combinatiepreparaten

Combinatie- preparaten

Ben je op zoek naar een anticonceptiemethode die je bescherming biedt tegen een ongewenste zwangerschap? Of ben je op zoek naar een oplossing voor een minder heftige menstruatie? Dan heb je vast de term 'combinatiepreparaten' voorbij zien komen. In dit artikel leggen we uit wat dit is, wat deze preparaten doen en welke verschillende anticonceptiemethoden je kunt kiezen.

Wat zijn combinatiepreparaten?

Combinatiepreparaten zijn anticonceptiemethoden die een oestrogeen en een progestageen hormoon bevatten. In alle combinatiepreparaten zit het oestrogeen: ethinylestradiol. De hoeveelheid dat het preparaat van dit hormoon bevat, verschilt van vijftien tot vijftig microgram. Als progestageen hormoon worden meerdere stoffen gebruikt met wisselende eigenschappen. Combinatiepreparaten zijn verkrijgbaar in de vorm van de pil, een pleister en de Nuvaring.

Hoe werken combinatiepreparaten?

In combinatiepreparaten zitten hormonen die de afgifte van natuurlijke hormonen blokkeren. Deze natuurlijke hormonen zijn nodig om de eierstokken te stimuleren en een eicel te produceren. Door de combinatiepreparaten komt er geen eicel vrij en kan er dus geen bevruchting plaatsvinden.

De progestageen hormonen zorgen voor een blokkade van de eisprong en het oestrogeen maakt het baarmoederslijmvlies sterker. Dit zorgt ervoor dat je geen tussenbloedingen krijgt tijdens het gebruik van deze preparaten, maar dat je in de stopweek een onttrekkingsbloeding kunt krijgen. Dit lijkt op een gewone menstruatie.

Door de combinatiepreparaten komen de eierstokken in een rustfase. Daarom kan het ook helpen als je last hebt van heftige en pijnlijke bloedingen tijdens je menstruatie.

Hoe gebruik je anticonceptie combinatiepreparaten?

Je kunt kiezen uit drie methoden: de pil, de pleister of de nuvaring. Als je op de eerste of tweede dag van je menstruatie begint met één van deze methoden, ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Begin je later in de cyclus, dan moet je de eerste drie weken aanvullende anticonceptie gebruiken, zoals een condoom.

Je kunt bij verandering van een pil of bij de overstap naar een pleister of ring aan het eind van je stopweek beginnen. Ook dan beschermt de methode direct tegen zwangerschap.

De pil

De pil geeft dagelijks wisselende hoeveelheden van de hormonen af. Je moet de pil dus iedere dag slikken, het liefst op een vast tijdstip. Lees voordat je begint met de pil altijd de bijsluiter. Wil je meer informatie over de pil? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

De anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister Evra moet je iedere week vervangen. Je kunt de pleister overal op je lichaam plakken, behalve op je borsten en de binnenkant van je bovenbenen. Belangrijk is dat de pleister op een stuk schone en droge huid wordt geplakt. Je kunt hem het beste opplakken voordat je gaat douchen of in bad gaat. De hormoonafgifte wordt constant verdeeld over 24 uur. Lees voordat je begint met de anticonceptiepleister altijd de bijsluiter.

De Nuvaring

Deze anticonceptiemethode is een ring die je in je vagina plaatst. De Nuvaring moet één keer per drie weken worden vervangen. Als je seks hebt, kun je de ring er kort uithalen, maar dit is niet nodig. De hormoonafgifte wordt constant verdeeld over 24 uur. Lees voordat je begint met de Nuvaring altijd de bijsluiter. 

Let op: deze anticonceptie combinatiepreparaten bieden bescherming tegen een zwangerschap, niet tegen soa's.

De stopweek

Bij alle drie de methoden heb je na drie weken een stopweek. Deze week is bedoeld om je gewone cyclus na te bootsen. De bloeding kan minder heftig zijn dan als je geen preparaten gebruikt. De stopweek mag niet langer duren dan zeven dagen. Een stopweek is niet altijd noodzakelijk. Je kunt er voor kiezen om de stopweek soms over te slaan, dit heeft geen invloed op je gezondheid. Wel kun je last krijgen van tussenbloedingen.

