Cellulite (deels) voorkomen begint op vroege leeftijd

Cellulite

Zie jij ook wel eens putjes in je benen of billen? Ziet jouw huid er een beetje uit als een sinaasappelhuidje? Dan kan het zijn dat je last hebt van cellulite. Dit kan flink effect hebben op je zelfvertrouwen. Gelukkig kan de ontwikkeling ervan op vroege leeftijd deels worden voorkomen. Lees snel verder!

Wat is cellulite?

Cellulite komt bij veel vrouwen voor en is heel onschuldig en normaal. Cellulite en cellulitus worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn twee verschillende huidaandoeningen. Cellulitus is namelijk een ontsteking, terwijl cellulite een onschuldig huidprobleem is.

De kuiltjes bij cellulite komen vooral voor op je billen en dijen, omdat de vetcellen hier vlak onder je huid liggen. Dit is een groot verschil met overgewicht, waarbij de vetcellen vaak dieper onder de huid liggen. Je kunt dus heel slank zijn en last hebben van cellulite, of overgewicht hebben zonder cellulite.

Wat veroorzaakt cellulite en hoe voorkom je het?

Ondanks dat je cellulite kan hebben zonder overgewicht, staat cellulite vaak wel in verband met een gezonde levensstijl. De putjes ontstaan door een combinatie van factoren, maar een gezonde levensstijl kan de kans op cellulite verminderen. Hoe minder vetcellen je op jonge leeftijd aanmaakt, hoe minder groot de kans is dat je op latere leeftijd last krijgt van cellulite. Dit geldt vooral voor de pubertijd, waarin tieners vaak regelmatig grote hoeveelheden eten. Dit zijn vaak zoete, calorierijke etenswaren. Het is daarom verstandig om al op deze leeftijd aan een gezonde levensstijl te werken.

Wat heeft roken en drinken te maken met cellulite?

Roken is niet goed voor de bloedsomloop, waardoor cellulite ontwikkeld kan worden. Daarnaast bevat alcohol veel calorieën, waardoor er een grotere kans is op overgewicht. Hoe meer calorieën je lichaam binnenkrijgt, hoe groter het aantal vetcellen. Dus ook die zich net onder je huid bevinden. Wanneer je hiermee mindert en meer gaat bewegen, verbeter je jouw bloedsomloop en heb je minder kans op cellulite.

Hormonen

Grote hormonale veranderingen, en dan met name in de pubertijd, zijn helaas niet goed voor de ontwikkeling van vetcellen. Deze cellen zijn namelijk heel gevoelig voor hormonale schommelingen, waardoor de kans op cellulite groter is. Vooral een anticonceptie met veel hormonen kan zorgen voor veel hormonale schommelingen. Kies daarom liever voor een lichte variant of ga voor een andere vorm van anticonceptie.

Is cellulite ernstig?

Gelukkig is cellulite geen ernstige aandoening. Het zorgt er alleen voor dat je putjes in je billen en/of dijen krijgt, maar het is niet slecht voor je gezondheid. Het grootste deel van de vrouwelijke bevolking heeft ermee te maken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.