Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 5.59 voor € 5.03
medisch hulpmiddel, zalf
Spaar 2 Air Miles

7 veelvoorkomende afwijkingen in de ontlasting

Kijk jij weleens achterom voordat je een grote boodschap doorspoelt? Je ontlasting zegt namelijk veel over je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op afwijkingen in je ontlasting. Wij hebben de 7 meest voorkomende afwijkingen voor je op een rijtje gezet.

undefined

1. Lichte, ontkleurde ontlasting

Gezonde ontlasting is bruin van kleur. Ontlasting dankt deze kleur aan gal. Gal heb je nodig om vetten te verteren. Als je lever te weinig gal produceert, ziet je ontlasting er ontkleurd uit. Ontkleurde ontlasting kan op meerdere aandoeningen wijzen, maar gaat dan meestal gepaard met andere klachten. Neem contact op met je huisarts wanneer je, naast ontkleurde ontlasting, last hebt van:

 • lichte koorts
 • misselijkheid en braken
 • bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • pijn in de bovenbuik
 • donkere urine
 • geel zien van de huid en/of oogwit (geelzucht)

2. Bloed in de ontlasting

Helderrood bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig en vaak afkomstig van een wondje aan de anus of aambeien. Donkerrood bloed vermengd met de ontlasting, kan daarentegen wijzen op een ontsteking verder in het maag-darmkanaal. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Lees hier meer over bloed in de ontlasting.

3. Zwarte ontlasting

Is je ontlasting zwart van kleur? Ook in dit geval is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. Zwarte ontlasting kan namelijk wijzen op een bloeding in het eerste deel van het spijsveteringskanaal. Het bloed vermengt zich dan met de ontlasting, waardoor het niet meer herkenbaar is als bloed.

4. Waterige ontlasting

Waterige ontlasting duidt meestal op acute diarree en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie in de darmen. Acute diarree gaat vaak na een paar dagen vanzelf over. Heb je diarree? In ons artikel over diarree lees je wat je moet doen om uitdroging te voorkomen. Ga naar de huisarts bij ernstige klachten, zoals:

 • bloed en slijm bij de ontlasting
 • koorts
 • sufheid
 • weinig plassen
 • hevige buikpijn en krampen
 • terugkerende of langdurige diarree

5. Drijvende ontlasting

Vette ontlasting blijft drijven of blijft juist aan het toilet kleven. Het stinkt vaak meer dan normaal en is wat lichter gekleurd dan normale ontlasting. Heb je regelmatig vettige ontlasting? Ga dan langs bij je huisarts. Vette ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen, zoals een niet goed werkende alvleesklier, een tekort aan gal of een voedselallergie, zoals coeliakie.

6. Slijm bij de ontlasting

Zit er slijm bij of vermengd in je ontlasting? Slijm betekent dat je darmen geïrriteerd zijn. Dit kan op verschillende aandoeningen wijzen: van onschuldig tot ernstig. Zit er bloed bij het slijm? Dan kan het zijn dat je een ontsteking in je darmen hebt. Neem in beide gevallen contact op met je huisarts.

7. Aarsmaden bij de ontlasting

Aarsmaden zijn witte wormpjes die eruit zien als kleine, witte draadjes op de ontlasting. Aarsmaden zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelende jeuk bij de anus geven. Wil je weten wat je moet doen als je last hebt van aarsmaden? Lees dan ons artikel over aarsmaden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.