Coeliakie
Een opgeblazen gevoel tijdens een gezellig etentje met vrienden. Vermoeid wakker worden na een volle nacht slapen. Weinig eetlust na een lange werkdag. Misschien ben je er stiekem al aan gewend geraakt, maar eigenlijk is dit niet normaal. Weleens gehoord van coeliakie (glutenintolerantie)? Het zou namelijk zomaar kunnen dat je overgevoelig bent voor gluten. Wil je weten wat coeliakie precies is, hoe het ontstaat en hoe je van jouw klachten afkomt? Lees dan verder!
Artikel opslaan
Wat is coeliakie?
Coeliakie (spreek uit: seuliakie), ook wel glutenintolerantie genoemd, is een overgevoeligheid voor het eiwit gluten. Bij coeliakie maakt je lichaam na het eten van gluten antistoffen aan. Hierdoor raakt het darmslijmvlies beschadigd, waarna jij vervelende (darm)klachten ervaart. Gluten komen voor in producten die gemaakt zijn van tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Denk bijvoorbeeld aan brood, pasta, koek en bier.
Wat zijn de symptomen van coeliakie?
Coeliakie kan verschillende klachten veroorzaken. Veel mensen met coeliakie ervaren maag- en darmklachten, zoals:
- Buikpijn
- Diarree (vaak aanhoudend)
- Verstopping
- Een opgezette buik
- Vettige, stinkende ontlasting
- Winderigheid
- Overgeven
- Weinig of geen eetlust
Andere symptomen van coeliakie zijn:
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Het gevoel hebben ziek te zijn
- Bloedarmoede
- Huiduitslag
- Depressieve gevoelens
- Slecht humeur
- Huilbuien
- Onvruchtbaarheid
- Botontkalking
Ook zijn er mensen met coeliakie die helemaal geen klachten ervaren. Herken jij een of meer symptomen van coeliakie? Raadpleeg dan je huisarts.
Wat zijn de symptomen van glutenintolerantie bij baby’s en kinderen?
Ook op jonge leeftijd kun je al te maken krijgen met glutenintolerantie. Je kunt coeliakie bij baby’s en kinderen vaak herkennen aan de volgende symptomen:
- Grote hoeveelheid vettige, stinkende en schuimende ontlasting (bij baby's)
- Een opgezette buik en buikpijn
- Weinig eetlust
- Overgeven
- Diarree
- Obstipatie
- Huilerig en humeurig
- Een groeiachterstand
- Een late puberteit (bij tieners)
Is coeliakie ernstig?
Bij jonge kinderen kan coeliakie leiden tot groeistoornissen en een groeiachterstand. Bij volwassenen kan coeliakie leiden tot een verhoogde kans op complicaties, zoals verminderde vruchtbaarheid, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen. Daarom is het belangrijk om je huisarts te raadplegen als je symptomen van coeliakie bij jezelf of je kind signaleert.
Hoe wordt de diagnose coeliakie gesteld?
De diagnose coeliakie krijg je niet zomaar: artsen moeten eerst de aanmaak van antistoffen én de darmschade vaststellen. De huisarts onderzoekt via een bloedtest of je lichaam na inname van gluten antistoffen heeft aangemaakt. Worden deze antistoffen gevonden? Dan verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Hier bekijkt een maag-darm-leverarts of er sprake is van schade aan je darmslijmvlies. Als dat zo is, dan volgt de diagnose coeliakie.
Wat te doen bij coeliakie?
Eigenlijk is er maar één manier om van de klachten van coeliakie af te komen: het volgen van een glutenvrij dieet. Wil je weten waar gluten in zitten en wat je wel en niet kunt eten als je coeliakie hebt? Lees dan ons artikel over glutenvrij eten.
Kun je op latere leeftijd coeliakie krijgen?
Coeliakie kan op verschillende leeftijden worden ontdekt. Soms wordt de diagnose al in de kindertijd gesteld. De klachten beginnen dan vaak bij het eerste hapje graanpap of brood. Steeds vaker wordt coeliakie pas op latere leeftijd vastgesteld, waarbij onduidelijk is of coeliakie op latere leeftijd is ontstaan. Het is goed mogelijk dat iemand al van kinds af aan glutenintolerantie heeft, maar dat de klachten later pas opvallen of erger worden.
Is coeliakie erfelijk?
Er bestaat helaas geen simpel antwoord op de vraag of coeliakie erfelijk is of niet. De exacte oorzaak van coeliakie is namelijk (nog) niet bekend. Het is wel duidelijk dat erfelijkheid de kans op het krijgen van glutenintolerantie vergroot. Heeft één van jouw ouders coeliakie? Dan heb jij 5 tot 10% meer kans op het krijgen van dezelfde ziekte. Toch zijn er ook veel mensen met coeliakie waarbij glutenintolerantie niet voorkomt in de familie.
Wat is glutensensitiviteit?
Glutensensitiviteit is een aandoening waarbij het eten van gluten zorgt voor klachten als buikpijn, diarree, verstopping en (chronische) vermoeidheid. Het ziektebeeld lijkt sterk op dat van coeliakie. Toch is glutensensitiviteit niet hetzelfde als coeliakie. Bij glutensensitiviteit maakt het lichaam namelijk geen antistoffen aan. Ook ontstaat er geen darmschade na het eten van gluten. Helaas is het niet bekend wat de precieze oorzaak is van deze aandoening. Wel is het duidelijk dat een glutenvrij dieet de klachten van patiënten met glutensensitiviteit vermindert.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.