vrouw met scrub op hand

Scrubben

Wil je graag een natuurlijke ‘glow’, dan kan scrubben daarbij helpen. Scrubben zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden en kan specifieke huidproblemen zoals hyperpigmentatie, acne en rimpels voorkomen en verhelpen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Bekijk hier ons assortiment aan gezichtspeelings en body scrubs

Artikel opslaan

Heb jij last van een doffe huid en wil je deze graag weer een ‘glow’ geven? Dat kan! Vaak ontstaat een doffe huid (en een aantal andere huidproblemen) door de opstapeling van dode huidcellen. Een manier om hiervan af te komen is door je huid te scrubben. Je kunt je huid er zachter en gladder mee maken. Maar het is wel erg belangrijk dat je het op de juiste manier doet en met het juiste scrubmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat je het beste kan kiezen voor een milde, niet te grove korrel? Anders kunnen er weer nieuwe problemen ontstaan. Wij leggen je er graag alles over uit!

Wat zijn de voordelen van scrubben?

Elke dag verliest je huid duizenden huidcellen, dat is een natuurlijk proces. De huid vernieuwt zich bij jonge mensen automatisch gemiddeld om de 25 dagen. Wanneer je ouder wordt, wordt dit proces trager. Als de dode huidcellen zich te veel opstapelen op de huid geeft dit de huid een dof uiterlijk. Door te scrubben worden de oude huidcellen verwijderd en krijgen nieuwe huidcellen beter de kans om te groeien.

Naast het terugkrijgen van je natuurlijke ‘glow’, zijn er nog meer voordelen. Onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters zullen verminderen. De kans dat talgkliertjes verstoppen wordt namelijk een stuk kleiner. Ook kun je ingegroeide haartjes tegengaan en worden rimpeltjes en littekens wat minder goed zichtbaar. Daarnaast bevorder je ook nog de bloedcirculatie en de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor het huidverouderingsproces wordt vertraagd.

Onze scrubs en benodigdheden

Wat is het verschil tussen scrubben en peelings?

Scrubben is dus een manier om dode huidcellen te verwijderen. Maar er bestaan, zoals je misschien wel weet, ook andere technieken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een exfoliant, zoals een peeling. Net als een scrub zorgt een exfoliant dat je huid zich ontdoet van dode huidcellen. Het verschil zit in de manier waarop dat gebeurt en welk effect het heeft voor de huid.

Wanneer je de huid scrubt is dat een mechanische behandeling. Dode huidcellen worden verwijderd met een product met korreltjes erin. De korreltjes zorgen ervoor dat de dode huidcellen als het ware van de huid afgeschuurd worden.

Bij een peeling wordt een product gebruikt dat geen of hele fijne korreltjes heeft. Het exfoliërend effect wordt dan veroorzaakt door fruitenzymen zoals papaya (enzymatische peeling) of (fruit)zuren zoals glycolzuur en salicylzuur (chemische peeling). Hiermee worden de dode huidcellen niet van de huid afgeschuurd, maar van de huid losgeweekt.

Een gevoelige huid kun je het beste exfoliëren met een enzymatische peeling. Deze behandeling is vaak milder voor de huid dan een scrub. Chemische peelings zijn vaak wat heftiger. Deze kunnen je bijvoorbeeld helpen om acne, beginnende pigmentvlekken (ouderdomsvlekken) en rimpels te verminderen. Waar scrubs over het gezicht en lichaam worden gebruikt, is een peeling met name bedoeld voor het gezicht.

Net als scrubs zijn er ook milde peelings beschikbaar voor thuisgebruik. Of je het beste een peeling of scrub kunt gebruiken ligt aan je huidtype en hoe gevoelig je huid is.

Onze favoriete peelings

Hoe kan ik het beste een scrub gebruiken?

Hieronder vertellen we je hoe je het beste resultaat krijgt met een scrub voor je lichaam en een scrub voor je gezicht.

Scrubs voor het lichaam

Deze behandeling kun je erg gemakkelijk onder de douche uitvoeren. Ga met de bodyscrub in zachte ronddraaiende bewegingen over de huid. Geef extra aandacht aan de plekken waar de huid sneller ruw wordt, zoals op je ellebogen, je voeten en je knieën. Spoel het product af met water en droog je af. Breng daarna een hydraterende crème aan.

Scrubs voor het gezicht

De huid van het gezicht is een stuk dunner en gevoeliger dan op andere plekken van je lichaam. Daarom moet je voor je gezicht altijd speciale facescrub gebruiken met een fijne korrel. Scrub nooit de extra gevoelige huid rond je ogen. Heb je een gevoelige of droge huid of heb je last van acne? Gebruik dan liever geen korrels. Je huid raakt hierdoor sneller beschadigd. Breng na het scrubben een verzorgend product aan, zoals een masker of een gezichtscrème.

Waar moet je op letten bij scrubben?

Ga altijd voorzichtig te werk! Na het verwijderen van de dode huidcellen komt nieuwe, kwetsbare huid aan de oppervlakte. Als je te krachtig, te lang of te vaak scrubt kun je de onderliggende huid beschadigen, met wondjes, huidirritatie en infecties tot gevolg. Ook wanneer de korrels te grof zijn zal de huid juist geïrriteerd worden. Je verwijdert dan niet alleen de dode huidcellen, maar beschadigt ook de huid die eronder zit. En dat zorgt helaas weer voor meer onzuiverheden.

Ook de frequentie is belangrijk. Wanneer je huid erg droog en gevoelig is kun je beter nóg wat voorzichtiger zijn. Zo is het een goed idee om het scrubben dan te beperken tot één keer in de twee weken. Bij een huid die veel kan hebben kan je het gerust elke week tot twee keer per week doen.

Scrubben is niet geschikt bij een overgevoelige huid. Verder wordt ook afgeraden om te scrubben bij wondjes, een geïrriteerde huid, een verbrande huid, bij eczeem of trage wondgenezing.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.