Noodpakket zelf samenstellen? Zo ben je goed voorbereid!
Etos
Laatste update 30 december 2024
Een noodpakket is ten alle tijden slim om in huis te hebben. Een noodpakket is namelijk iets waar je op terug kan vallen bij noodsituaties. Maar hoe zorg je dat je goed voorbereid bent op deze situaties? En wat zijn belangrijke items voor in een noodpakket? In dit artikel geven we je handige tips én vind je een checklist om jouw noodpakket gemakkelijk zelf samen te stellen. Lees dus gauw verder.
Wat is een noodpakket?
Een noodpakket voor in huis is eigenlijk een verzameling van spullen die je goed kan gebruiken in geval van nood. Noodpakketten, ook wel overlevingspakketten genoemd, zorgen ervoor dat je jezelf en anderen de eerste paar dagen zelf kan redden, zonder meteen afhankelijk te zijn van externe hulp. Het is dus zeker slim om zo'n pakket klaar te hebben staan voor de zekerheid!
Waarom is een noodpakket belangrijk?
Een noodpakket is belangrijk, omdat je nooit precies weet wanneer je het nodig hebt. In het geval van een onverwachte situatie, zoals stroomuitval of een cyberaanval, wil je niet afhankelijk zijn van externe hulp. Vaak zijn deze problemen tijdelijk, maar je wil natuurlijk niet zonder stroom, water of licht zitten, zelfs al is het voor een paar uur!
Ook in extreem uitzonderlijke gevallen, zoals een natuurramp of oorlog, kan een noodpakket enorm waardevol zijn. Gelukkig is de kans dat dit in Nederland gebeurt erg klein.
Noodpakket samenstellen voor in huis: onze checklist
Een noodpakket samenstellen kan je makkelijk zelf, waarvan je sommige spullen misschien al in huis hebt. Met onze checklist zet je zelf een basis noodpakket klaar voor je hele gezin voor minimaal 3 dagen. Zo ben je goed voorbereid op onverwachte situaties!
Extra tip: laat alle producten gesloten in de verpakking zitten. Zo blijven ze langer goed.
Eten & drinken
EHBO & verzorging
Communicatie
Documenten & geld
Kleine kinderen
Huisdieren
Shop essentials voor je samengestelde noodpakket
Hoe berg je je noodpakket op?
Het is belangrijk dat jouw noodpakket stevig is, goed afsluitbaar is én makkelijk te dragen is. Er zijn verschillende manieren om je noodpakket op te bergen:
- koffer: handig voor het overzichtelijk opslaan van je spullen, vooral als je alles goed georganiseerd wil houden.
- rugzak: ideaal voor als je snel moet evacueren: makkelijk mee te nemen en zo hou je je handen vrij.
- sporttas: een ruime tas die je kan gebruiken als je veel spullen hebt en ruimte nodig hebt.
- kleine stevige tas: goed voor kleinere noodpakketten die je snel kan pakken en meenemen.
- afsluitbare bak of emmer: een noodpakket in een emmer of bak is een handige oplossing. Een stevige emmer beschermt je spullen namelijk tegen vocht en houdt alles netjes op één plek.
- kleine opbergdozen: stabiele plastic opbergdozen zijn een goede optie, vooral als je meerdere kleinere items hebt die je goed wil ordenen. Deze kan je weer apart in een tas stoppen.
- draagtas met wieltjes: als je een zwaar noodpakket hebt, kan een draagtas met wieltjes handig zijn om het makkelijk te vervoeren.
- waterdichte zakken: voor extra bescherming tegen vocht kan je je spullen in waterdichte zakken plaatsen en in een tas of doos opbergen.
Hoe lang moet een noodpakket minimaal mee kunnen gaan?
Volgens de overheid is het belangrijk dat een noodpakket minimaal 72 uur mee kan gaan. Met een goed samengesteld noodpakket volgens onze checklist moet je minimaal 3 dagen vooruit kunnen. Dit betekent dat je genoeg eten, drinken en andere belangrijke spullen in huis hebt om 3 dagen door te komen zonder hulp van buitenaf. Voor een noodpakket voor een gezin is het belangrijk om rekening te houden met het aantal personen én eventuele huisdieren.
Hoe lang blijft een noodpakket goed?
De houdbaarheid van een noodpakket hangt af van de spullen die erin zitten. Voedsel uit blik en gedroogd voedsel gaat vaak jaren mee. Water, medicijnen en batterijen hebben een kortere houdbaarheid. Het is slim om producten te kiezen die lang meegaan. Daarnaast is het handig om je noodpakket af en toe eens na te lopen. Zo voorkom je dat je in een noodsituatie met spullen zit die over de datum zijn!
Hoe vaak moet je een noodpakket controleren?
Je noodpakket controleren hoeft echt niet elke maand, maar het is goed om dit minimaal 2 keer per jaar te doen. Check of alle items nog bruikbaar zijn en of batterijen nog goed werken. Het is ook altijd handig om je pakket aan te passen aan het seizoen. In de winter wil je misschien extra warme kleding toevoegen aan je noodpakket. Maar dit is zeker geen must. Deze controle zorgt ervoor dat je altijd goed voorbereid bent.
Wat is het belangrijkste item in een noodpakket?
Als je maar één item zou kunnen kiezen, dan is water zonder twijfel de echte essential in een noodpakket. Je kan een tijdje zonder eten, maar zonder water wordt het lastig. Extra batterijen, een zaklamp en medicijnen zijn ook belangrijk, maar 3 dagen zonder water is toch wel erg lastig voor je lichaam. Dus water is zeker een item wat je niet mag vergeten in je noodpakket! Wil je meer weten over hoe belangrijk water nu voor je is? Je leest er alles over in ons artikel over: 8 glazen water per dag?
Met onze checklist én onze tips en tricks stel je makkelijk een noodpakket samen dat past bij jouw situatie. Of het nu gaat om een korte stroomstoring of een grotere noodsituatie, jij hebt de belangrijkste spullen binnen handbereik!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:
Deze tekst is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze tekst is niet bedoeld als vervanging voor het advies van de overheid, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel.