mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
Lepel met hoestsiroop

Hoestdrank: welke heb je nodig?

Keukenkastjes in Nederland staan er vol mee: hoestdrank. Wist je dat er veel verschillende hoestdranken zijn met allemaal een andere werking? De ene hoestdrank richt zich alleen op slijmhoest, terwijl de ander helpt tegen kriebelhoest. Welke hoestdrank moet je wanneer aanschaffen? Dat lees je hieronder!

Bekijk hier ons assortiment aan hoestdrank

Welke hoestdrank helpt tegen (vastzittende) slijmhoest?

Zit er constant slijm achter in je keel dat er maar niet uit komt? Je probeer het op te hoesten, maar het blijft steevast op dezelfde plek zitten? Dan heb je last van vastzittende hoest. Gelukkig zijn er verschillende hoestdranken die slijmoplossend werken. Zoek je de beste hoestdrank voor vastzittend slijm? Gebruik dan een hoestdrank met een van de volgende werkzame stoffen:

  • broomhexine
  • acetylcysteïne
  • carbocisteïne

Deze werkzame stoffen maken slijm dat in de longen zit dunner. Hierdoor kun je het gemakkelijker ophoesten.

Welke hoestdrank helpt tegen kriebelhoest?

Je voelt constant een kriebel in je keel. In het begin lijkt het weg te ebben zodra je hoest, maar al snel komt de kriebel weer terug. Je hebt constant de neiging om te hoesten. Dat klinkt als kriebelhoest of droge hoest. De beste hoestdrank tegen kriebelhoest bevat een van de volgende werkzame stoffen:

  • noscapine
  • codeïne
  • dextromethorfan

Deze werkzame stoffen verminderen je neiging om te hoesten. Codeïne werkt ook pijnstillend. Als het hoesten pijn doet, is een hoestdrank met codeïne dus een slimme keus.

Waarvoor gebruik je hoestsiroop van kruiden en planten?

Wil je liever geen hoestdrank met bijvoorbeeld broomhexine of codeïne gebruiken? Dan is een hoestsiroop op kruiden- of plantenbasis een goed alternatief. Er zijn veel hoestsiropen verkrijgbaar op basis van kruiden- en plantenextracten. Denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop en althaeasiroop. Deze kruiden en planten, in combinatie met suiker, zouden onder andere een verzachtend effect hebben voor de keel. Deze hoestsiropen kun je zowel bij hoest met vastzittend slijm als bij kriebelhoest gebruiken, tenzij anders aangegeven.

Shop nu je hoestdrank

Hoestdrank voor baby's en kinderen

Heeft je kindje last van een vervelende hoest? Let dan op welke hoestdrank je kiest en lees altijd voor gebruik de bijsluiter. Wij geven je hier alvast wat tips. Deze hoestdranken kun je aan je kindje geven. Eerst meer weten? Lees hier meer over wat je kan doen als je baby hoest en wat de oorzaken kunnen zijn.

Hoestdrank voor baby's vanaf 1 maand en 6 maanden

Tijmsiroop is een hoestsiroop die ook geschikt is voor baby's. Is je baby jonger dan 6 maanden? Overleg dan even met je huisarts voor je je baby tijmsiroop geeft. Is je baby ouder dan 6 maanden, dan kun je tijmsiroop geven tegen het hoesten. Lees wel altijd even de bijsluiter.

Hoestrank voor kinderen vanaf 1 jaar

Is je kindje ouder dan 1 jaar? Dan kun je hem of haar, naast tijmsiroop, ook een lepeltje honing aanbieden om de keel te verzachten. Heeft je kind erg last van droge hoest? Dan is het mogelijk om hoestdrankjes met noscapine op recept te krijgen voor kinderen vanaf 1 jaar.

Hoestdrank voor kinderen vanaf 2 jaar

Kinderen vanaf 2 jaar kun je hoestdrank met broomhexine en acetylcysteïne geven.

Hoestdrank voor kinderen vanaf 3 jaar

Is je kind 3 jaar of ouder, dan kun je het althaeasiroop en hoestdrank met noscapine geven.

Hoestdrank voor kinderen vanaf 12 jaar

Kinderen van 12 jaar of ouder kunnen, naast bovenstaande hoestdrankjes, ook hoestdrank met codeïne nemen.

Hoestdrank en zwangerschap

Mag je hoestdrank gebruiken tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je sommige hoestdrankjes beter vermijden. Wij zetten alles voor je op een rij.

  • Tijmsiroop: je kunt tijmsiroop veilig gebruiken als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.
  • Althaeasiroop: deze hoestsiroop kun je veilig gebruiken als je zwanger bent, wilt worden of als je borstvoeding geeft.
  • Hoestdrank met noscapine: dit mag je veilig gebruiken als je zwanger bent of wilt worden. Geef je borstvoeding, dan is het verstandig om met je arts te overleggen. Kleine hoeveelheden noscapine kunnen namelijk in de moedermelk terechtkomen. Of dit schadelijk is voor baby's, is niet bekend.
  • Hoestdrank met broomhexine: tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap kun je hoestdrank met broomhexine beter vermijden. Over het gebruik hiervan tijdens het eerste trimester is namelijk nog te weinig bekend. In het tweede en derde trimester, de laatste 6 maanden van je zwangerschap, kun je dit medicijn wel veilig gebruiken. Ook als je borstvoeding geeft, kun je hoestdrank met broomhexine gewoon gebruiken.
  • Hoestdrank met acetylcysteïne: deze hoestdrank kun je veilig gebruiken als je zwanger bent, wilt worden of als je borstvoeding geeft.
  • Hoestdrank met carbocisteïne: overleg met je arts voordat je hoestdrank met carbocisteïne gebruikt als je zwanger bent, dit wilt worden of als je borstvoeding geeft. Er is namelijk nog te weinig bekend over dit middel tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Hoestdrank met dextromethorfan: hoestdrank met dextromethorfan is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Houd je wel aan de dosering die de verpakking voorschrijft. Geef je borstvoeding? Overleg dan eerst met je huisarts voor je hoestdrank met dextromethorfan neemt. Er is nog te weinig bekend over dit middel in combinatie met borstvoeding. Neem dus liever een alternatief.
  • Hoestdrank met codeïne: met hoestdrank met codeïne moet je extra voorzichtig zijn tijdens je zwangerschap. Overleg altijd eerst met je arts als je deze hoestdrank wilt gebruiken en je bent zwanger of wilt zwanger worden. Af en toe gebruik van hoestdrank met codeïne tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, vooral niet in het eerste trimester. Maar gebruik het niet voor langer dan twee weken. Gebruik het ook niet vlak voor de bevalling, dit kan gevaarlijk zijn voor de baby. Het beste is om je huisarts te raadplegen voor persoonlijk advies. Geef je borstvoeding? Dan kun je ook geen hoestdrank met codeïne nemen. Dit kan namelijk voor bijwerkingen voor je baby zorgen én de hoeveelheid moedermelk neemt erdoor af.

Hoestdrank werkt niet direct

Verwacht niet dat je hoest verdwenen is nadat je een slok hoestdrank hebt ingenomen. Wij zetten voor je onder elkaar hoe snel bepaalde hoestdranken of siropen verlichting geven:

  • hoestdrank met broomhexine en/of noscapine: na enkele dagen
  • hoestdrank met codeïne en/of dextromethorfan: na een half uur
  • hoestdrank met carbocisteïne: na een uur
  • hoestdrank met acetylcysteïne: na twee uur
  • hoestsiroop op basis van kruiden en planten: direct

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.