Gratis 2e kaartje voor de Toppers met Etos

Lees meer

Vitamine K

Wist je dat vitamine K onder andere bijdraagt aan een goed verloop van de bloedstolling? Maar dat is zeker niet alles!  Wil je weten waar vitamine K nog meer goed voor is? En in welke voeding deze vitamine voorkomt? Lees dan verder!

Vrouw eet een bord met salade

Wat is vitamine K?

Vitamine K is onder te verdelen in verschillende vormen: vitamine K1 en meerdere vormen van vitamine K2. Beide vormen worden door je lichaam gebruikt bij verschillende processen. Maar wat is het verschil? Dat leggen we hieronder uit!

Vitamine K1

Vitamine K1, oftewel fyllochinon, wordt niet door je lichaam aangemaakt en haal je volledig uit voeding. Deze vitamine zit met name in groene bladgroenten, zoals spinazie en broccoli.

Vitamine K2

Vitamine K2, oftewel menachinon, wordt voor een deel door de bacteriën in je dikke darm aangemaakt. Kleine hoeveelheden kan je ook uit voeding halen, zoals zuivelproducten, vlees en eigeel. Vitamine K2 wordt beter door ons lichaam opgenomen dan K1.

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de normale werking van je lichaam. Zo draagt de vitamine bij aan:

  • Een goed verloop van de bloedstolling.
  • De instandhouding van sterke botten. Vitamine K is namelijk betrokken bij de opname van mineralen in het botweefsel.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K1 wordt dus niet door het lichaam aangemaakt en zit vooral in groene groenten, zoals spinazie, boerenkool, spruiten en broccoli. Ook kan je vitamine K1 vinden in boter, zuivel, brood en fruit. Zoals eerder gezegd, wordt vitamine K2 gedeeltelijk door het lichaam aangemaakt. Daarnaast haal je vitamine K2 uit voeding, zoals zuivelproducten, vlees en eieren.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine K bevatten.

Bron: Nevo online

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine K in mcg per 100 gram
Boerenkool 623
Spinazie 394
Broccoli 185
Goudse kaas 68
Olijfolie 54
Blauwe bessen 19

Hoeveel vitamine K per dag is aanbevolen?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 70 microgram vitamine K1 uit voeding binnen te krijgen. Voor vitamine K2 is geen advies vastgesteld. Voor baby’s die borstvoeding krijgen, adviseert de Gezondheidsraad om vanaf 8 dagen tot 13 weken oud dagelijks 150 microgram extra vitamine K via een supplement te geven.

In onderstaand overzicht zetten we de verschillende adequate innames (AI) per leeftijdscategorie voor je op een rijtje.

*Voor baby’s tot 3 maanden die borstvoeding krijgen is het advies om extra vitamine K te geven via een supplement.

Bron: voedingscentrum.nl

Leeftijd AI vitamine K in mcg/dag
Kinderen
0-3 maanden 150*
6-11 maanden 10
1-3 jaar 12
4-6 jaar 20
7-10 jaar 30
11-14 jaar 45
15-17 jaar 65
Volwassenen 70

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine K?

Eet je gezond en gevarieerd? Dan krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Voor baby’s die borstvoeding krijgen, geldt het advies om vanaf 8 dagen tot 13 weken oud extra vitamine K via een supplement te geven.

Baby's die flesvoeding krijgen, hebben geen extra vitamine K nodig, omdat deze voeding al voldoende vitamine K bevat. Borstvoeding* wordt wel altijd aanbevolen als de eerste keuze.

Hoeveel vitamine K hebben baby’s nodig?

Baby's die jonger dan 3 maanden zijn kunnen zelf nog niet voldoende vitamine K aanmaken. Daarom geldt het advies om baby’s die borstvoeding krijgen extra vitamine K te geven in de vorm van een supplement. Benieuwd hoeveel microgram en hoe lang? Lees dan ons artikel over vitamine D en vitamine K bij baby's.

Kan je ook te veel vitamine K binnenkrijgen?

Voor zover bekend is, bestaan er geen nadelige effecten van een hoge inname van vitamine K. Dit geldt voor zowel vitamine K uit voeding als in supplementvorm. Een teveel aan deze vitamine komt dan ook niet snel voor. Gebruik je antistollingsmiddelen of bloedverdunners? Dan wordt wel geadviseerd om uit te kijken met het slikken van supplementen die meer dan 100 microgram aan vitamine K bevatten.

*Borstvoeding is de beste voeding bij baby’s.

KOAG/KAG 4296-0425-3400

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.