Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 6.59
crème
Spaar 2 Air Miles

Striae: wat te doen tegen striae?

Groeistrepen, striemen, huidstriemen, stretch marks: dit zijn allemaal benamingen voor de strepen die je misschien beter kent als striae. Ook al ben je je striae waarschijnlijk liever kwijt dan rijk, je hoeft je er in ieder geval niet voor te schamen. Bijna alle vrouwen en ook veel mannen hebben last van striae. Maar waar komen die strepen nu vandaan? Kan je iets doen om het te voorkomen? En wat helpt tegen striae? Wij vertellen je alles wat je moet weten! 

sportende-vrouw

Wat zijn striae?

Striae zijn groeistrepen: een soort littekens die ontstaan omdat je onderhuidse bindweefsel is aangetast. Striae op je huid zijn in het begin te herkennen aan parallel aan elkaar lopende rode of paarse strepen. Ze kunnen jeuk en een branderig gevoel geven. Door de jaren heen kunnen de strepen meer wit, grijs of beige van kleur worden. De ontsteking is dan afgenomen. De striae vervagen en vallen dan ook minder op.

Striae liggen vaak iets dieper in de huid en kunnen op veel verschillende plekken op je lichaam ontstaan. Helaas zijn de 4 B’s (buik, billen, borsten en benen) plekken die er extra gevoelig voor zijn. Ook je heupen zijn plekken die vatbaar zijn voor striae.

Wat is de oorzaak van striae?

Striae ontstaan als een bepaald deel in je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Hierdoor scheurt het onderhuidse bindweefsel. Het gevolg hiervan zijn die vervelende huidstriemen. Het ontstaan van striae is vaak te wijten aan een bepaalde levensfase, -wijze of een ziekte. Denk hierbij aan:

 • zwangerschap
 • een groeispurt
 • snelle gewichtstoename
 • snelle spierontwikkeling (dit gebeurt vaak bij bodybuilders)
 • het syndroom van Cushing
 • langdurig gebruik van corticosteroïden (hierdoor wordt de huid niet opgerekt, maar verzwakt)
 • een borstvergroting

Naast de bovenstaande oorzaken is het helaas in sommige gevallen gewoon pech. Het is namelijk erfelijk bepaald of je last kan krijgen van striae. De één is er nu eenmaal vatbaarder voor dan de ander.

Kunnen striae kwaad?

Gelukkig zijn striae een onschuldig huidprobleem. Oftewel: het kan geen kwaad. Het scheuren van je bindweefsel klinkt misschien heftig, maar je merkt hier niks van. Striae kunnen in de beginfase wel gepaard gaan met jeuk. Dit is een seintje van je huid dat deze de snelle groei niet aankan.

Wanneer komen striae voor?

Veel mensen krijgen striae doordat de huid in korte tijd erg groeit of uitrekt. Daarom komen striae vaak voor tijdens:

Striae tijdens de puberteit

Bij de puberteit hoort een groeispurt. Bij veel meisjes ontstaan er in de puberteit daarom groeistrepen, veroorzaakt door het snelle groeien van bepaalde lichaamsdelen. Striae die ontstaan tijdens de puberteit, zijn bij meisjes vooral te zien op de heupen, dijen, billen en borsten. Bij jongens ontstaan striae in de puberteit vaak op de schouders, onderrug en dijen.

Striae tijdens zwangerschap

Striae die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel ‘zwangerschapsstriemen’ genoemd. De meeste zwangere vrouwen krijgen vroeg of laat met striae te maken. Niet zo gek ook: in slechts 9 maanden verandert je lichaam enorm. Striae tijdens de zwangerschap ontstaan voornamelijk op je buik en borsten, de plaatsen waar je lichaam het hardst groeit.

Striae tijdens overgewicht

Heb je overgewicht? Dan kan het zijn dat striae daardoor zijn veroorzaakt. Vooral als je in korte tijd veel aankomt, kan je huid de groei niet altijd bijhouden, met groeistrepen tot gevolg. Striae door overgewicht zie je vaak op je buik, de binnenkant van je bovenbenen en bovenarmen en je dijen.

Waar op het lichaam kan je striae krijgen?

Striae kunnen op veel plekken op het lichaam ontstaan. De volgende plekken zijn extra vatbaar voor striae, omdat ze sneller van vorm of grootte veranderen:

 • striae op je buik. Je buik kan nu eenmaal snel in omvang groeien. Zeker tijdens de zwangerschap. Daarom komen striae op je buik en onderbuik tijdens een zwangerschap veel voor.
 • striae op je borsten. Je borsten groeien in omvang tijdens de puberteit, tijdens een zwangerschap, of door andere hormonale veranderingen, bijvoorbeeld als je begint met het slikken van de pil. Je huid groeit helaas niet altijd even snel mee, waardoor striae op je borsten regelmatig voorkomt.
 • striae op je billen. Je herkent het misschien wel: als je aankomt, groeien je billen en rekt de huid van je billen al snel mee. Door het snelle groeien kunnen groeistrepen ontstaan.
 • striae op je heupen. Ook op je heupen vormen striae zich makkelijk, bijvoorbeeld tijdens gewichtstoename of tijdens de zwangerschap.
 • striae op je benen. Met name op de bovenbenen zie je striae vaak ontstaan, doordat gewichtstoename en gewichtsverlies hier snel zichtbaar zijn.
 • striae op je armen. Op je armen ontstaan striae vaak bij overgewicht of als je veel sport en in korte tijd veel spiermassa kweekt.
 • striae op je rug. Ook de huid op je rug kan uitgerekt raken. Bijvoorbeeld bij overgewicht, of als je veel sport en je rugspieren snel in grootte toenemen.

Hoe kan je striae behandelen?

Er zijn talloze middeltjes en (medische) ingrepen die claimen dat ze je striae kunnen laten verdwijnen. Wij geven je liever de waarheid: striae gaan namelijk nooit meer (helemaal) weg. Je kan het zien als sproeten, deze horen ook bij jou en je lichaam. Maak je daarom niet te de druk om allerlei dure (medische) ingrepen op je striae los te laten, want deze ingrepen zorgen er alleen voor dat je striae verminderen.

Dit proces van verminderen gebeurt sowieso in de loop der jaren. Wil je sneller de zichtbaarheid van je striae verminderen, dan geven we je graag wat tips.

Wat kan je doen om de zichtbaarheid van striae te verminderen?

 1. Probeer een striae-crème. Kijk of dit bij jou de striae doet vervagen. Of je nu striae hebt of niet: het kan natuurlijk nooit kwaad om je huid te verzorgen met een hydraterende crème of olie.
 2. Onderga een peeling op basis van glycolzuur. Om echt resultaat te zien, zijn wel meerdere behandelingen nodig.
 3. Probeer laser- of lichttherapie. Laser- of lichttherapie kan helpen de zichtbaarheid van striae te verminderen. Hierbij is het wel goed om te beseffen dat herhaling van deze therapieën van groot belang is om resultaat te zien. Ook zijn deze behandelingen flink prijzig.

Er bestaan dus meerdere middeltjes die je kan smeren en ingrepen die je kan doen om striae minder zichtbaar te maken, maar het helemaal laten verdwijnen van striae is een fabeltje. Maar geen zorgen: striae zijn niets om je voor te schamen! Bijna elke vrouw heeft ze, en maar liefst de helft van alle vrouwen heeft striae op de heupen, borsten of dijen. Wear them proud!

Shop striae-crème:

Kan je striae voorkomen?

Het is grotendeels erfelijk bepaald of je wel of niet last krijgt van striae. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ gaat dus meestal niet op voor striae. Wel kan je ervoor zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd blijft door intensief te smeren met bijvoorbeeld een anti-striaecrème, arganolie of een olie of crème met glycolzuur, vitamine C of vitamine E. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid te snel oprekt.

Beginnende striae herken je vaak aan jeuk. Die dit als jouw signaal om extra goed te smeren. Verder kan je er natuurlijk wel rekening mee houden dat een snelle gewichts- of spiertoename voor striae kan zorgen. Probeer daarom een gezonde levensstijl aan te houden en bouw het sporten rustig op.

Striae voorkomen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn op zoek naar tips om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Heel begrijpelijk! Zoals we hierboven al aangaven, kan je striae helaas niet voorkomen. Wel kan je de vorming van zwangerschapsstriemen enigszins proberen te beperken met deze tips.

 • Houd je huid goed gehydrateerd. Smeer je lijf, en met name je buik en borsten, dagelijks in met een olie of crème met glycolzuur, vitamine C of vitamine E. Deze ingrediënten ondersteunen je huid optimaal.
 • Draag tijdens je zwangerschap ondersteunende kleding. Gebruik bijvoorbeeld een buikband in de latere trimesters. Hoe meer je je buik zo ondersteunt, hoe minder hard je huid naar beneden wordt getrokken door het extra gewicht.
 • Drink voldoende water. Als je je vochtgehalte op peil houdt, blijft je bindweefsel soepeler.
 • Eet niet meer dan nodig tijdens je zwangerschap. Natuurlijk moet je genoeg eten voor de groei van je kindje, maar probeer gezonde, voedzame dingen te eten en eet niet veel meer dan nodig. Op die manier rekt de huid van je zwangere buik niet verder uit dan nodig en kan je striae enigszins beperken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.