Ziekte van Crohn
Ziekte van Crohn, een vervelende chronische aandoening van het maagdarmkanaal. Wat het precies is, hoe je het herkent en wat je er aan kunt doen, vertellen we je hier.
Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische aandoening van het maagdarmkanaal. Het wordt ook wel een chronische inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekte genoemd. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die meestal voorkomt in de dunne en/of dikke darm. Vaak ontstaan de eerste klachten tussen je vijftiende en dertigste levensjaar. Soms komt de ziekte van Crohn voor op plaatsen zoals de slokdarm en maag.
Hoe de ziekte van Crohn verloopt, is bij iedereen anders. Bij sommige mensen breidt de ontsteking zich snel uit naar andere darmgedeelten (acute fase), terwijl het bij anderen door de jaren heen weinig klachten geeft en nauwelijks behandeling nodig heeft (chronische fase).
Symptomen ziekte van Crohn
De meest voorkomende klachten zijn:
- Vaak last van (water)dunne ontlasting: dit komt doordat de ontstoken darm niet voldoende vocht kan opnemen
- Vermagering, bloedarmoede of groeiachterstand: de ontstoken darm neemt bepaalde voedingsstoffen minder goed of onvoldoende op, waardoor er tekorten in het lichaam kunnen ontstaan
- Bloed in ontlasting: door de ontsteking ontstaan wondjes in het darmslijmvlies waardoor er bloed bij de ontlasting kan zitten
- Vernauwing (stenose): wanneer de ontsteking op een bepaalde plaats zeer heftig is kan er een, vernauwing in de darm ontstaan
Vernauwing in de dorm kan het gevolg van een zwelling van het darmslijmvlies zijn. Dit kan ook later nog ontstaan door littekenweefsel. Dit littekenweefsel kan, ook bij een relatief rustig verloop van de ontsteking, in de darm ontstaan. Naast vernauwing kan dit resulteren in afsluiting van de darm.
Naast deze klachten kunnen nog andere verschijnselen optreden, zoals:
- Fistels/abcessen: wanneer de ontsteking overslaat op andere darmgedeeltes of omliggende organen kunnen zich onnatuurlijke verbindingen (fistels) vormen. Deze fistels kunnen doorlopen tot in andere organen en in de huid. Bekend zijn fistels rondom de anus. Soms kan een abces (etterbuil) ontstaan; hierbij bevindt er pus in een holte van het lichaam.
- Pijn in de gewrichten: bij een aantal patiënten beperkt de ontsteking zich niet alleen tot het maagdarmkanaal. Ook pijnlijke zwellingen van bijvoorbeeld knieën, ellebogen en polsen kunnen voorkomen.
- Oog- en huidaandoeningen: naast maag- en darmklachten kunnen er ook oog- en huidaandoeningen ontstaan.
Hoe ontstaat de ziekte van Crohn?
De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. Wel zijn er aanwijzingen dat zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan, bijvoorbeeld stress en roken.
Het menselijk lichaam beschikt over verdedigingsmechanismen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Bij de ziekte van Crohn valt dit verdedigingsmechanisme het eigen lichaam aan. Het gevolg hiervan is dat er een ontstekingsreactie in het maagdarmkanaal ontstaat.
Wat kun je verwachten bij de ziekte van Crohn?
Een probleem bij de ziekte van Crohn is de onzekerheid over het verdere beloop. Soms blijft de ontsteking beperkt tot een klein deel van de darm. In andere gevallen beslaat de ontsteking een veel groter gedeelte van de darm. Voor iedereen is het resultaat van een behandeling anders, maar de meeste patiënten kunnen na behandeling weer een gewoon leven leiden.
Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben een zeer moeilijk te controleren ontsteking. Bij hen is vaak een uitgebreide behandeling met medicijnen nodig. Soms is een ziekenhuisopname nodig, of zelfs een operatie. Ook moeten de meesten regelmatig gecontroleerd worden door een specialist. Controles bestaan uit lichamelijk onderzoek, vaak bloedonderzoek en soms endoscopisch onderzoek.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met je huisarts als je:
- Bloed verliest bij de ontlasting
- Langer dan twee weken diarree hebt
- Onbedoeld gewicht verliest (meer dan drie kilo in een maand tijd)
- Zeer veel last hebt of houdt van buikklachten
- Je zorgen maakt
- Je over het algemeen niet goed voelt
- Een familie hebt waar darmziekten voorkomen
- Last hebt van langer bestaande darmklachten die veranderen
Wat kun je zelf doen?
Als je rookt, stop hier mee. Roken is zeer schadelijk voor je gezondheid en het is een risicofactor voor het ontstaan van de ziekte van Crohn. Daarnaast vertraagt het de genezing. Als het niet lukt om zelfstandig te stoppen met roken, kun je contact opnemen met je huisarts om te kijken naar goede methoden om te stoppen.
Het blijkt dat mensen met de ziekte van Crohn die roken, vaker geopereerd worden aan hun darmen en zich vaak minder goed voelen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat roken de vorming van stolsels in de bloedvaten (trombose) van de darm bevordert, waardoor een ontsteking kan ontstaan.
Spanning en nervositeit kunnen klachten aan het maagdarmkanaal veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen met de ziekte van Crohn. Het ziektebeloop is in het algemeen positiever bij mensen die geen last hebben van spanningen of stress.
Een specifieke voedingstherapie met zogenaamde anti-oxidanten en visolie-vetzuren kan de voedingstoestand verbeteren.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan