Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
tafeltje met lege asbak en plant

Afkickverschijnselen stoppen met roken

Veel mensen zien als een berg op tegen de afkickverschijnselen als ze willen stoppen met roken. Wil je weten welke ontwenningsverschijnselen je kunt verwachten? Lees dan verder!

Artikel opslaan

Wat zijn afkickverschijnselen?

Als je stopt met roken, dan geef je je lichaam niet meer het stofje waar het aan verslaafd is geraakt: nicotine. Je lichaam moet wennen aan een leven zonder nicotine. Daardoor vertoon je afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Dat is even heel vervelend, maar de voordelen van stoppen met roken op de lange termijn wegen zeker op tegen de ontwenningsverschijnselen na het roken.

Wil je stoppen met roken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Lees dan ons artikel over stoppen met roken waarin we je vertellen hoe je dat aanpakt én volhoudt.

Welke afkickverschijnselen kun je krijgen als je stopt met roken?

Wil je weten welke ontwenningsverschijnselen roken met zich mee kan brengen? Dit zijn een aantal veelvoorkomende afkickverschijnselen als je stopt met roken:

Eén tot drie dagen na je laatste sigaret zijn deze afkickverschijnselen van het roken op hun hevigst. Dat is een piek waar je overheen moet.You can do it! Vaak zijn de afkickverschijnselen na drie tot vijf weken sterk verminderd of helemaal verdwenen.

Wat te doen bij afkickverschijnselen van het roken?

Afkickverschijnselen zijn heel vervelend en brengen je in de verleiding om tóch een sigaret op te steken. Afleiding en ontspanning werken het best als je afkickverschijnselen ervaart. Ook lichaamsbeweging helpt tegen ontwenningsverschijnselen van het roken. Onthoud: het einde van de nare afkickverschijnselen is al in zicht.

Hulp bij stoppen met roken

Bekijk ons gehele assortiment aan hulpmiddelen voor stoppen met roken > 

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

Heb je een reminder nodig waarom je ook alweer die afkickverschijnselen van het roken verdraagt? We got you! Wij hebben de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken onder elkaar gezet. Stapsgewijs gaat je gezondheid er ongeveer zo op vooruit:

  • 20 minuten na het stoppen: je hartslag en bloeddruk dalen.
  • 24 uur na het stoppen: alle koolmonoxide is uit je lichaam. Je longen maken zichzelf nu schoon. Waarschijnlijk hoest je wat slijm op.
  • 48 uur na het stoppen: alle nicotine is uit je lichaam. Je kunt nu beter proeven en ruiken.
  • 72 uur na het stoppen: ademen gaat makkelijker en je energielevel gaat omhoog.
  • Twee tot twaalf weken na het stoppen: je bloedsomloop is verbeterd en je longen functioneren al een stuk beter.
  • Eén maand na het stoppen: je conditie is verbeterd en bewegen gaat makkelijker. Als je een rokershoestje had, verdwijnt die nu ook.
  • Eén jaar na het stoppen: je risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd. Ook het risico op andere ziekten neemt steeds meer af de komende jaren.
  • Vijf tot vijftien jaar na het stoppen: het risico om een beroerte te krijgen is nu gelijk aan dat van een niet-roker.
  • Tien jaar na het stoppen: je verhoogde risico op longkanker is gehalveerd. Het risico op andere kankersoorten is ook verminderd.
  • Vijftien jaar na het stoppen: het risico op hart- en vaatziekten is nu gelijk aan dat van een niet-roker.

Zeg nou zelf, dat zijn de afkickverschijnselen van het stoppen met roken je toch wel waard!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.