Heb je een bijtwond opgelopen? Dat is vervelend! Maar wat moet je doen bij een bijtwond, waar moet je voor uitkijken en wanneer moet je naar de huisarts? Wij geven antwoord op je vragen.
Wat zijn bijtwonden?
Een bijtwond is een wond van huid of slijmvlies, veroorzaakt door een van mens of dier. Meestal komt de wond van honden en katten. Bijtwonden zijn ernstige letsels, vanwege het besmettingsgevaar. De kans dat de wond geïnfecteerd raakt is groot.
Symptomen bijtwonden
Een bijtwond ontstaat dus omdat je gebeten bent door een mens of dier. De wondranden zijn vaak onregelmatig. Soms is er slechts sprake van een schaafwond, maar de wonden kunnen ook erg diep zijn. Het weefsel rond de wond is vaak rood of blauw, dit komt omdat het gekneusd is.
Is een bijtwond ernstig?
Bij een bijtwond is er een grote kans dat het gaat ontsteken. Dit komt omdat er in de mond van mensen en de bek van dieren enorm veel ziektekiemen zitten, met name bacteriën. Bij een beet komen deze in de wond terecht. Je bent dan besmet. Deze ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden en vermenigvuldigen in de wond. Als dit gebeurt ontstaat er een wondinfectie. Hoe ernstig de wond is, hangt ook af van:
- De diepte
- De grootte
- De plaats
Behandeling van een bijtwond
Alle bijtwonden moeten door een arts of SEH-verpleegkundige worden behandeld. Soms is een tetanus injectie noodzakelijk. Als er een vermoeden is dat het bijtende beest hondsdolheid heeft, krijg je een vaccin. De arts kan besluiten om je antibiotica te geven. Hoe lang het duurt voordat de wond genezen is hangt af van eventuele complicaties.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je een bijtwond? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Soms behandeld de huisarts de wond zelf of je kan worden doorverwezen naar de spoedeisende hulp.
Voor de behandeling wordt de wond meestal eerst, door middel van een injectie, verdoofd en schoongemaakt. Bij bijtwonden worden vaak antibiotica voorgeschreven. De meeste bijtwonden worden niet gehecht. Door hechten wordt de kans op een wondinfectie groter. De wond groeit dan geleidelijk dicht.
Wat kun je zelf doen?
Een bijtwond kun je het beste aan een arts of SEH-verpleegkundige laten zien. U kunt zelf van tevoren de wond steriel afdekken met een pleister of gaas om verdere verontreiniging te voorkomen. Stelp een eventuele bloeding met een wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond (liefst met een steriel gaas tussen uw hand en de wond).
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.