Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

Alternative text missing

Zesde ziekte

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een vlekjesziekte. De medische naam is exanthema subitum. Deze kinderziekte komt voor bij kinderen van een half jaar tot drie jaar. Het is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kinderen onder de drie jaar. Er bestaat geen vaccin tegen deze vlekjesziekte.

Symptomen zesde ziekte

 • Verschijnselen waarmee de zesde ziekte begint:
 • Hoge koorts die ongeveer drie dagen duurt. Daarom heet het ook wel de driedaagse koorts
 • Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet
 • De koorts daalt weer net zo plotseling als hij is gekomen

Verschijnselen van de zesde ziekte die optreden als de koorts weg is:

 • Het kind zit onder de vlekjes
 • De vlekjes zijn klein en rond en bevinden zich op de romp
 • De vlekjes verspreiden zich vanuit de romp naar de nek, armen en benen
 • De vlekjes verbleken binnen twee dagen
 • Niet bij alle kinderen komen waarneembare vlekjes voor

Hoe ontstaat de zesde ziekte?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus, het herpes virus 6 . Het virus wordt overgedragen via vochtdruppeltjes in de lucht. De ziekte is zo besmettelijk dat bijna alle kinderen voor hun tweede jaar, ermee in aanraking zijn geweest. De tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekte is zeven tot veertien dagen. Een kind kan de zesde ziekte maar één keer krijgen.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

De zesde ziekte is een onschuldige kinderziekte. Ondanks de hoge koorts tijdens de eerste drie dagen maakt het kind meestal geen echt zieke indruk. De leiding van scholen, kinderdagverblijven en crèches adviseert meestal om kinderen met de zesde ziekte thuis te houden. Hiervoor zijn geen medische argumenten, omdat besmetting al voor het uitbreken van de vlekjes heeft plaatsgevonden. Verder is het niet slecht dat kinderen deze kinderziekte hebben doorgemaakt. Zij lopen dan geen kans meer deze op latere leeftijd te krijgen. Op oudere leeftijd verlopen vlekjesziekten meestal heftiger. Ook bij kinderen met een verminderde afweer door ziekte of medicijnen kan de ziekte een ernstiger beloop hebben.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig om de huisarts te raadplegen, als een kind met vlekjesziekte:

 • Zich niet ziek voelt en
 • Geen koorts heeft

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Als je tijdens de koorts fase onzeker bent over de aard van de kinderziekte wordt aangeraden om naar de huisarts te gaan

Wat kun je er zelf aan doen?

 • Kinderen met de zesde ziekte hebben soms geen eetlust. Dring kinderen geen eten op. Zorg wel voor voldoende drinken. Thee, bouillon of vruchtensappen zijn het meest geschikt. Een ijslolly kan verkoeling geven
 • Bedrust is alleen noodzakelijk als het kind daar behoefte aan heeft. Ook hoeft het kind niet per se binnen te blijven. Zelfs met koorts mag een kind best naar buiten als het daar zin in heeft
 • Een kind met de zesde ziekte kan gewoon in bad of onder de douche
 • De zesde ziekte herstelt niet sneller door gebruik van paracetamol. Wel voelt het kind zich tijdelijk minder ziek en zakt de koorts een aantal uren. Paracetamol mag gegeven worden vanaf de leeftijd van drie maanden

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een onschuldige kinderziekte zoals de zesde ziekte is niet te voorkomen. Bovendien is het goed dat kinderen deze kinderziekte hebben doorgemaakt. Zij lopen zo geen kans meer om de ziekte later nogmaals te krijgen (voor hun derde levensjaar). Je kunt en hoeft dus geen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.