Wondverzorg- ing op vakantie
Als de vakantie is begonnen gaan we massaal op pad, in binnen- én buitenland. Ga je gezellig met vriendinnen, je vriend of met je gezin op vakantie? Dat betekent waarschijnlijk rondstruinen in stadjes, relaxen op het strand en misschien wel lekker veel tijd doorbrengen met je kids. Bij vakanties komen alleen vaak wel kleine ongelukjes kijken, zoals schaafplekken of sneetjes. Met de juiste wondverzorging op zak ben je hierop voorbereid en kun je rustig op vakantie!
Artikel opslaan
Welke wondverzorgingsproducten mogen niet in jouw koffer ontbreken?
Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk niet een grote EHBO-doos mee. Je moet namelijk ook nog die extra schoenen en je zonnebrand in je koffer kwijt. De volgende wondverzorgingsproducten mogen niet op jouw vakantie ontbreken én zijn koffer-proof:
- Gaasjes
- Verband en windsels
- Pleisters en hechtpleisters
- Wondontsmetting, bijvoorbeeld een ontsmettende spray
Tip: om minder ruimte in beslag te nemen, kun je de producten al uit de verpakking halen en bij elkaar doen in een klein tasje. Daarnaast hoef je niet de inhoud van het héle pak pleisters mee te nemen, maar gewoon een paar (vooraf geknipte/los verpakte) pleisters. Tenzij je in onhandig gezelschap bent…
Bekijk al onze wondverzorgingsproducten > |
Wanneer heb je wondzorg nodig?
Heb je een schaafwond na een valpartij? Of heeft je kind een snijwond in zijn of haar voetje door een stuk glas in het zand? Klein vakantieleed ligt altijd op de loer. Op vakantie zwem je vaak in de zee en het zwembad en kan de hygiëne in het buitenland anders zijn. Dit kan ervoor zorgen dat een wondje sneller ontsteekt. Bij warm weer ontsteken wondjes sowieso sneller en daarom kun je op vakantie maar beter direct de juiste wondverzorging erbij pakken.
Hoe moet je een wond ontsmetten?
Heb je een ongelukje gehad en heb je nu een wond? Ontsmet direct! Op deze manier zorg je ervoor dat de wond zo min mogelijk kan gaan ontsteken. Zeker op reis wil je voorkomen dat dat je een infectie krijgt. Volg deze stappen om jouw schaafwond of sneetjes goed schoon te maken:
- Zorg ervoor dat je zelf schone handen hebt. Desinfecteer ze bijvoorbeeld met hygiënische gel.
- Spoel de wond met schoon, lauw water.
- Dep de wond droog met een schone doek.
- Desinfecteer de wond. Doe wondontsmetting, zoals Betadine zalf of Hansaplast wondhelende zalf op een steriel gaasje, zodat je de juiste dosering kunt gebruiken.
- Dek de wond af met een wondgaasje en verband of een pleister.
Hoe moet je een wond verbinden?
Het is belangrijk om je wond goed te beschermen om eventuele infecties te voorkomen en om de wond zo snel en goed mogelijk te genezen. Hoe je het beste een wond kunt verbinden verschilt per soort wond. De meest voorkomende wonden zijn schaafwonden en snijwonden. Deze kun je op de volgende manieren verbinden.
Schaafwonden
Heb je een lichte en droge schaafwond? Bedek deze na het schoonmaken met een pleister en vervang deze één tot twee keer per dag. Is de schaafwond dieper en bloedt hij? Breng dan eerst een laagje vet gaas aan en breng daarna een droog, en absorberend verband aan. Plak dit vervolgens vast met een pleister of omwikkel het met een zwachtel. Dat is een lange, stoffen band waarmee je het verband kunt verbinden. Vervang het vette gaas en verband iedere dag tot de schaafwond geen vocht meer afgeeft.
Snijwonden
Als je een klein sneetje hebt, kun je deze na het schoonmaken bedekken met een pleister. Als de snijwond dieper is, kun je deze sneller laten stoppen met bloeden door de wond te sluiten. Dit kun je doen door zwaluwstaartjes te maken van hechtpleisters. De wond hoef je dan verder niet te verbinden, tenzij het niet lukt om de wond te sluiten. Als er nog veel bloed of vocht uit de wond komt kun je er het beste een vet gaasje en absorberend verband omheen doen.
Geneest de wond niet?
Het helen van een wondje heeft tijd nodig. Is het alleen al even geleden dat het wondje is ontstaan, maar is het nog niet genezen of blijft het ontstoken? Raadpleeg dan je huisarts.
Shop nu
Geneest een wond sneller met of zonder pleister?
Het gebruik van alleen een pleister zal een wond niet sneller laten genezen. Het is wél zo dat een pleister voorkomt dat er bacteriën van buitenaf in de wond kunnen komen. Een pleister doet een wond alleen sneller genezen als je daarnaast ook een wondzalf gebruikt. Die houdt de wond soepel en voorkomt korstjes. De pleister geeft bescherming en zo voor de ideale conditie om te genezen.
Wil je meer tips voor het inpakken van je koffer? We helpen je graag op weg met onze vakantie paklijst en backpack paklijst! Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.