witte fluitketel op gasfornuis

Stomen bij verkoudheid

Verstopte neus? Vervelend! Misschien heb je op de tocht gezeten, een echte Hollandse regenbui te pakken gehad, last van de pollen in de lucht of ben je gewoon aangestoken met een verkoudheid door iemand in je omgeving. Het is begrijpelijk als je helemaal gek wordt van het ophalen en/of snuiten van je neus. Natuurlijk kun je zorgen voor genoeg zakdoekjes en een goede neusspray, maar heb je ook weleens aan stomen gedacht?

Waarom stomen?

Ben je verkouden en heb je last van een benauwd gevoel door een verstopte neus? Door te stomen zorg je ervoor dat je je verstopte neus en bijholtes vrijmaakt. Dit kun je natuurlijk ook doen met behulp van een neusspray, maar wanneer dit niet voldoende blijkt te werken, wil je natuurlijk een andere oplossing. Door te stomen zorg je er op een natuurlijke manier voor dat het slijm in je neus en bijholtes wordt losgemaakt. Hierdoor krijg je voor je gevoel vaak wat meer lucht.

Heb je vraagtekens bij het stomen, omdat je het idee hebt dat je alleen maar meer begint te snotteren? Dan halen wij deze vraagtekens graag bij je weg. Het is heel logisch dat je in eerste instantie alleen maar meer slijm lijkt te produceren. Je hebt door te stomen namelijk het slijm losgemaakt in je neus en bijholtes en dat moet eruit.

Koop hier jouw stoomdruppels

€ 5.55
druppels
€ 7.79
druppels
€ 5.09
druppels
€ 6.45
capsule

Helpt stomen tegen een verkoudheid?

Nee, stomen helpt niet om je verkoudheid sneller over te laten gaan. Het kan er wel voor zorgen dat je de bijkomende klachten minder ervaart. Vaak zorgt een verstopte neus voor een benauwd gevoel, wat heel vervelend is. Zeker als je daardoor ook niet aan voldoende nachtrust komt of van je eigen gesnurk wakker wordt.

Ook zou het stomen een voorhoofdsholte- of bijholteontsteking kunnen voorkomen. Wanneer je door het slijm verstopte holtes hebt, is de kans aanwezig dat het slijm gaat ontsteken. Het stomen voorkomt dat je holtes verstopt raken en maakt daardoor de kans op ontsteking dus kleiner.

Geen fan van stomen? Bekijk dan ons assortiment aan producten bij verkoudheid.

Hoe moet je stomen?

Geef jij stomen een kans? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je moet stomen. Je kunt op twee manieren stomen:

  • Stomen tijdens het douchen. Adem de warme lucht tijdens het douchen goed in via je neus. 
  • Stomen boven een kom met heet water. Helpt het stomen tijdens het douchen niet genoeg? Vul dan een kom met heet water van maximaal 60 graden.

Let op dat je geen producten toevoegt aan je kom met heet water. Het toevoegen van zout of menthol kan namelijk voor extra irritaties en klachten zorgen. Stoom voor het beste resultaat drie keer per dag gedurende een kwartier met een handdoek over je hoofd.

Stomen bij kinderen

Stomen boven een kom met heet water wordt afgeraden bij jonge kinderen in verband met gevaar op verbranding. Kies in plaats daarvan voor het samen met je kindje stomen in de badkamer. Houd hierbij je kind goed in de gaten. Merk je dat je kleintje het benauwd krijgt of zich niet prettig voelt? Stop dan meteen. Twijfel je of je er goed aan doet om te stomen met je kindje? Raadpleeg dan je apotheek of huisarts. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.