se de oorzaak te zijn. Er zijn verschillende andere factoren die trillende handen kunnen veroorzaken. Wij zetten ze voor je op een rij.

Essentiële tremor

Een essentiële tremor is de meest voorkomende oorzaak voor trillende handen. Tremor is een ritmische, bevende, automatische beweging, veroorzaakt doordat de spieren zich telkens samentrekken en ontspannen. De oorzaak van een essentiële tremor is nog onbekend. Er wordt gedacht dat signalen die nodig zijn om te bewegen, niet goed worden doorgegeven in bepaalde delen van de hersenen. Soms speelt erfelijkheid een rol, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Het trillen kan behalve in de handen ook in andere lichaamsdelen voorkomen, zoals de benen of het hoofd. Een tremor is in het begin niet altijd direct storend maar kan met de tijd bij sommige mensen erger worden. Dan kunnen medicijnen helpen. Raadpleeg je huisarts als je veel last hebt van trillende handen.

Stress

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van verschillende aandoeningen. Je voelt druk, spanning of je voelt je overspannen. Als je stress hebt, kun je last krijgen van verschillende klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, verhoogde hartslag en vermoeidheid. Ook trillende handen kunnen een gevolg zijn van stress.

Wil je meer weten over stress? Lees meer over lichamelijke klachten door stress of een hoge cortisolwaarde.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en voor de bloedaanmaak. Zonder vitamine B12 kan je zenuwstelsel niet goed functioneren. Vitamine B12 zit onder andere in vis, vlees, eieren en melkproducten. Als je een vitamine B12-tekort hebt, kan dat leiden tot trillende handen.

Overactieve schildklier

Je schildklier produceert hormonen die de stofwisseling bevorderen. Wanneer je schildklier te snel werkt, heb je een te snelle stofwisseling. Door een overactieve schildklier kun je moeite hebben met slapen en kun je last krijgen van hartkloppingen en trillende handen.

Zenuwen

Trillende handen betekenen niet per definitie dat je zenuwachtig bent, maar wanneer je zenuwachtig bent, kun je wel last hebben van trillende handen. Ben je nerveus? Probeer dan eens ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen te doen.

Cafeïne

Overmatig gebruik van cafeïne kan ervoor zorgen dat je last krijgt van trillende handen. In het ergste geval kan cafeïne ook leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.

Alcohol

Overmatig gebruik van alcohol kan een grote invloed hebben op het zenuwstelsel. Dit kan onder andere trillende handen veroorzaken.

Is er een behandeling voor trillende handen?

Heb je in het dagelijks leven last van je trillende handen? Neem dan contact op met je huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is en om te kijken wat de mogelijke behandeling is. Voor sommige oorzaken zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat het trillen stopt of minder wordt.

Wat kun je zelf doen bij trillende handen?

Trillende handen kunnen je in het dagelijkse leven erg belemmeren bij bepaalde activiteiten. Lees de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je de controle weer terug krijgt.

  • Gebruik minder cafeïne en alcohol.
  • Verminder je stressniveau. Probeer tijd vrij te maken om te ontspannen. Meditatie en yoga kunnen je helpen bij het verminderen van stress. Ook voldoende slapen is erg belangrijk.
  • Zorg voor voldoende vitamine B12. Krijg je niet genoeg vitamine B12 binnen via je dagelijkse voeding? Een voedingssupplement kan een eventueel vitamine B12-tekort aanvullen. Raadpleeg eerst je huisarts om vast te stellen of je een vitamine B12 tekort hebt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.