armen en benen op elkaar bij vrouw

Psoriasis

Last van jeukende, rode, schilferige plekken? Dan heb je misschien te maken met psoriasis. Deze huidaandoening kan erg vervelend zijn. Wil je meer weten over psoriasis? Wij vertellen je alles over de symptomen en de beste behandeling.

Shop huidverzorging

Artikel opslaan

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij zo’n 2% van de Nederlandse bevolking. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris (ook wel psoriasis en plaque genoemd). Deze vorm kenmerkt zich door rode plekken op de huid met daarop witte schilfers. De plekken kunnen flink jeuken en komen meestal voor op de armen, benen, rug of billen. De andere vormen van psoriasis uiten zich op lichaamsdelen, zoals de hoofdhuid, nagels en geslachtsdelen. Bij sommige mensen kan psoriasis ook gewrichtsklachten veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van psoriasis vulgaris?

Psoriasis komt dus in verschillende vormen voor. Ongeveer 80% van de mensen met psoriasis heeft te maken met psoriasis vulgaris. Wij zetten een aantal symptomen van psoriasis vulgaris voor je op een rij:

 • rode plekken met witte of zilvergrijze schilfering
 • jeukende plekken (vooral wanneer ze net ontstaan)
 • grote en/of kleine plekken
 • droge huid
 • enkele of meerdere plekken
 • plekken op vooral de ellebogen, knieën, rug en billen
 • schilfers laten gemakkelijk los
 • plekken kunnen zowel blijvend als tijdelijk zijn
 • soms hyperkeratose op de plekken (overmatige eeltvorming)

Wat zijn de andere vormen van psoriasis?

Naast psoriasis vulgaris zijn er nog een aantal andere vormen van psoriasis. Deze varianten kenmerken zich met name door de locatie. Hieronder vind je een aantal andere vormen van psoriasis:

 • Psoriasis guttate. Bij deze variant van psoriasis heb je last van meerdere kleine, rode plekjes. De plekjes zijn ongeveer 1 cm groot en kunnen over je lichaam voorkomen. Psoriasis guttate komt met name voor bij kinderen en jongeren.
 • Psoriasis inversa. Deze vorm is te herkennen aan rode, glanzende plekken in de huidplooien. Je kunt hierbij denken aan de liezen, oksels en onder de borsten.
 • Psoriasis capitis. Wanneer je last hebt van rode, schilferige plekken op je hoofdhuid, kunnen die duiden op psoriasis capitis. De plekken kunnen behoorlijk jeuken en bevinden zich meestal rond de haargrens en achter de oren.
 • Psoriasis unguium. Dit is een nagelafwijking. Bij deze vorm van psoriasis kun je last hebben van putjes in je nagels, geelbruine nagelverkleuringen en loslatende nagels.
 • Genitale psoriasis. Deze vorm van psoriasis komt voor op de geslachtsdelen. Bij mannen komt hij voor bij de penis of balzak en bij vrouwen bij de schaamlippen of in de vagina.
 • Psoriasis psoriatica. Bij deze variant kun je last krijgen van pijnlijke gewrichten. In de meeste gevallen gaat het om gewrichtsklachten aan de vingers en tenen.
 • Psoriasis pustulosa von Zumbusch. Dit is een ernstige en gevaarlijke vorm van psoriasis. Deze acute huidaandoening gaat vaak samen met puskopjes, koorts en pijn. Vermoed je dat je deze vorm van psoriasis hebt? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Hoe ontstaat psoriasis?

Onze huid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan die de oude huidcellen vervangen. Je oude huidcellen schilferen heel langzaam af, zonder dat je er iets van merkt. Bij mensen met psoriasis wordt het vervangingsproces van huidcellen verstoord. Deze verstoring wordt zichtbaar op de bovenste laag van je huid, je hoornlaag. Hierdoor ontstaat er een teveel aan huidcellen. Je huid gaat dan ontsteken en schilfert zichtbaar af.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

De exacte oorzaak van psoriasis is niet bekend. Wel is bekend dat erfelijkheid een grote rol speelt. Zo neemt de kans op psoriasis met 10% toe als één van je ouders er last van heeft, en met 50% als allebei je ouders er last van hebben. Daarnaast kunnen de klachten verergeren door wondjes, ontstekingen, stress, griep, keelontsteking of bepaalde medicijnen.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is zeker niet besmettelijk. De huidaandoening wordt door het lichaam zelf veroorzaakt en niet door een bacterie of virus. Je kunt dus gewoon de hand schudden van iemand die psoriasis heeft.

Wat zijn de gevolgen van psoriasis?

Niet alleen fysieke klachten als pijnlijke en stijve gewrichten en plekjes op de huid zijn gevolgen van psoriasis, er kunnen nog andere klachten bij komen. Denk hierbij aan:

Deze klachten kunnen zorgen voor verminderd sociaal contact en schaamtegevoelens.

Hoe kan je psoriasis behandelen?

Je kunt psoriasis niet genezen. Alleen bij kinderen met psoriasis guttata komt het wel eens voor dat psoriasis volledig verdwijnt. Gelukkig kun je wel een aantal acties ondernemen om de klachten te verminderen. Dit kun je zelf doen om je huid te beschermen:

 • Vermijd huidbeschadigingen. Kijk dus uit met sporten en krab niet aan je huid.
 • Houd je nagels kort en knip ze met een schone nagelschaar.
 • Douche niet te lang en niet te heet. Dit droogt je huid uit.
 • Gebruik geen zeep. Badolie is een goed alternatief.
 • Zoek de zon op. Zonlicht kan de klachten verminderen, maar kijk uit dat je niet verbrandt. Verbranding kan de klachten namelijk verergeren.
 • Smeer je huid een paar keer per dag in met een neutrale bodycrème of zalf, zoals lanettecrème. Zo blijft je huid vet en soepel.
 • Hydrateer je huid met shea butter. