mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
meisje

Ontstoken neusamandelen

Ontstoken neusamandelen kunnen vervelend zijn voor je kind. Het kan zorgen voor slechter slapen of oorontstekingen. Maar hoe kun je ontstoken neusamandelen nog meer herkennen? En wanneer is een operatie nodig? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een neusamandel?

In de keel bevinden zich veel lymfeklieren. Deze vormen een onderdeel van ons afweersysteem. De lymfeklieren zorgen dat ziekteverwekkers onschadelijk worden. De neusamandel is een onderdeel van deze klieren.

De neusamandel bevindt zich achter in de neus, net boven het zachte gehemelte van de mond of keelholte. Vooral bij jonge kinderen is deze amandel relatief groot; rond het achtste jaar neemt deze in grootte af.

Je kunt de neusamandel bij je kind niet zelf zien zitten. De huisarts of de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) kan de neusamandel met een spiegeltje achter in de mond bekijken. Hij kan ook proberen om de neusamandel bij je kind te voelen of een röntgenfoto laten maken.

Hoe herken je een ontsteking van de neusamandel?

Als de neusamandel veel ziektekiemen moet verwerken, kan deze zelf ontstoken raken. Deze zwelt dan op en wordt rood en pijnlijk, wat niet fijn is voor je kind. Een ontstoken neusamandel kan leiden tot een constante loopneus. Verschijnselen bij een ontsteking van de neusamandel zijn:

  • Je kind loopt vaak met een open mond rond, omdat het niet door de neus kan ademhalen
  • Je kind heeft veel last van kwijlen
  • Je kind heeft een grotere kans op gaatjes in het gebit, door uitdroging van de mond
  • Je kind slaapt onrustig en snurkt vaak
  • Je kind is overdag hangerig en weinig actief
  • Je kind heeft weinig eetlust
  • Je kind kan last hebben van concentratiestoornissen
  • Je kind kan last hebben van oorontsteking
  • Vaak gaat een ontsteking van de neusamandel samen met een ontsteking van de keelamandelen

Wanneer is een operatie aan de neusamandel nodig?

Wanneer een operatie aan de neusamandel nodig is, is afhankelijk van:

  • De ernst van de klachten
  • Hoe vaak je kind klachten heeft

Als je kind bijvoorbeeld vaak last heeft van oorontstekingen, kan dat een teken zijn dat de neusamandel geknipt moet worden. Over het algemeen worden kinderen voor hun eerste of na hun tiende jaar, niet aan hun neusamandel geopereerd.

Hoe kun je je kind voorbereiden op de operatie?

Je kunt thuis al beginnen om je kind voor te bereiden op de opname en de ingreep. Met een boekje of een dokterskoffertje kun je je kind bekend maken met het ziekenhuis. Vertel je kind:

  • Dat er na de operatie een beetje bloed uit de mond of neus kan komen.
  • Dat het na de operatie een beetje misselijk kan zijn.
  • Dat het pijn in de keel en aan de neus kan hebben.

In veel ziekenhuizen organiseren de pedagogisch medewerkers speciale voorbereiding middagen. De pedagogisch medewerker maakt hierbij gebruik van een koffer met allerlei ziekenhuismateriaal, zoals een kapje met een ballon, een infuusslangetje, een operatiejasje, een schort, een muts en een smoeltje. Je kind mag deze spullen bekijken en ermee spelen, zodat hij of zij hiermee vertrouwd raakt. Wat oudere kinderen kunnen een fotoboek of een video bekijken.

Waar moet je op letten voor de operatie?

Meestal moet je 's morgens vroeg met je kind naar het ziekenhuis komen. Je kind mag thuis niets meer eten of drinken. Het nuchter blijven van je kind is erg belangrijk. Als je kind niet nuchter is, kan er door de narcose maaginhoud in de longen komen. Vraag in het ziekenhuis na:

  • Hoeveel tijd voor de operatie je kind nuchter moet blijven
  • Wat je kind wel en niet mag eten en drinken voor de operatie

Als je kind verkouden of ziek is, is het belangrijk dat je contact opneemt met de kinderafdeling. Soms wordt de opname dan uitgesteld. Als je kind in contact is geweest met een kinderziekte (zoals waterpokken), is het belangrijk dit te melden, in verband met besmettingsgevaar.

Wat kun je verwachten als je kind weer thuis is?

Na de ingreep heeft je kind mogelijk wat pijn in de neus en de keel. Soms zit er nog wat oud bloed in de neus en mogelijk in de mond. Veel drinken is erg belangrijk. Je kind mag ook vla of yoghurt hebben.

De volgende dag mag je kind weer gewoon eten en drinken. Je kunt je kind het beste niet de neus laten snuiten. Beter kun je de viezigheid wegvegen met een doekje. Door vaak snuiten bestaat de kans dat de neus langer blijft nabloeden.

De eerste dagen na de operatie kan je kind zich nog wat ziek voelen. De pijn kan goed worden bestreden met zetpillen. Je kind moet na de ingreep een aantal dagen binnen blijven. Daarna mag hij of zij weer naar buiten en naar school. Daarnaast mag je kind een week niet zwemmen.

Wanneer moet je contact opnemen met de arts?

Het is aan te raden om goed te letten op een nabloeding. Als er bij je kind ineens meer bloed uit de neus of mond komt, kun je het beste meteen contact opnemen met het ziekenhuis. Overdag kun je contact opnemen met de polikliniek KNO; ’s avonds, ’s nachts en in het weekend met de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Waar kun je terecht voor hulp of meer informatie?

Je kunt je voorbereiden door vooraf informatie op te vragen bij de kinderafdeling van het ziekenhuis, waar je kind wordt opgenomen. De meeste kinderafdelingen hebben een brochure met informatie hierover.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.