Een blindedarmontsteking kan vrij plotseling ontstaan en kan onder andere veel buikpijn veroorzaken. Deze ontsteking moet dan ook altijd behandeld worden. Hoe kun je een blindedarmontsteking herkennen? In dit artikel lees vertellen we je alles wat je over een blindedarmontsteking moet weten.
Wat is een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is een ontsteking van de blinde darm. Dit is een aanhangsel van de dunne darm, bij de overgang van dunne darm naar dikke darm. Het wordt ook wel appendix genoemd en ligt rechts onder in de buik. Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt vaak voor tussen de vijftien en dertig jaar. Deze aandoening komt net zoveel bij mannen als bij vrouwen voor. Een blindedarmontsteking komt zelden voor onder de leeftijd van drie jaar. Eén op de zestien Nederlanders krijgt ooit te maken met een blindedarmontsteking.
Wat zijn de symptomen van een blindedarmontsteking?
De klachten bij een blindedarmontsteking ontstaan vrij plotseling en ontwikkelen zich snel. Je kunt last hebben van de volgende verschijnselen:
- Heftige buikpijn rondom de navel, die zich later verplaatst naar rechts onder in de buik.
- Koorts.
- Een ziek gevoel.
- Hevige pijn bij het bewegen.
Hoe herken je een blindedarmontsteking bij je kind?
Naast heftige buikpijn, koorts en een ziek gevoel kan je kind bij een blindedarmontsteking last hebben van:
Hoe ontstaat een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking ontstaat waarschijnlijk doordat de verbinding van de blindedarm met de dikke darm wordt afgesloten. Dit kan gaan om een hard klontje ontlasting. Als je te weinig vezels eet, kunnen gemakkelijk klontjes ontlasting ontstaan. Door de afsluiting van de blindedarm kan deze zich niet legen. Hierdoor kunnen bacteriën zich daar vermenigvuldigen en tot een ontsteking van de blindedarm leiden. Als de uitgang van de blindedarm vernauwd is, kan er makkelijker een blindedarmontsteking ontstaan.
Hoe verloopt een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is pijnlijk en kan zonder behandeling vervelend verlopen. Een ontstoken blindedarm kan leiden tot een ontsteking van weefsels in de buurt van de blindedarm, of de blindedarm kan openbarsten. Zo kan een buikvliesontsteking ontstaan. Dit is een zeer vervelende aandoening waarbij je nog zieker wordt. Om dit te voorkomen, moet een blindedarmontsteking altijd behandeld worden.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een blindedarmontsteking, als je:
- Buikpijn hebt, eerst in de hele buik en later rechts onder in de buik.
- Koorts hebt.
- Je ziek voelt.
Het is daarom ook belangrijk te overleggen met je huisarts als je denkt een blindedarmontsteking te hebben. Deze gaat namelijk niet vanzelf weer over.
Wat kun je zelf doen aan een blindedarmontsteking?
Je kunt zelf niets doen aan een blindedarmontsteking. Een blindedarmontsteking gaat niet vanzelf over en moet altijd worden behandeld in het ziekenhuis.
Kun je een blindedarmontsteking voorkomen?
Een blindedarmontsteking wordt soms veroorzaakt door harde klontjes ontlasting. Deze ontstaan wanneer de ontlasting traag door de darmen gaat. Door te zorgen voor een goede afvoer door de darmen, kan de kans op een blindedarmontsteking kleiner worden. Verstopping moet dus zoveel mogelijk worden voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:
- Drink voldoende.
- Eet voldoende vezelrijke producten, zoals volkoren producten.
- Beweeg voldoende.
Ondanks deze maatregelen, blijft de kans helaas aanwezig dat je een blindedarmontsteking kunt krijgen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.