
Pijn
Etos
Laatste update 24 april 2025
Heb je een drukkende pijn achter je ogen of in je voorhoofd en blijft je neus maar verstopt? Dit zou een voorhoofdsholteontsteking kunnen zijn. Gelukkig kan een voorhoofdsholteontsteking meestal geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Meer weten? Lees dan verder!
Bij een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) is het slijmvlies in één of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd (de bijholten) ontstoken. Dit slijmvlies staat door middel van kleine kanaaltjes in contact met het slijmvlies in je neus.
Meestal gaat er een verkoudheid vooraf aan voorhoofdsholteontsteking.
Door de verkoudheid is het neusslijmvlies gezwollen. De zwelling verspreidt zich via de afvoerkanaaltjes naar de bijholten. De slijmvliezen kunnen daardoor hun afvalstoffen niet kwijt. De weerstand van de slijmvliezen vermindert, virussen en bacteriën kunnen toeslaan en er ontstaat een ontsteking.
Voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar eigenlijk is een voorhoofdsholte een ontsteking van een specifieke bijholte: de voorhoofdsholte. In totaal zitten er 8 bijholten in je hoofd, waaronder 4 neusholten: de voorhoofdsholte, de kaakholte, de zeefbeenholte en de wiggebeenholte. In die 4 neusholten kunnen ontstekingen ontstaan. In de medische wereld heet dit dan bijholteontsteking of sinusitis. In de volksmond wordt een ontsteking aan één van de neusholtes vaak een voorhoofdsholteontsteking genoemd.
Een voorhoofdsholteontsteking is, medisch gezien, een ontsteking van een specifieke bijholte: de voorhoofdsholte.
Als je voorhoofdsholteontsteking hebt, dan kan je last hebben van:
Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat meestal als gevolg van een verkoudheid. Soms kan een allergie klachten veroorzaken die lijken op een bijholteontsteking. Symptomen die in deze richting wijzen zijn niezen, seizoensgebonden klachten en veel helder slijm.
Je kan een bijholteontsteking hebben zonder dat je verkouden bent. Over het algemeen begint een bijholteontsteking wanneer de eerste symptomen van verkoudheid verdwijnen, dus na een verkoudheid. Heb je een bijholteontsteking zonder dat je verkouden bent geweest, dan is er misschien sprake van een onderliggend probleem, zoals een allergie, taaislijmziekte, een scheef neustussenschotje of een neuspoliep. Vermoed je één van deze oorzaken? Neem dan contact op met je huisarts.
Een voorhoofdsholteontsteking is besmettelijk als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. De onderliggende oorzaak van de ontsteking is in dat geval een verkoudheid, en deze verkoudheid is besmettelijk. Een chronische voorhoofdsholteontsteking heeft meestal een andere oorzaak, bijvoorbeeld een allergie of neuspoliepen. In dat geval is de ontsteking niet besmettelijk.
Ja, voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf weer over. De klachten verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 3 weken. Soms kan het helaas wat langer duren voordat je klachten helemaal zijn verdwenen. Heb je langer dan 2 weken last van voorhoofdsholteontsteking of maak je je zorgen over het verloop ervan? Neem dan contact op met je huisarts.
Soms gaat een voorhoofdsholteontsteking ondanks behandeling niet over. Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden, spreken we van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking die niet vanzelf overgaat. Je huisarts kan je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Hoewel de klachten meestal vanzelf overgaan, kan je zelf een aantal dingen doen om de symptomen van voorhoofdsholteontsteking te verlichten. Wij geven je een aantal tips.
Als je langer dan 2 weken last hebt van voorhoofdsholteontsteking of als je je erg ziek voelt, is het verstandig om je huisarts te bellen. Vermoed je dat je last hebt van een allergie? Overleg dan ook met je huisarts.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0125-2728
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.