Rode vlekken in je gezicht: wat kan de oorzaak zijn?

Heb je plotseling last van rode vlekken in je gezicht? Geen paniek. Rode vlekken zijn meestal onschuldig. Wij vertellen je wat de oorzaak kan zijn van rode vlekken in je gezicht.

klaprozen

Wat zijn rode vlekken?

Rode vlekken zijn oppervlakkige verkleuringen van de huid die gepaard kunnen gaan met jeuk, schilfers, blaasjes of bultjes. Meestal zijn rode vlekken onschuldig en trekken ze vanzelf weer weg.

Wat kan de oorzaak zijn van rode vlekken?

Rode vlekken kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan lastig zijn om de precieze oorzaak aan te wijzen. Wij zetten mogelijke oorzaken voor je op een rijtje:

Overgevoelige huid

Een overgevoelige huid is prikkelbaar en reageert sneller en sterker op hormonale- of stressfactoren en prikkels van buitenaf. Dit kan zich uiten in rode vlekken en een brandend, trekkerig gevoel. Heb je een gevoelige huid? Lees dan meer over de verzorging van de gevoelige huid.

Contactallergie

Bij een contactallergie is je huid extra gevoelig voor een bepaalde stof, zoals parfum. Wanneer je huid in contact komt met zo’n stof, kunnen er rode vlekken en/of bultjes ontstaan. De rode vlekken zijn vaak zichtbaar in de hals en het gezicht en verdwijnen meestal vanzelf nadat je stopt met het gebruiken van het product.

Stress

Krijg je rode vlekken in je nek bij een presentatie of een andere spannende gebeurtenis? Dit kun je zien als een overmatige vorm van blozen. Meestal verdwijnen de rode vlekken zodra het spannende moment achter de rug is.

Eczeem

Verschillende vormen van eczeem gaan gepaard met rode vlekken, een schilferende huid en jeuk. Vooral kinderen hebben vaak last van eczeem. Lees meer over eczeem.

Psoriasis

Bij deze huidaandoening ontstaan rode, schilferende plekken die ook kunnen jeuken. De oorzaak ervan is onbekend, maar psoriasis kan verergeren door beschadiging of stress. Lees meer over psoriasis.

Rosacea

Bij rosacea heb je last van rode vlekken en zichtbare bloedvaatjes in het gezicht. Ook gaat de aandoening vaak samen met puistjes of bulten op de huid. Rosacea komt vooral voor bij vrouwen boven de dertig met een lichte huidskleur. Lees meer over rosacea.

Zonverbranding

Bij te lange blootstelling aan zonlicht kan je huid beschadigen. Je huid wordt dan rood en voelt warm en droog aan. Later gaat je huid ook schilferen en jeuken: je vervelt. Lees meer over zonverbranding.

Wondroos

Bij wondroos raken de diepere lagen van de huid in de buurt van een wondje ontstoken. Je huid wordt rood, gaat glanzen en doet pijn. Je kunt ook last hebben van blaren en een ziek gevoel. Vermoed je dat je wondroos hebt? Bel dan de huisarts.

Acne

Door ontstoken talgkliertjes krijg je last van puistjes, bultjes en rode vlekken. Lees meer over acne.

Huidschimmel

Een huidschimmelinfectie veroorzaakt rode vlekken, jeuk en schilfers. Het is goed te behandelen met een antischimmelcrème. Lees meer over huidschimmel.

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Je krijgt aan één kant van je lichaam last van jeuk, een branderig gevoel in je huid, rode vlekken en blaasjes. Gordelroos gaat vanzelf binnen zeven tot tien dagen over. Lees meer over gordelroos.

Wijnvlek

Een wijnvlek is een onschuldige, roze tot paarse vlek die bij de geboorte al aanwezig is. Deze groeit tijdens het opgroeien mee met je lichaam. De wijnvlek kan iets dikker zijn dan de huid eromheen, maar doet geen pijn. Een wijnvlek verdwijnt nooit spontaan.

Netelroos

Bij netelroos krijg je plotseling last van heftig jeukende, rode bulten op je huid. Ze lijken op de bultjes die ontstaan als je een brandnetel hebt aangeraakt. Het is niet altijd duidelijk waardoor de bultjes ontstaan. Bekende oorzaken zijn: het buikgriepvirus, allergieën, een insectenbeet, medicatie, zonlicht en snelle opwarming of afkoeling van de huid. Netelroos verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar uur tot een dag. Lees meer over netelroos.

Hoe kan je rode vlekken in je gezicht verminderen?

Heb je last van rode vlekken in je gezicht? In veel gevallen trekken deze rode vlekjes gelukkig vanzelf weer weg. Heb je geen zin om te wachten totdat de rode vlekken in je gezicht vanzelf wegtrekken? We hebben een aantal tips die de roodheid in je gezicht wat kunnen verminderen:

  • Gebruik je ‘s ochtends graag dagcrème? Kies dan voor een crème die de huid hydrateert. Dit verzorgt je rode, geïrriteerde huid en helpt vochtverlies voorkomen.
  • Gebruik verzorgingsproducten die zo min mogelijk parfum of alcohol bevatten. Deze bestanddelen kunnen huidirritatie veroorzaken.
  • Ga voor verzorgingsproducten met het ingrediënt niacinamide. Niacinamide kalmeert de huid en werkt ontstekingsremmend.
  • Gebruik altijd goede zonbescherming als je de deur uit gaat, ook als de zon niet schijnt! Zo bescherm je de huid in je gezicht goed tegen schadelijke uv-stralen.
  • Wil je de rode vlekken in je gezicht graag verbergen? Kies dan voor een goede concealer of foundation. Hierdoor lijken de rode vlekjes even weg te zijn. Natuurlijk is het altijd beter om niet te veel make-up te gebruiken en je gezicht met rust te laten. Foundations en poeders geven je huid weinig lucht om te kunnen ademen. Hierdoor sluit je je poriën af en dat kan voor onzuiverheden zorgen op je huid. Maak je huid daarom ‘s avonds altijd goed schoon met make-upremover.

Bekijk onze foundations

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bel in de volgende gevallen je huisarts:

  • De rode vlekken verdwijnen niet vanzelf.
  • De rode vlekken zijn ontstaan nadat je bent begonnen met het gebruiken van een bepaald medicijn.
  • Je wordt ook benauwd en je tong en lippen zwellen op.
  • Je hebt wondroos.
  • Je vermoedt dat je gordelroos hebt en de rode vlekken zitten op je neus of in je ooghoek.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.