Bedplassen
Is je kind ouder dan vijf jaar en plast hij of zij nog regelmatig in bed? Geen zorgen: bedplassen komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Wil je weten hoe bedplassen ontstaat en wat je kunt doen om je kind sneller zindelijk te maken? Lees dan verder.
Wat is bedplassen?
We spreken van bedplassen, wanneer een kind van vijf jaar of ouder vaker dan tweemaal per maand in bed plast. Bedplassen komt erg vaak voor. Op vijfjarige leeftijd plast nog één op de zes kinderen in bed. Jongens plassen vaker in bed dan meisjes: zij hebben er bijna twee keer zo vaak last van dan meisjes. Op volwassen leeftijd komt bedplassen vrijwel niet meer voor.
Welke klachten kunnen ontstaan door bedplassen?
Als je kind last heeft van bedplassen, dan plast hij of zij ‘s nachts nog regelmatig in bed. Dit kan erg vervelend zijn, zowel voor jou als voor je kind.
Door het bedplassen kunnen ook andere klachten ontstaan:
- Je kind heeft door het bedplassen minder zelfvertrouwen.
- Je kind wordt gepest door klasgenootjes of vriendjes.
- Je kind gaat zich nerveus en/of lastig gedragen. Let op: als ouder zijnde kun je dit negatieve gedrag versterken door boos te worden op je kind na het bedplassen. Ook kan het negatieve gedrag versterkt worden door gepest van leeftijdsgenootjes.
Plast je kind niet in bed, maar heeft hij of zij een aantal urinevlekjes in het ondergoed? Dit wordt geen bedplassen genoemd, maar incontinentie.
Hoe ontstaat bedplassen?
Gemiddeld gezien zijn kinderen halverwege het tweede levensjaar in staat om het signaal van een volle blaas te herkennen. Ze kunnen dan hun plas ophouden en het plassen uitstellen tot ze op het potje of toilet zitten. De meeste kinderen leren eerst om overdag zindelijk te zijn. Daarna leren ze om ook ‘s nachts droog te blijven.
De meeste kinderen houden het op driejarige leeftijd zowel overdag als ‘s nachts droog. Dit verschilt wel van kind tot kind: sommige kinderen zijn sneller zindelijk en anderen wat later. Tot het vijfde levensjaar is bedplassen niet afwijkend.
Als een kind van ouder dan vijf jaar nog steeds in bed plast, is hier meestal geen duidelijke oorzaak voor te geven. Wel is duidelijk dat de volgende factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bedplassen:
- Bedplassen zit in de familie. In meer dan de helft van de gevallen heeft een van de ouders als kind ook lang in bed geplast.
- Te vroeg beginnen met het trainen van zindelijkheid. Dit kan bijdragen tot langer bedplassen.
- Te strenge training van zindelijkheid. Dit kan averechts werken en juist leiden tot langer bedplassen.
- Spanningen. Spanningen kunnen invloed hebben op bedplassen. Kinderen die soms al een tijd droog zijn, kunnen in periodes met spanningen weer in bed gaan plassen. Denk aan de situaties waarin ze een nieuw broertje of zusje krijgen, Sinterklaas, scheiding van ouders of andere gezinsproblemen.
- Het zijn van een laatbloeier. Sommige kinderen zijn laatbloeiers. Zij hebben dan ook iets langer de tijd nodig om zindelijk te worden.
- Obstipatie. Ook verstopping blijkt bij kinderen invloed te hebben op bedplassen.
Er wordt weleens gedacht dat bedplassen ook kan ontstaan door een te kleine blaas, te vast slapen of een erg druk kind. Deze mogelijke oorzaken van bedplassen zijn nooit bewezen.
Gaat bedplassen vanzelf over?
Plast je kind nog geregeld in bed? Dit kan erg vervelend zijn voor jou en je kind. Maar geen zorgen: bedplassen gaat vrijwel altijd vanzelf over.
Wat te doen bij bedplassen?
Helaas kun je bedplassen niet altijd verhelpen. Wel kunnen de volgende tips helpen om je kind sneller zindelijk te maken:
- Geef je kind duidelijkheid. Vertel hem of haar rustig en duidelijk dat het de bedoeling is om het bed droog te houden.
- Houd je aanpak vol. Ben je gestart met een bepaalde aanpak om je kind zindelijk te krijgen? Zorg er dan voor dat je deze aanpak een goede tijd volhoudt.
- Schenk je kind positieve aandacht. Het is belangrijk om het gewenste gedrag van uw kind stimuleren. Is je kind een hele nacht droog gebleven? Dan verdient dit een compliment, of beter nog: een beloning. Tip: koop een vrolijke kalender en hang deze op in de kamer van je kind. Plak hier na iedere droge nacht een sticker op of teken een zonnetje.
- Word niet boos als je kind in bed plast. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het jammer is dat het niet is gelukt, maar dat het niet erg is.
- Geef je kind verantwoordelijkheid. Is je kind bijvoorbeeld oud genoeg om zelf een schone pyjama aan te trekken of het bed te verschonen? Laat hem of haar dit dan doen. Zo draagt je kind zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het bedplassen.
- Geef je kind ‘s avonds geen dranken met cafeïne. Dit heeft een stimulerende werking op de urineproductie. Het kan verder geen kwaad om je kind ‘s avonds iets te drinken te geven. Dit heeft namelijk geen effect op het al dan niet droog blijven.
- Doe je kind geen luier om. Hierdoor wordt je kind zich beter bewust van het bedplassen.
- Probeer verstopping te voorkomen. Dit kan er namelijk toe bijdragen dat kinderen ‘s nachts in bed plassen. Tip: spreek met je kind af dat hij of zij regelmatig naar het toilet voor een grote boodschap.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Is je kind ouder dan vijf jaar en is hij of zij ook overdag nog niet zindelijk? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Neem ook contact op met de huisarts als bedplassen samengaat met één of meer van de volgende symptomen:
- Je kind heeft last van verstopping.
- Je kind moet abnormaal vaak plassen.
- Je kind plast meteen onderbroken of slappe straal.
- Je kind heeft in de leeftijd van nul tot vijf één of meerdere keren blaasontsteking gehad.
Heeft je kind andere klachten waarover je je zorgen maakt? Natuurlijk kun je ook in dat geval contact opnemen met de huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan