vrouw in een sportbeha rekt zich uit

Striae

Groeistrepen, striemen, huidstriemen: dit zijn allemaal benamingen voor de strepen die je misschien beter kent als striae. Ook al ben je je striae waarschijnlijk liever kwijt dan rijk, je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen. Bijna alle vrouwen en ook veel mannen hebben last van striae. Maar waar komen die strepen nu vandaan? En kun je er vanaf komen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over striae!

Wat zijn striae?

Striae kun je zien als een soort littekens die zijn ontstaan omdat je onderhuidse bindweefsel is aangetast. Striae zijn aan de buitenkant van je lichaam te herkennen aan parallel aan elkaar lopende rode of paarsachtige strepen. Door de jaren heen kan je striae meer wit, grijs of beige achtig van kleur worden. Het kan op veel verschillende plekken op je lichaam ontstaan. Helaas zijn de 4 B’s (buik, billen, borsten en benen) plekken die extra gevoelig zijn voor het ontstaan van striae. Ook je heupen zijn plekken die vatbaar zijn voor striae. 

Wat is de oorzaak van striae?

Striae ontstaan als een bepaald deel in je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Hierdoor scheurt het onderhuidse bindweefsel. Het gevolg hiervan zijn die vervelende huidstriemen. Het ontstaan van striae is vaak te wijten aan een bepaalde levensfase , -wijze of een ziekte. Denk hierbij aan: 

  • Zwangerschap 
  • Groeispurt 
  • Snelle gewichtstoename 
  • Snelle spierontwikkeling (dit gebeurt vaak bij bodybuilders) 
  • Het syndroom van Cushing 

Naast de bovenstaande oorzaken is het helaas in sommige gevallen gewoon pech. Het is namelijk erfelijk bepaald of je last kunt krijgen van striae. De één is er nu eenmaal vatbaarder voor dan de ander. 

Kan striae kwaad?

Gelukkig is striae een onschuldig huidprobleem. Oftewel: het kan geen kwaad. Het scheuren van je bindweefsel klinkt misschien heftig, maar je merkt hier niks van. Striae kan in de beginfase wel gepaard gaan met jeuk. Dit is een seintje van je huid dat het de snelle groei niet aankan. 

Hoe kun je striae behandelen?

Er zijn talloze middeltjes en (medische) ingrepen die claimen dat ze je striae kunnen laten verdwijnen. Wij geven jullie liever de waarheid: striae gaan namelijk nooit meer weg. Je kunt het zien als sproeten, deze horen ook bij jou en je lichaam. Maak je daarom niet te de druk om allerlei dure (medische) ingrepen op je striae los te laten, want deze ingrepen zorgen er alleen voor dat je striae vermindert. Dit proces van verminderen gebeurt sowieso in de loop der jaren. Je kunt altijd een striae crème proberen om te kijken of dit bij jou de striae doet vervagen. Of je nu striae hebt of niet: het kan natuurlijk nooit kwaad om je huid te verzorgen met een hydraterende crème of olie. 

Er bestaan naast striae crèmes ook nog een aantal andere ingrepen die je kunt ondernemen tegen het verminderen van striae. Een van die ingrepen is bijvoorbeeld een peeling op basis van glycolzuur. Om echt resultaat te zien zijn er wel meerdere behandelen nodig. Daarnaast kunnen laser en lichttherapie ook de zichtbaarheid van striae verminderen. Al is herhaling van deze therapieën wel van groot belang om resultaat te zien en daarbij zijn deze behandelingen flink prijzig. Er bestaan dus meerdere middeltjes die je kan smeren en ingrepen die je kan doen om striae minder zichtbaar te maken, maar het helemaal laten verdwijnen is dus een fabeltje! Maar geen zorgen, striae is niets om je voor te schamen. Bijna elke vrouw heeft ze, en maar liefst de helft van alle vrouwen heeft striae op de heupen, borsten of dijen. Wear them proud! 

Bekijk ons gehele assortiment aan huidverzorgingsproducten >

Kun je striae voorkomen? 

We kunnen hier heel duidelijk over zijn: het antwoord is nee. Je kunt er wel voor zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd wordt door bijvoorbeeld met een anti-striae crème of arganolie (intensief) te smeren. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid te snel oprekt. Verder kun je er natuurlijk wel rekening mee houden dat een snelle gewichts- of spiertoename voor striae kan zorgen. Probeer daarom een gezonde levensstijl aan te houden en bouw het sporten rustig op. Maar nogmaals: het is erfelijk bepaald of je wel of niet last krijgt van striae. Voorkomen is beter dan genezen, gaat dus niet op voor striae.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Shop nu!

€ 9.35
lotion
€ 8.99
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea alle varianten. M.u.v. damesgezichtsverzorging, douche 250 ml, deodorant 150 ml en 50 ml, cadeausets en mini’s.
€ 8.75
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea alle varianten. M.u.v. damesgezichtsverzorging, douche 250 ml, deodorant 150 ml en 50 ml, cadeausets en mini’s.
€ 6.99
creme
€ 3.99
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Kneipp bad, douche, body en hand alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. cadeausets en mini's.
€ 10.99
creme

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.