Hondsdolheid is een ernstige ziekte. Gelukkig komt het in Nederland bijna niet voor. Wat zijn de symptomen? En wat moet je doen als je in het buitenland bent gebeten door een hond? Lees hieronder verder!
Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid of rabiës is een ernstige virusinfectie van de hersenen. Onbehandeld is hondsdolheid een dodelijke ziekte. Het virus wordt overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet (zoog)dier. De kans op besmetting in Nederland is erg klein.
Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?
Hondsdolheid begint met vage klachten, zoals hoofdpijn, koorts, een ziek gevoel en overgeven. Daarna krijg je andere klachten, namelijk:
- Spierkrampen.
- Verlammingen.
- Stuipen, waarbij het hele lichaam schokt.
- Problemen met slikken.
- Problemen met ademen.
- Soms angst voor water.
Zonder behandeling beginnen de klachten na 20 tot 90 dagen na besmetting.
Hoe ontstaat hondsdolheid?
Hondsdolheid ontstaat na besmetting met het rabiësvirus. Je kunt besmet worden door gebeten, gekrabd of gelikt te worden door een besmet dier. Het virus verplaatst zich vanaf de wond naar het centrale zenuwstelsel. Als het virus daar is aangekomen, krijg je last van neurologische verschijnselen, zoals krampen en stuipen.
Er is geen risico op besmetting als je in contact komt met plas, poep of bloed van een besmet dier of mens.
Wat moet je doen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt?
Ben je in het buitenland en ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een (zoog)dier? Maak de wond dan direct schoon met water en zeep en ontsmet deze met 70% alcohol. Zoek daarna meteen medische hulp.
Ben je in Nederland gebeten? Neem dan alsnog contact op met je huisarts. Lees voor meer informatie onze artikelen over hondenbeet en kattenbeet.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Hoewel de kans op besmetting in Nederland heel erg klein is, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je bent gebeten door een dier. Je hebt namelijk wel kans op tetanus of andere infecties.
Ben je in het buitenland? Neem dan altijd contact op met een arts als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een dier. Wacht hier niet mee: hoe sneller de behandeling begint, hoe beter. Informeer ook je huisarts.
Ga je naar het buitenland? Overleg dan met je huisarts of GGD of een rabiësvaccinatie nodig is. Ben je ingeënt? Dan is het alsnog nodig om contact op te nemen met een arts als je bent gebeten, gekrabd of gelikt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.