vitamine b12 etos eigen merk

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 is een vitamine die vrijwel uitsluitend voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen. Omdat steeds meer mensen flexitariër, vegetariër of veganist zijn, slikken steeds meer mensen vitamine B12-supplementen uit angst voor een tekort aan vitamine B12. Maar is dat wel nodig? En kan een teveel aan vitamine B12 gevaarlijk zijn? Wij vertellen je alles wat je moet weten over vitamine B12.

Shop Vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) is een wateroplosbare vitamine die wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Om die reden komt vitamine B12 vrijwel uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Ook het menselijk lichaam maakt vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt de vitamine niet op. Daarom kun je vitamine B12 alleen door middel van het eten en drinken van dierlijke voedingsmiddelen binnenkrijgen.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is onmisbaar voor je gezondheid, want deze vitamine:

  • Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen
  • Draagt bij aan een normale celdeling
  • Helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Draagt bij aan een heldere geest, een goed geheugen en een goede concentratie
  • Helpt tegen vermoeidheid en futloosheid
  • Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

Waar zit vitamine B12 in?

Omdat vitamine B12 wordt gemaakt door bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren, komt deze vitamine vrijwel uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Vitamine B12 komt ook voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals gedroogd zeewier en algen, maar ons lichaam kan dit niet goed opnemen.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten:

Voedingsmiddel

Hoeveelheid vitamine B12 in mcg

1 glas halfvolle melk (150 ml)

0,6 mcg

1 schaaltje halfvolle yoghurt (200 ml)

1 mcg

1 stukje rundvlees (gaar, 75 gram)

2,5 mcg

1 stukje varkensvlees (gaar, 75 gram)

0,8 mcg

1 stukje kabeljauw (gaar, 100 gram)

2,0 mcg

1 ei (50 gram)

0,6 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

Hoeveel vitamine B12 heb je per dag nodig?

Hoeveel vitamine B12 je per dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan heb je meer vitamine B12 nodig. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel vitamine B12 jij per dag nodig hebt: 

leeftijd dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 in mcg
0-6 maanden 0,4 mcg
6-11 maanden 0,5 mcg
1-3 jaar 0,7 mcg
4-8 jaar 1,3 mcg
9-13 jaar 2,0 mcg
14 jaar en ouder 2,8 mcg
zwangere vrouwen 3,2 mcg
vrouwen die borstvoeding geven 3,8 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

Kun je een tekort aan vitamine B12 hebben?

Een tekort aan vitamine B12 komt zelden voor. Dat komt mede doordat je lichaam vitamine B12 kan opslaan. Als je langere tijd geen of te weinig vitamine B12 binnenkrijgt, dan kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Dit merk je pas veel later (vaak pas na maanden of zelfs een jaar), omdat je lichaam eerst de voorraad opmaakt.

Denk je dat je een tekort aan vitamine B12 hebt? Ga dan niet zomaar supplementen slikken. Alleen je huisarts kan namelijk vaststellen of je daadwerkelijk een tekort aan vitamine B12 hebt. Raadpleeg daarom je huisarts als je denkt dat je een vitamine B12-tekort hebt.

Meer weten? Lees verder over een tekort aan vitamine B12.

Wanneer is het zinvol om vitamine B12-supplementen te slikken?

Als je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf eet, dan krijg je voldoende vitamine B12 binnen. Voor de meeste mensen heeft het dus geen zin om vitamine B12-supplementen te slikken. Ook als je vegetariër bent en regelmatig zuivel en eieren eet, is het meestal niet nodig om supplementen te slikken. Een uitzondering geldt voor veganisten. Ben jij veganist? Dan is het raadzaam om elke dag een vitamine B12-supplement te slikken.

Let op: kies voor supplementen die niet meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 bevatten. Veel supplementen bevatten namelijk een hoge dosering, variërend van dertig tot driehonderd keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Hoeveel vitamine B12 een supplement bevat, kun je lezen op het etiket.

Bekijk ons assortiment aan vitamine B12-supplementen

€ 21.95
smelttablet
€ 14.95
smelttablet
€ 30.39
smelttablet
€ 14.89
smelttablet
€ 27.29
tablet

Is een teveel aan vitamine B12 gevaarlijk?

Er zijn (nog) geen nadelige effecten bekend van een teveel aan vitamine B12.

Uit recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zou blijken dat een teveel aan vitamine B12 schadelijk zou zijn voor je gezondheid. Er zou namelijk een verband bestaan tussen een teveel aan vitamine B12 en vroegtijdig overlijden. Dit leidde tot veel vragen en ongerustheid. Kort na de publicatie van het onderzoek heeft het UMCG een uitleg gegeven waarin de bevindingen van het onderzoek werden genuanceerd. Er is namelijk meer onderzoek nodig om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een direct oorzakelijk verband tussen een teveel aan vitamine B12 en vroegtijdig overlijden.

Vooralsnog is er dus geen overtuigend en betrouwbaar bewijs dat een teveel aan vitamine B12 schadelijk zou zijn voor je gezondheid.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.