vrouw doet een beetje olie op haar hand

Acupunctuur en stoppen met roken

Acupunctuur: miljoenen mensen wereldwijd zeggen er baat bij te hebben. Deze Chinese geneeswijze met naalden wordt steeds populairder en meer geaccepteerd als behandeling bij bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of rugpijn. Daarnaast zweren ook steeds meer mensen bij acupunctuur om te stoppen met roken. Maar klopt dit eigenlijk wel? Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over acupunctuur!

Artikel opslaan

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die stelt dat er in je lichaam onzichtbare banen zijn waar energieën doorheen lopen. Volgens deze theorie kunnen de energieën uit balans raken, wat de verklaring zou kunnen zijn voor je gezondheidsproblemen. Al deze onzichtbare banen vormen samen een energienetwerk, met daarop acupunctuurpunten.

Door naalden te plaatsen op de juiste acupunctuurpunten kan de acupuncturist de energiestroom afremmen of juist stimuleren. Daardoor herstelt de energiebalans in je lichaam, wat volgens acupuncturisten kan helpen om je gezondheidsproblemen op te lossen.

Helpt acupunctuur bij het stoppen met roken?

Wist je al dat roken niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke verslaving aan nicotine is? Als je stopt met roken krijg je ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, hoofdpijn en eetaanvallen. Het kan daarom best moeilijk zijn om te stoppen met roken. Niet iedereen ziet het zitten om nicotinevervangers zoals kauwgom of pleisters te gebruiken om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Acupunctuur kan dan een optie zijn.

Een acupunctuurbehandeling vermindert volgens acupuncturisten de ontwenningsverschijnselen en laat ze soms zelfs helemaal verdwijnen. Een veelgebruikte methode om te stoppen met roken is oor-acupunctuur. Hierbij worden er twee hele kleine, nauwelijks zichtbare knopjes geplaatst op de oorschelp, die één of twee weken blijven zitten. Deze kleine naaldjes drukken op bepaalde punten, waardoor de nicotinebehoefte constant onderdrukt wordt.

We moeten hier wel bij vermelden dat het onduidelijk is of acupunctuur daadwerkelijk helpt bij het stoppen met roken. Er zijn namelijk ook aanwijzingen dat acupunctuur alleen een placebo-effect heeft. Of het nu daadwerkelijk helpt of niet: het is in ieder geval het proberen waard!

Helpt acupunctuur tegen verschillende aandoeningen?

Er zijn genoeg instanties die claimen dat acupunctuur ook bij verschillende aandoeningen kan helpen. Er zijn inderdaad aandoeningen waarbij acupunctuur mogelijk helpt om de symptomen te verminderen of weg te nemen. Maar het is niet duidelijk of dit echt door de acupunctuur komt. Blijf je er daarom altijd van bewust dat acupunctuur misschien geen (of niet genoeg) effect kan hebben. Bovendien is er bij sommige klachten extra onderzoek nodig. Ga daarom bij klachten altijd voor de zekerheid langs bij je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.