Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
€ 10.49
capsule
Spaar 4 Air Miles

Stomen bij verkoudheid? Kom van je verstopte neus af!

Verstopte neus? Vervelend! Misschien heb je in een slecht geventileerde ruimte gezeten, last van de pollen in de lucht of ben je gewoon aangestoken met een verkoudheid. Het is begrijpelijk als je helemaal gek wordt van het ophalen of snuiten van je neus. Natuurlijk kun je zorgen voor genoeg zakdoekjes en een goede neusspray, maar heb je ook weleens aan stomen gedacht? Wij vertellen je alles over stomen en hoe je dit doet.

ketel

Waarom stomen?

Ben je verkouden en heb je last van een benauwd gevoel door een verstopte neus? Door te stomen zorg je ervoor dat je je verstopte neus en bijholtes vrijmaakt. Dit kun je ook doen met behulp van een neusspray, maar wanneer dit niet voldoende blijkt te werken, wil je natuurlijk een andere oplossing. Door te stomen zorg je er op een natuurlijke manier voor dat het slijm in je neus en bijholtes wordt losgemaakt. Hierdoor krijg je voor je gevoel vaak wat meer lucht.

Heb je vraagtekens bij het stomen, omdat je het idee hebt dat je alleen maar meer begint te snotteren? Dan halen wij deze vraagtekens graag bij je weg. Het is heel logisch dat je in eerste instantie alleen maar meer slijm lijkt te produceren. Je hebt door te stomen namelijk het slijm vrijgemaakt in je neus en bijholtes en dat moet eruit.

Hoe moet je stomen?

Geef jij stomen een kans? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je moet stomen en hoelang. Je kunt op drie manieren stomen:

  • stomen tijdens het douchen
  • stomen boven een kom met heet water
  • stomen boven een kom met heet water en stoomdruppels, kruiden of zout

Voor stomen tijdens het douchen heb je geen hulpmiddelen nodig, je kunt het beste de warme lucht tijdens het douchen goed via je neus inademen.

Wil je stomen boven een kom, dan kun je dat het beste als volgt doen:

  1. Vul een kom met heet water van maximaal 60 graden.
  2. Als je wilt stomen met zout, kruiden of stoomdruppels, voeg deze dan in deze stap aan het water toe. Anders kun je deze stap overslaan.
  3. Leg een theedoek over je hoofd en de kom. Tip: gebruik geen handdoek, deze laat namelijk de stoomdruppeltjes door.
  4. Adem diep in door je neus en adem weer uit door je mond.
  5. Houd dit ongeveer 5 tot 10 minuten vol, of stop als je het te warm krijgt.

Probeer vooral uit welke manier en hoelang stomen fijn werkt voor jou. Je hoeft niet per se iets aan het water toe te voegen, maar stoomdruppels kunnen wel voor een weldadig gevoel zorgen; een beetje alsof je in een wellness zit. De één vindt het heel fijn om te stomen met stoomdruppels, maar bij de ander kan het toevoegen van zout of menthol juist zorgen voor extra irritaties en klachten.

Koop hier jouw stoomdruppels

Helpt stomen tegen een verkoudheid?

Nee, stomen helpt niet om je verkoudheid sneller over te laten gaan. Het kan er wel voor zorgen dat je de bijkomende klachten minder ervaart. Vaak zorgt een verstopte neus voor een benauwd gevoel, wat heel vervelend is. Zeker als je daardoor ook niet aan voldoende nachtrust komt of van je eigen gesnurk wakker wordt. Daarom kan het fijn zijn om met stomen je verstopte neus vrij te maken.

Ook zou het stomen een voorhoofdsholte- of bijholteontsteking kunnen voorkomen. Wanneer je door het slijm verstopte holtes hebt, is de kans aanwezig dat het slijm gaat ontsteken. Stomen voorkomt dat je holtes verstopt raken en maakt daardoor de kans op ontsteking kleiner.

Stomen bij kinderen

Stomen boven een kom met heet water wordt afgeraden bij jonge kinderen in verband met gevaar op verbranding. Kies in plaats daarvan voor het samen met je kindje stomen in de badkamer, tijdens het douchen of badderen. Houd hierbij je kind goed in de gaten. Merk je dat je kleintje het benauwd krijgt of zich niet prettig voelt? Stop dan meteen. Twijfel je of je er goed aan doet om te stomen met je kindje? Raadpleeg dan je apotheek of huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.