Spoelwormen zijn wormen die zich in de dunne darm bevinden. Hoe ontstaan spoelwormen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over spoelwormen moet weten.
Wat zijn de symptomen bij spoelwormen?
Een infectie is lang niet altijd te herkennen. Soms is een worm of een aantal wormen te vinden bij de ontlasting. Dan zijn ze meestal duidelijk zichtbaar. Ze lijken qua vorm en afmetingen op regenwormen, maar zijn veel lichter van kleur, namelijk crèmekleurig. Ze hebben daarnaast geen puntige, maar stompe uiteinden. De wormen kunnen 10 tot 40 cm lang zijn. Als je deze wormen ziet, is het zeker dat je last hebt van spoelwormen. Als er zich erg veel wormen in de darm bevinden, kan je last krijgen van buikpijn.
Hoe ontstaan spoelwormen?
De eitjes van spoelwormen zitten in hondenpoep, grond in plantsoenen en rond bomen. Daarnaast kunnen ze zitten in niet afgedekte zandbakken en overal waar honden verder kunnen poepen. Soms bevinden de eitjes zich ook op ongewassen groente of sla. De eitjes zijn helaas goed bestand tegen droogte en kunnen enkele maanden levensvatbaar blijven. Wanneer je de eitjes inslikt, raak je besmet. De eitjes ontwikkelen zich in de dunne darm tot larven. Deze komen via de bloedbaan in de longen, worden opgehoest en vervolgens weer ingeslikt. Dan ontwikkelen zich in de dunne darm volwassen wormen die daar ongeveer anderhalf jaar kunnen leven.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Grote aantallen wormen in de darm kunnen zorgen voor buikpijn. Alleen in een zeldzaam geval kan dit leiden tot echte verstopping. Soms is er dan een worm of meerdere wormen te vinden bij de ontlasting.
Meestal lukt het om spoelwormen te behandelen zonder dat je naar de huisarts hoeft. Wanneer dat niet lukt, neem dan contact op met huisartsenpraktijk. Ook wanneer je steeds opnieuw last krijgt van spoelwormen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Als je naar de huisartspraktijk gaat, probeer dan een worm te vangen en in een potje en deze mee te nemen. Dit helpt om de diagnose zeker te stellen.
Wat kun je zelf doen aan spoelwormen?
Je kunt zelf een wormenkuur kopen bij de apotheek of drogist. Het is normaal dat je in de weken na de kuur soms dode wormen in je ontlasting aantreft. Wanneer er na drie weken nog steeds wormen verschijnen, moet je de hele kuur herhalen. Voor kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen wordt een wormenkuur sterk afgeraden.
Laat verder kinderen na het buitenspelen goed hun handen wassen. Gebruik bij het handenwassen een nagelborstel en houd de nagels kort. Was ook de handen na toiletbezoek, vóór het eten en vóór het klaarmaken van eten. Was rauwe groente en sla goed vóór je ze verwerkt of opeet. Als je hond last heeft van spoelwormen, kun je een kuur aanschaffen in de dierenwinkel.
Als je kinderen buiten spelen, ga dan na waar zij meestal spelen. Plaatsen waar vaak of veel honden komen zijn niet geschikt als kinderspeelplek. Let op dat eventuele zandbakken ’s avonds en ’s nachts worden afgedekt. Laat kinderen na het buitenspelen grondig hun handen wassen. Gebruik bij het handenwassen een nagelborstel. Houd de nagels kort. Was ook de handen na toiletbezoek, vóór het eten en vóór het klaarmaken van eten. Was rauwe groente en sla grondig vóór verwerken of opeten.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.