Zonnepiek! Nu 1+1 gratis op heel veel zonbescherming & aftersun en 20% korting op diverse Dermacare zon

Shop nu

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
serum
van € 10.99 voor € 9.89

Cafeïne: wat doet het met je huid?

Heerlijk zo’n kopje koffie in de ochtend: het is bij velen een vast onderdeel van de ochtendroutine. Maar wist je dat cafeïne veel meer voordelen heeft, met name voor je huid? Het is niet voor niets steeds vaker te vinden in cosmetica en skincareproducten. Maar wat doet het precies met je huid? En hoe werkt het? In dit artikel leggen we het uit! 

Een tafel vol koffie: koffiebonen, gemalen koffie en een kop koffie. Alles voor de huid!

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijke stof die werkt als een oppepper. Het komt voor in allerlei planten en zit dus in veel van de producten die je dagelijks gebruikt: vaak zonder dat je het door hebt! Je vindt cafeïne voornamelijk in:

  • koffie: de bekendste bron van cafeïne, met 60 tot 120 milligram per kop
  • thee: vooral zwarte en groene thee, met 20 tot 50 milligram per kop. In kruidenthee zit geen cafeïne. (cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd)
  • energiedrank: vaak 80 milligram of meer per blikje
  • frisdrank: gemiddeld 30 tot 40 milligram per blikje
  • pure chocolade en cacaopoeder: 100 gram pure chocolade bevat ongeveer 40 tot 80 milligram cafeïne, afhankelijk van het cacao-percentage. Een eetlepel cacaopoeder (10 gram) bevat ongeveer 10 tot 12 milligram cafeïne
  • supplementen of pillen: in cafeïnepillen zit vaak 100 tot 200 milligram cafeïne per stuk. Pre-workout supplementen kunnen wel 150 tot 300 milligram per portie bevatten
  • cosmetica en verzorgingsproducten: zoals cafeïne shampoo en dagcrèmes zit een kleine hoeveelheden cafeïne, vaak minder dan 1 procent van het productgewicht

Wat doet cafeïne in je lichaam?

Wanneer je cafeïne binnenkrijgt, gebeurt er een hoop in je lichaam. Het beïnvloedt onder andere je zenuwstelsel, je bloedvaten en je vochthuishouding. Wat het nog meer doet? Wij zetten het voor je op een rij.

1. Cafeïne geeft je een alert gevoel.

  • Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel door het stofje adenosine te blokkeren. Adenosine geeft het signaal dat je moe bent. Het resultaat? Je voelt je meer alert.

2. Cafeïne werkt vochtafdrijvend.

  • Het verlaagt tijdelijk het vochtgehalte in je lichaam.
  • Het tijdelijk verlaagde vochtgehalte stimuleert de nieren, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je moet plassen.
  • Vochtafdrijving kan indirect zorgen voor een drogere huid als je niet genoeg water drinkt.

3. Cafeïne kan het stresshormoon cortisol beïnvloeden.

  • Bij sommige mensen kan een te hoge dosis cafeïne samengaan met gevoelens van onrust of zelfs hoofdpijn.

De voordelen van cafeïne voor de huid

Naast het effect van binnenuit, doet cafeïne ook wat met je huid als je het direct aanbrengt. Je kan cafeïne op de huid aanbrengen in de bekende vorm van pure gemalen koffie of denk aan cafeïne verwerkt in cosmetica of skincareproducten. Wij zetten de voordelen van cafeïne voor de huid voor je op een rij!

1. Het vermindert donkere kringen onder de ogen. Cafeïne wordt vaak toegevoegd aan oogcrèmes omdat het je een frisse uitstraling kan geven. Het draagt bij aan een minder vermoeide blik, waardoor donkere kringen minder opvallen.

2. Het laat de huid tijdelijk gladder en strakker aanvoelen. Doordat cafeïne vocht uit de huidcellen onttrekt, kan de huid tijdelijk strakker en gladder lijken. Daarom zie je cafeïne vaak terug in producten die de focus leggen op cellulite of een verslapte huid. Dit resultaat is alleen wel minimaal én tijdelijk.

3. Antioxidanten in cafeïne beschermen tegen tekenen van huidveroudering. Cafeïne zit bomvol antioxidanten. Deze stofjes helpen vrije radicalen (die vrijkomen door zonlicht of vuiltjes in de lucht) te neutraliseren. Vrije radicalen spelen namelijk een grote rol in het huidverouderingsproces.

4. Cafeïne heeft een kalmerende werking op de huid. Cafeïne wordt soms toegevoegd vanwege de verzachtende eigenschappen. Het kan helpen de huid er rustiger uit te laten zien bij roodheid of irritatie. Let op: bij gevoeligheid of overmatig gebruik kan dit juist averechts werken.

Cafeïne in cosmetica

Tegenwoordig vind je cafeïne steeds vaker terug op de ingrediëntenlijst van je make-upproducten. Maar de hoeveelheid cafeïne is bij de meeste cosmetica zo laag, dat het helaas weinig toevoegt aan een mooie, stralende huid. Cafeïne wordt voornamelijk aan make-up toegevoegd in combinatie met het ingrediënt mica. Dit ingrediënt bevat reflecterende deeltjes, wat zorgt voor een mooie finish van je make-up. Of cafeïne echt een toegevoegde waarde heeft voor jouw make-up? Probeer het zelf eens uit en we laten het oordeel aan jou over!

Cafeïne in shampoo

Ook cafeïne shampoo wordt steeds populairder. Cafeïne is een ingrediënt dat in shampoo vaak wordt gebruikt vanwege de verfrissende en verzorgende werking voor de hoofdhuid. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat het haaruitval kan vertragen of verminderen, maar dit is nog niet met zekerheid te zeggen. Maar: zeker het proberen waard natuurlijk!

Cafeïne in skincare

Cafeïne is een veelvoorkomend ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Je vindt cafeïne bijvoorbeeld veel in dagcrèmes, maar het is met name een veelvoorkomend ingrediënt in oogcrème. Cafeïne wordt vaak toegevoegd aan producten die inspelen op tekenen van huidveroudering, zoals een doffe huid of fijne lijntjes. Daarnaast wordt cafeïne vaak toegevoegd aan producten die gericht zijn op het verminderen van zwelling. Dit kan bijdragen aan een frissere uitstraling van de huid onder de ogen, waardoor je wallen minder opvallen! Het is slim om de dosering van cafeïne bij jouw favoriete skincare te bekijken. Bij veel skincareproducten is het cafeïnegehalte aan de lage kant. Hoe lager het gehalte, hoe minder het effect op je huid.

Soorten skincare met cafeïne voor de huid

Er komen tegenwoordig steeds meer huidverzorgingsproducten met cafeïne op de markt. Wij zetten de meest voorkomende producten met cafeïne voor je op een rij:

  • oogcrèmes met cafeïne: bij wallen, donkere kringen en vermoeide ogen
  • serums met cafeïne: bij een doffe huid, fijne lijntjes en roodheid
  • bodygels of lotions met cafeïne: om lichte zwelling tijdelijk te verminderen en om de huid te hydrateren
  • maskers met cafeïne: bij een doffe, vermoeide huid
  • zelfgemaakte bodyscrub van gemalen koffiebonen: om dode huidcellen te verwijderen en zwellingen tijdelijk te verminderen

Tip: je maakt je eigen bodyscrub met 2 eetlepels afgekoelde koffiedik (vers of uit je koffiefilter) en 1 eetlepel kokosolie of olijfolie. Masseer zachtjes in, laat een paar minuten intrekken en spoel af!

Shop huidverzorgingsproducten met cafeïne

Hoe kan je cafeïne het beste aanbrengen op je huid?

Met deze handige tips haal je het meeste uit cafeïne in je huidverzorgingsroutine.

