Gratis 2e kaartje voor de Toppers met Etos

Lees meer

Uitgelicht product**

geneesmiddel, smelttablet
€ 12.99
1
Aantal stuks

Afkickverschijnselen na het stoppen met roken

Stoppen met roken is een belangrijke stap naar een gezonder leven. Toch zien veel mensen er tegenop, vooral door de afkickverschijnselen. Wil je weten wat je kan verwachten en hoe je ermee omgaat? Lees dan verder.

afkickverschijnselen van roken

Wat zijn afkickverschijnselen?

Als je stopt met roken, dan geef je je lichaam niet meer het stofje waar het aan verslaafd is geraakt: nicotine. Daardoor vertoon je afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Dat is even heel vervelend, maar de voordelen van stoppen met roken op de lange termijn wegen zeker op tegen de ontwenningsverschijnselen na het roken.

Wil je stoppen met roken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Lees dan ons artikel over stoppen met roken waarin we je vertellen hoe je dat aanpakt én volhoudt.

Welke afkickverschijnselen kan je krijgen als je stopt met roken?

Wil je weten welke ontwenningsverschijnselen roken met zich mee kan brengen? Dit zijn een aantal veelvoorkomende afkickverschijnselen als je stopt met roken:

  • je bent sneller geïrriteerd of humeurig
  • je voelt je onrustig of slaapt slecht
  • je kan je minder goed concentreren
  • je eet meer dan normaal
  • je hebt last van koude rillingen of trillende handen
  • je voelt tintelingen of hoofdpijn
  • je darmen werken trager (verstopping)

1 tot 3 dagen na je laatste sigaret zijn deze afkickverschijnselen van het roken op hun hevigst. Dat is een piek waar je overheen moet. maar onthoud altijd: you can do it! Vaak zijn de afkickverschijnselen na 3 tot 5 weken sterk verminderd of helemaal verdwenen.

Wat te doen bij afkickverschijnselen van het roken?

Afkickverschijnselen zijn heel vervelend en brengen je in de verleiding om toch een sigaret op te steken. Probeer jezelf af te leiden. Ga wandelen, bewegen of zoek ontspanning. Dat helpt om niet weer naar een sigaret te grijpen. Ook praten met iemand of samen stoppen met iemand kan steun geven. Afleiding en ontspanning werken het best als je afkickverschijnselen ervaart. Ook lichaamsbeweging helpt tegen ontwenningsverschijnselen van het roken. Onthoud: het einde van de nare afkickverschijnselen is al in zicht.

Waarom stoppen met roken?

Heb je een reminder nodig waarom je ook alweer die afkickverschijnselen van het roken verdraagt? We got you! Wij hebben de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken onder elkaar gezet.

Veel mensen ervaren dat ze zich fitter voelen en meer rust in hun lichaam krijgen wanneer ze niet meer roken. Ook het dagelijks functioneren, zoals ademhalen en bewegen, kan prettiger aanvoelen. Je kan ook merken dat je zintuigen, zoals smaak en reuk, helderder worden. Sommige mensen geven aan dat ze meer genieten van eten of geuren beter opmerken. Bovendien bespaar je geld, en voelen veel mensen zich trots op zichzelf na het stoppen.

Tijd na het stoppen met roken

Effect op je lichaam na stoppen met roken

20 minuten

Hartslag en bloeddruk dalen.

24 uur

Koolmonoxide is uit je lichaam. Longen beginnen zich schoon te maken; slijmhoest mogelijk.

48 uur

Nicotine is uit je lichaam. Je kan beter proeven en ruiken.

72 uur

Ademen gaat makkelijker. Energielevel stijgt.

2-12 weken

Bloedsomloop verbetert. Longfunctie neemt toe.

1 maand

Conditie verbetert. Bewegen gaat makkelijker. Rokershoestje verdwijnt.

1 jaar

Risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd. Risico op andere ziekten neemt af.

5 jaar

Risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker.

10 jaar

Risico op longkanker is gehalveerd. Minder kans op andere vormen van kanker.

15 jaar

Risico op hart- en vaatziekten is nu gelijk aan dat van een niet-roker.

Zeg nou zelf, dat zijn de afkickverschijnselen van het stoppen met roken je toch wel waard!

*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter

**Niet gebruiken als niet- roker en kinderen jonger dan 12 jaar.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0525-3751.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.