Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
Alternative text missing

Zesde ziekte

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een vlekjesziekte. De medische naam is exanthema subitum. Deze kinderziekte komt voor bij kinderen van een half jaar tot drie jaar. Het is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kinderen onder de drie jaar. Er bestaat geen vaccin tegen deze vlekjesziekte.

Symptomen zesde ziekte

Vermoedt je dat je kind last heeft van de zesde ziekte? Ga dan na of hij of zij last heeft van de volgende verschijnselen: 

  • Hoge koorts die ongeveer drie dagen duurt
  • De koorts daalt weer net zo plotseling als hij is gekomen
  • Er kan ook sprake zijn van opgezette klieren in de hals en achter de oren

Nadat de koorts is verdwenen, kan je kind last krijgen van de volgende symptomen:

  • Je kind zit onder de vlekjes
  • De vlekjes zijn klein en rond en bevinden zich op de romp
  • De vlekjes verspreiden zich vanuit de romp naar de nek, armen en benen
  • De vlekjes verbleken binnen twee dagen

Niet bij alle kinderen komen waarneembare vlekjes voor. 

Hoe ontstaat de zesde ziekte?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het herpes virus 6 . Het virus wordt overgedragen via vochtdruppeltjes in de lucht. De ziekte is zo besmettelijk dat bijna alle kinderen er voor hun tweede jaar mee in aanraking komen. De tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekte is zeven tot veertien dagen. Een kind kan de zesde ziekte maar één keer krijgen.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

De zesde ziekte is een onschuldige kinderziekte. Ondanks de hoge koorts tijdens de eerste drie dagen, maakt het kind meestal geen echt zieke indruk. De leiding van scholen, kinderdagverblijven en crèches adviseert meestal om kinderen met de zesde ziekte thuis te houden. Hiervoor zijn geen medische argumenten, omdat besmetting al voor het uitbreken van de vlekjes heeft plaatsgevonden. Verder is het niet slecht dat kinderen deze kinderziekte hebben doorgemaakt. Zij lopen dan namelijk geen kans meer deze op latere leeftijd te krijgen. Op oudere leeftijd verlopen vlekjesziekten meestal heftiger. Ook bij kinderen met een verminderde afweer door ziekte of medicijnen kan de ziekte een ernstiger verloop hebben.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Maak een afspraak met de huisarts als je tijdens de koorts-fase onzeker bent over de aard van de kinderziekte. Heeft je kind geen koorts en voelt hij of zij zich niet ziek? Dan is het meestal niet nodig om naar de huisarts te gaan.

Wat te doen als je kind de zesde ziekte heeft?

  • Dring hem of haar geen eten op.
  • Zorg voor voldoende drinken. Thee, bouillon of vruchtensappen zijn het meest geschikt. Een ijslolly kan verkoeling geven.
  • Bedrust is alleen noodzakelijk als je kind daar behoefte aan heeft. Ook hoeft je kind niet per se binnen te blijven. Zelfs met koorts mag je kind best naar buiten als het daar zin in heeft.
  • Je kind kan gewoon in bad of onder de douche
  • De zesde ziekte herstelt niet sneller door gebruik van paracetamol. Wel voelt het kind zich hierdoor tijdelijk minder ziek en zakt de koorts een aantal uren. Let op: paracetamol mag gegeven worden vanaf de leeftijd van drie maanden

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Een onschuldige kinderziekte, zoals de zesde ziekte, is niet te voorkomen. Bovendien is het niet verkeerd als kinderen deze kinderziekte hebben doorgemaakt. Zo lopen zij geen kans meer om deze ziekte later nogmaals te krijgen. Je kunt en hoeft dus geen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.