Citroenen staan bekend om hun frisse, zure smaak en de vitamine C die ze bevatten. Maar wat weet jij eigenlijk nog meer over deze gele vrucht? In dit artikel zetten wij 8 feiten over de citroen voor je op een rij.
1. Lagere bloedsuikerspiegel
Citroenen bevatten hesperetin, een fytonutriënt (plantaardige stof met een positief effect op het lichaam) die helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Dit maakt de citroen ook geschikt voor diabetespatiënten of mensen met insulineresistentie.
2. Gaat galstenen en nierstenen tegen
Het citroenzuur in de gele vrucht zorgt niet alleen voor een frisse en sterke smaak: het helpt ook bij het produceren van extra urine. Hierdoor kan het ontstaan van galstenen en nierstenen worden voorkomen.
3. Kleiner risico op hart- en vaatziekten
Hart- en vaatzieken zijn wereldwijd een veelvoorkomende doodsoorzaak. Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
4. Kan helpen tegen bloedarmoede
Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door een ijzertekort. Citroenen bevatten geen indrukwekkende hoeveelheid ijzer, maar zijn wel zeer rijk aan vitamine C en citroenzuur. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat ons lichaam ijzer uit andere voeding beter kan opnemen.
5. Bloeddrukverlagend
Citroenen bevatten kalium. Dit belangrijke mineraal is bij veel verschillende processen in je lichaam betrokken. Kalium heeft invloed op je eetlust, energieniveau en hartritme. Ook kan kalium een bloeddrukverlagend effect hebben. Kalium komt voor in citroenen en kan een gunstig effect hebben op een hoge bloeddruk. Een andere factor die een rol speelt bij een hoge bloeddruk is de inname van zout en suiker. Voor mensen met overgewicht kan ook een paar kilo afvallen de bloeddruk doen verlagen.
6. Versterkt je immuunsysteem
Vitamine C is onmisbaar voor een gezond immuunsysteem. Citroenen bevatten een flinke dosis van deze vitamine en helpen daarmee je lichaam te beschermen tegen verkoudheid, griep en andere ziektes.
7. Goed voor je darmen
Citroenen helpen je bij het stimuleren van je darmperistaltiek. Dit is een beweging die je darmen maken om voedsel voort te bewegen. Het bevordert een goede stoelgang en zorgt ervoor dat je darmen schoon blijven. Schone darmen zorgen er onder andere voor dat je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen.
8. Tandbederf
Het is belangrijk om te realiseren dat je tanden onder druk komen te staan door het eten van zure voeding. Door citroenzuur kan het tandglazuur worden aangetast, waardoor je eerder gaatjes en tandbederf krijgt.
Dit kun je doen om tandbederf door citroen tegen te gaan:
- Poets je tanden niet direct voor of na het eten/drinken van citroen(sap)
- Spoel je mond met water direct na het eten/drinken van citroensap(sap)
- Drink citroensap met een rietje om directe aanraking met je voortanden te voorkomen
Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.