etos eigen merk vitamine k

Vitamine K

Wist je dat vitamine K onder andere zorgt voor een goede bloedstolling? Als je een wondje hebt, is vitamine K dus onmisbaar om het wondje weer te laten genezen. Wil je weten waar vitamine K nog meer goed voor is? En in welke voeding deze vitamine voorkomt? Lees dan verder!

Shop nu Vitamine K

Wat is vitamine K?

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide stoffen hebben dezelfde werking, maar vitamine K2 verdwijnt minder snel uit het lichaam dan vitamine K1.

Vitamine K1

Vitamine K1, oftewel fyllochinon, wordt niet door je lichaam aangemaakt en haal je volledig uit voeding. Deze vitamine zit met name in groene bladgroenten, zoals spinazie en broccoli.

Vitamine K2

Vitamine K2, oftewel menachinon, wordt voor een deel door de bacteriën in je dikke darm aangemaakt. De rest moet je lichaam uit voeding halen, zoals zuivelproducten en granen. Vitamine K2 wordt beter door ons lichaam opgenomen dan K1 en levert dus de grootste bijdrage aan onze vitamine K opname.

Vitamine K en het coronavirus

Patiënten die op de intensive care belanden of overlijden door het coronavirus hebben een laag vitamine K-gehalte. Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt. Als iemand besmet raakt met het coronavirus, dan kunnen er bloedpropjes ontstaan in de longen. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij een goed verloop van de bloedstolling. Een hoog vitamine K-gehalte zou dus kunnen voorkomen dat iemand ernstig ziek wordt door het coronavirus, stellen de artsen. 

Nu wordt onderzocht of vitamine K veilig kan worden toegediend aan patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Extra vitamine K is namelijk niet voor iedereen veilig. Patiënten die bloedverdunners gebruiken, omdat ze trombose hebben, mogen bijvoorbeeld absoluut geen extra vitamine K toegediend krijgen. 

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K is erg belangrijk voor je lichaam. Zo draagt de vitamine bij aan:

  • Een goed verloop van de bloedstolling. Het stollen van bloed zorgt ervoor dat wondjes sluiten. Doordat vitamine K onze lever bereikt, levert het een bijdrage aan ons bloedstollingsproces. Met name vitamine K1 is hier verantwoordelijk voor.
  • De instandhouding van sterke botten. Vitamine K bereikt, naast de lever, ook andere weefsels in ons lichaam. Zo draagt het bij aan de opname van mineralen en het behoud van sterke botten. Met name vitamine K2 is hier verantwoordelijk voor.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K1 wordt niet door het lichaam aangemaakt en zit vooral in groene groenten, zoals spinazie, boerenkool, spruiten en broccoli. Ook kun je vitamine K1 vinden in plantaardige margarine of boter, zuivel, brood en fruit. Zoals eerder gezegd, wordt vitamine K2 gedeeltelijk door het lichaam aangemaakt. Daarnaast haal je vitamine K2 uit voeding, zoals zuivelproducten, vlees en granen. 

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine K bevatten:

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine K in mcg per 100 gram
Boerenkool 817
Spinazie 387
Broccoli 156
Margarine 93,2
Goudse kaas 10,4
Tarwebrood 1,1
Rundvlees 0,6

Hoeveel vitamine K heb je nodig per dag?

De Referentie Inname (RI)* voor vitamine K is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 75 microgram per dag. Maar let op: deze hoeveelheid verschilt per sekse en per levensfase. Zo worden er verschillende hoeveelheden geadviseerd voor mannen en vrouwen.

In onderstaand overzicht zetten we de verschillende innames voor je op een rijtje:

Leeftijd RI vitamine K in mcg/dag
Kinderen  
0-3 maanden 150**
1-3 jaar 30
4-8 jaar 55
9-13 jaar 60
14-18 jaar 75
Volwassenen  
Mannen >19 jaar 120
Vrouwen >19 jaar 90
Zwangere vrouwen 90
Vrouwen die borstvoeding geven 90

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor vitamine K verwijzen we je naar www.supplementinfo.nl.

**De Gezondheidsraad heeft alleen een vitamine K suppletie advies voor baby's van 0-3 maanden (2010).

Shop nu vitamine K

€ 15.45
olie
€ 17.59
druppels
€ 14.95
capsule
€ 8.75
druppels
€ 8.25
olie
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos vitamines alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. prijstoppers.
€ 3.29
druppels

Wanneer heb je een vitamine K-tekort?

Eet je gevarieerd? Dan krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Vermoed je toch dat je een tekort aan vitamine K hebt? Dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Spontane bloedingen, zoals een bloedneus of tandvleesbloedingen
  • Wondjes die erg lang blijven nabloeden
  • Veel blauwe plekken
  • Hevig bloedverlies tijdens je menstruatie
  • Zwakke botten

Als je vermoedt dat je een tekort aan vitamine K hebt, dan kun je dit eerst proberen op te lossen door extra goed op je voeding te letten. Eet voldoende groente, zuivelproducten, vlees en granen. Helpt dit niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment aan vitamine K supplementen >

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine K?

Er zijn twee groepen mensen die extra vitamine K nodig hebben, namelijk pasgeboren baby’s en mensen die langdurig antibiotica slikken.

Hoeveel vitamine K hebben baby’s nodig?

Baby's jonger dan 3 maanden maken zelf nog geen vitamine K aan. Dit doen onze darmen namelijk pas vanaf de leeftijd van 3 maanden. Daarvoor zijn er bij baby's nog niet voldoende darmbacteriën aanwezig om deze vitamine aan te maken. Daarnaast kan vitamine K, aangemaakt door de moeder, een ongeboren baby niet bereiken via de placenta, waardoor pasgeboren kinderen geen voorraad aan vitamine K hebben kunnen opslaan. Om deze reden krijgen baby's in Nederland direct na de geboorte een startdosis vitamine K van de verloskundige (in het ziekenhuis én bij thuisbevallingen). Geef je jouw baby borstvoeding? Dan heeft je kindje de eerste 3 maanden (vanaf dag 8 na de geboorte) dagelijks 150 mcg extra vitamine K nodig. Geef je je baby 500 ml flesvoeding of meer per dag? Dan is extra vitamine K niet nodig. Aan deze hoeveelheid flesvoeding is voldoende vitamine K toegevoegd. 

Bekijk hier ons assortiment aan kindervitamines >

Vitamine K en antibiotica

Mensen die langdurig antibiotica slikken, kunnen ook behoefte hebben aan extra vitamine K, omdat antibiotica darmbacteriën kunnen vernietigen. Deze bacteriën zijn belangrijk om vitamine K aan te maken.

Gebruik je langdurig antibiotica en vermoed je dat je een tekort aan vitamine K hebt? Raadpleeg dan je huisarts.

Kun je ook te veel vitamine K binnen krijgen?

Voor zover bekend is, bestaan er geen nadelige effecten van een hoge inname van vitamine K. Dit geldt voor zowel vitamine K uit voeding als in supplementvorm. Een teveel aan deze vitamine komt dan ook niet snel voor. Gebruik je antistollingsmiddelen of bloedverdunners? Dan wordt wel geadviseerd om uit te kijken met het slikken van supplementen die meer dan 100 microgram aan vitamine K bevatten.

Heb jij nog vragen over vitamine K of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.