mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
vrouw in zwarte jurk lounget op bank

Thuis- bevalling

Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen. Wel zo fijn: dan kun je daarna lekker in je eigen bed kruipen met je pasgeboren kindje. Waar moet je allemaal op letten bij een thuisbevalling? En wanneer moet je alsnog naar het ziekenhuis? Wij leggen het uit.

Waarom kies je voor een thuisbevalling?

In Nederland kun je thuis of in het ziekenhuis bevallen. Sommige aanstaande moeders vinden het een prettig idee om in een ziekenhuis te bevallen, terwijl anderen liever in een vertrouwde omgeving hun kindje ter wereld brengen.

Als er sprake is van een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, moet je in het ziekenhuis bevallen. Anders mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Een thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling. Er wordt bij een thuisbevalling minder vaak medisch ingegrepen, zoals een ruggenprik of inknippen.

Waar moet je op letten als je thuis gaat bevallen?

Een thuisbevalling kan heel ‘ontspannen’ zijn. Houd wel rekening met de volgende dingen:

  • Je bed moet minimaal 80 centimeter hoog zijn. Dan kunnen de verloskundige en de kraamverzorgende het best hun werk doen.
  • Je kunt niet bevallen in een waterbed.
  • Er is stromend water op dezelfde verdieping als waar je wilt bevallen.
  • De ruimte waar je wilt bevallen is goed toegankelijk, zodat je als het moet snel en gemakkelijk naar het ziekenhuis kunt gaan.
  • Zes weken voor de uitgerekende datum heb je het kraampakket in huis, dat je binnen handbereik bewaart. Heb je nog niet alles in huis? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment aan kraamproducten

Wanneer moet je toch naar het ziekenhuis?

Als er zich toch complicaties voordoen, moet je misschien alsnog naar het ziekenhuis, tijdens het persen of nadat je kindje is geboren. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • Groen vruchtwater (dit betekent dat je kindje gepoept heeft).
  • Onregelmatige hartslag van je baby.
  • Je vliezen zijn langer dan 24 uur geleden gebroken.
  • De bevalling zet niet goed door, ondanks de persweeën.
  • Overmatig bloedverlies tijdens de bevalling.
  • De placenta (moederkoek) wordt niet (vlot) geboren.

Lees ook ons artikel over ziekenhuisbevalling om te weten te komen wat je allemaal mee moet nemen en welke zorg je kunt verwachten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.