Voorhoofdsholteontsteking: oorzaken, symptomen en tips

Heb je een drukkende pijn achter je ogen of in je voorhoofd en blijft je neus maar verstopt? Dit zou een voorhoofdsholteontsteking kunnen zijn. Gelukkig kan een voorhoofdsholteontsteking meestal geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Meer weten? Lees dan verder!

Kopje thee om het slijm op te helpen lossen, wat komt door een voorhoofdholteontsteking

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?  

Bij een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) is het slijmvlies in één of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd (de bijholten) ontstoken. Dit slijmvlies staat door middel van kleine kanaaltjes in contact met het slijmvlies in je neus. 

Meestal gaat er een verkoudheid vooraf aan voorhoofdsholteontsteking.

Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. De zwelling verspreidt zich via de afvoerkanaaltjes naar de bijholten. De slijmvliezen kunnen daardoor hun afvalstoffen niet kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert, virussen en bacteriën kunnen toeslaan en er ontstaat een ontsteking.

Is een voorhoofdsholteontsteking hetzelfde als een bijholteontsteking? 

Voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar eigenlijk is een voorhoofdsholte een ontsteking van een specifieke bijholte: de voorhoofdsholte. In totaal zitten er 8 bijholten in je hoofd, waaronder 4 neusholten: de voorhoofdsholte, de kaakholte, de zeefbeenholte en de wiggebeenholte. In die 4 neusholten kunnen ontstekingen ontstaan. In de medische wereld heet dit dan bijholteontsteking of sinusitis. In de volksmond wordt een ontsteking aan één van de neusholtes vaak een voorhoofdsholteontsteking genoemd.

Een voorhoofdsholteontsteking is, medisch gezien, een ontsteking van een specifieke bijholte: de voorhoofdsholte.

Wat zijn de symptomen van voorhoofdsholteontsteking? 

Als je voorhoofdsholteontsteking hebt, dan kan je last hebben van: 

  • pijn in je voorhoofd, bovenkaken of achter je ogen, die vooral ‘s ochtends aanwezig is
  • pijn aan 1 kant van je hoofd, waardoor je gezicht wat op kan zwellen
  • pijn wanneer je vooroverbuigt
  • een drukkend of vol gevoel in je hoofd
  • traanogen
  • verlies van smaak en reukvermogen
  • een verstopte neus, soms met geelgroen of bloederig slijm
  • hoesten, als het slijm in je keel terechtkomt
  • pijnlijke kiezen, bijvoorbeeld als je kauwt
  • koorts

Wat is de oorzaak van een voorhoofdsholteontsteking? 

Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat meestal als gevolg van een verkoudheid. Soms kan een allergie klachten veroorzaken die lijken op een bijholteontsteking. Symptomen die in deze richting wijzen zijn niezen, seizoensgebonden klachten en veel helder slijm.

Kan je een bijholteontsteking hebben zonder verkoudheid?

Je kan een bijholteontsteking hebben zonder dat je verkouden bent. Over het algemeen begint een bijholteontsteking wanneer de eerste symptomen van verkoudheid verdwijnen, dus na een verkoudheid. Heb je een bijholteontsteking zonder dat je verkouden bent geweest, dan is er misschien sprake van een onderliggend probleem, zoals een allergie, taaislijmziekte, een scheef neustussenschotje of een neuspoliep. Vermoed je één van deze oorzaken? Neem dan contact op met je huisarts.

Is een voorhoofdsholteontsteking besmettelijk? 

Een voorhoofdsholteontsteking is besmettelijk als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. De onderliggende oorzaak van de ontsteking is in dat geval een verkoudheid, en deze verkoudheid is besmettelijk. Een chronische voorhoofdsholteontsteking heeft meestal een andere oorzaak, bijvoorbeeld een allergie of neuspoliepen. In dat geval is de ontsteking niet besmettelijk.

Gaat voorhoofdsholteontsteking vanzelf over? 

Ja, voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf weer over. De klachten verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 3 weken. Soms kan het helaas wat langer duren voordat je klachten helemaal zijn verdwenen. Heb je langer dan 2 weken last van voorhoofdsholteontsteking of maak je je zorgen over het verloop ervan? Neem dan contact op met je huisarts.

Chronische voorhoofdsholteontsteking

Soms gaat een voorhoofdsholteontsteking ondanks behandeling niet over. Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden, spreken we van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking die niet vanzelf overgaat. Je huisarts kan je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Wat te doen bij voorhoofdsholteontsteking?

Hoewel de klachten meestal vanzelf overgaan, kan je zelf een aantal dingen doen om de symptomen van voorhoofdsholteontsteking te verlichten. Wij geven je een aantal tips.

  • Ga stomen. Door te stomen lost het slijm op en neemt de zwelling af. Gebruik alleen maar water bij het stomen. Producten met menthol en kamille kunnen de slijmvliezen nog meer irriteren. Stoom 2 tot 3 keer per dag een kwartier. Inhaleer de stoom via de neus. Let op dat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komt. Jonge kinderen mogen nog niet stomen.
  • Leg een warme, vochtige tot natte (hand)doek op je gezicht. Laat de (hand)doek een paar minuten op je neus liggen. Herhaal dit een paar keer per dag om het slijm en de verstoppingen te verminderen.
  • Neem een pijnstiller. Doen je bijholten erg veel pijn? Dan kan je paracetamol innemen om de pijn te verlichten. Lees voor gebruik de bijsluiter.
  • Stoppen met roken. Roken kan het slijmvlies in je neus en holtes irriteren. Stop daarom, in elk geval tijdelijk, met roken.
  • Neem je rust! Zorg dat je voldoende rust en ontspanning krijgt. Een goede weerstand kan de virussen of bacteriën sneller doden.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je langer dan 2 weken last hebt van voorhoofdsholteontsteking of als je je erg ziek voelt, is het verstandig om je huisarts te bellen. Vermoed je dat je last hebt van een allergie? Overleg dan ook met je huisarts.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0125-2728

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.