Hoe betrouwbaar zijn de anticonceptie combinatiepreparaten?

Wanneer je de combinatiepreparaten precies volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, dan is de kans dat je zwanger raakt minimaal. De meest voorkomende oorzaak dat vrouwen toch zwanger raken, is omdat zij de pil zijn vergeten. Ook braken of langdurige diarree kunnen invloed hebben op de betrouwbaarheid. Ook sommige medicijnen kunnen de betrouwbaarheid beïnvloeden.

Wat zijn de bijwerkingen van anticonceptie combinatiepreparaten?

Als je voor het eerst met de pil, pleister of ring begint, heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen aan de toegediende hormonen. Je kunt dan last krijgen van de volgende bijwerkingen:

Bij langer gebruik kunnen onregelmatige bloedingen tijdens het gebruik ontstaan. Ook kunnen de bloedingen geheel verdwijnen. Het nemen van combinatiepreparaten kan een aantal risico’s met zit meebrengen:

 • De kans op trombose en/of embolie is iets verhoogd
 • Er is een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (vooral in combinatie met roken)
 • Er is een licht verhoogde kans op lichte stoornissen in de suikerstofwisseling
 • Je hebt kans op een lichte verhoging van de bloeddruk
 • Er is een verhoogde kans op borstkanker

Wanneer naar de huisarts?

Combinatiepreparaten zijn alleen op recept verkrijgbaar. Dat betekent dat een bezoek aan de huisarts altijd nodig is. Herhalingsaanvragen kunnen ook behandeld worden door online apotheken. Bij verandering van preparaat is een nieuw recept en dus ook een nieuw bezoek aan de huisarts noodzakelijk.

Een bezoek aan de huisarts is ook nodig bij:

 • Onregelmatige bloedingen tijdens het gebruik van pil, pleister of ring met uitzondering van tussenbloedingen die ontstaan in de eerste drie maanden van gebruik
 • Het wegblijven van een bloeding in de stopweek, om een zwangerschap uit te sluiten
 • Onverklaarbare (spier)pijn in een van de kuiten, eventueel in combinatie met roodheid ter uitsluiting van trombose
 • Onverklaarbare pijn op de borst, om hartaandoeningen of een embolie uit te sluiten
 • Een knobbeltje in de borst
 • Verhoogde afscheiding
 • Toenemende pijnklachten tijdens de seks
 • Afname van de zin in seks
 • Sterke gewichtstoename
 • Verergering van hoofdpijnklachten
 • Het ontstaan van of verergering van depressieve gevoelens
 • Het ontstaan of verergeren van acne (puistjes)

Zijn anticonceptie combinatiepreparaten voor iedereen geschikt?

Voor de meeste vrouwen is een combinatiepreparaat (pil, pleister of ring) een geschikte vorm van anticonceptie. Combinatiepreparaten mogen niet voorgeschreven worden aan vrouwen, die:

 • Zwanger zijn
 • Last hebben van onregelmatig bloedverlies, waarvan de oorzaak (nog) niet duidelijk is
 • Een ernstig verhoogde bloeddruk hebben
 • Een ernstig verhoogd cholesterolgehalte hebben
 • Een leveraandoening hebben
 • Een stollingsafwijking hebben
 • Diabetes (suikerziekte) hebben in combinatie met ernstig vaatlijden, zoals hoge bloeddruk
 • Trombose of een embolie hebben (gehad)
 • Borstkanker hebben (gehad)
 • Leverkanker hebben (gehad)
 • Ooit een hersenbloeding of een TIA hebben doorgemaakt
 • Ouder zijn dan 35 jaar en roken
 • Medicamenten gebruiken die de werkzaamheid verminderen, zoals een aantal medicamenten bij de behandeling van epilepsie
 • Overgevoelig zijn voor een of meerdere bestanddelen van het gekozen preparaat

De pleister en de Nuvaring kunnen een goede methode zijn voor vrouwen met een onregelmatig bestaan, zoals stewardessen, piloten en vrouwen die werken met wisselende diensten. Ook bij vrouwen met chronische maag- darmaandoeningen, zoals bij de ziekte van Crohn, gaat de voorkeur uit naar een pleister of ring. De pleister is niet geschikt voor vrouwen met een gewicht van meer dan 80 kg.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.