1. Gebruik het in de ochtend. Je huid is dan nog wat opgezwollen of dof. Cafeïne helpt om je gezicht wakker te maken, net als jij na je eerste kop koffie.

2. Breng aan op een schone huid. Zo kunnen de actieve ingrediënten goed doordringen. Gebruik eerst een milde reiniger, zoals een cleanser.

3. Combineer met een hydraterend serum of crème. Cafeïne kan licht uitdrogend zijn, dus een vochtinbrengend product (zoals een hyaluronzuurserum en dagcrème) is ideaal als laatste stap.

4. Blijf consistent! Cafeïne werkt het best bij dagelijks gebruik.

De nadelen van cafeïne voor de huid

Naast de voordelen van cafeïne voor je huid, zijn er ook wat nadelen. Cafeïne is geen wondermiddel: bij overmatig gebruik kan cafeïne juist averechts werken. Wij zetten de meest voorkomende nadelen voor je op een rij.

  • Uitdroging door cafeïne. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt werkt het vochtafdrijvend. En uitdroging is niet fijn voor je huid: je kunt er een doffe, trekkerige huid van krijgen. Ook als je cafeïne gebruikt in combinatie met skincare, is het altijd aan te raden om het te combineren met een hydraterende crème.
  • Verband tussen cafeïne en onrustige huid. Bij sommige mensen lijkt een hoge dosis cafeïne samen te gaan met een onrustige huid. Je huid kan namelijk reageren op de verhoogde stressniveaus die vrij kunnen komen. Dit kan weer invloed hebben op de huid, zoals roodheid, puistjes of andere onzuiverheden.
  • Verband tussen cafeïne en een gevoelige huid. Heb je een gevoelige huid? Dan bestaat er een kans dat cafeïne in verzorgingsproducten je huid irriteren. Als je overgevoelig bent voor veel verschillende ingrediënten, kan het slim zijn om cosmetica of skincare met cafeïne eerst voorzichtig te testen. Dit doe je door een kleine hoeveelheid aan te brengen op de binnenkant van je pols en te kijken wat er gebeurt.

Veelgestelde vragen over cafeïne

Hoeveel cafeïne mag je per dag?

Voor gezonde volwassenen geldt: maximaal 400 milligram per dag (ongeveer 4 koppen koffie). Ben je zwanger? Dan is 200 milligram het maximum.

Hoe lang blijven de effecten van cafeïne merkbaar?

De effecten van cafeïne (zoals alertheid) merk je al na 15 tot 45 minuten en die pieken na zo’n 1 tot 2 uur. Daarna neemt het langzaam af, maar kan het nog lang doorwerken.

Hoe lang blijft cafeïne in je lichaam?

Gemiddeld blijft cafeïne zo’n 5 tot 6 uur in je lichaam actief. Maar bij sommige mensen kan dat oplopen tot wel 10 uur! Drink je ‘s avonds nog een espresso? Dan kan je daar ’s nachts nog wakker van liggen.

Mag je cafeïne drinken als je zwanger bent?

Ja, maar met mate. De Gezondheidsraad raadt aan om tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te nemen (dit zijn ongeveer 2 kopjes koffie). Cafeïnevrije koffie is ook een fijne optie als je meer dan 2 kopjes koffie per dag wil drinken.

Cafeïne en borstvoeding: kan dat?

Ja, maar ook hier geldt: met mate. Een kleine hoeveelheid cafeïne kan namelijk in de moedermelk terechtkomen. Hou het dus bij maximaal 2 kopjes koffie per dag als je borstvoeding geeft.

Werkt cafeïne tegen cellulitis?

Sommige crèmes met cafeïne claimen dat. Cafeïne zelf stimuleert de doorbloeding, wat een tijdelijk gladder effect kan geven.

Ben je overdag vaak moe en ben je op zoek naar een meer alert gevoel, zonder te veel koffie te drinken? Lees dan ons artikel over tips voor meer energie op werk!

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.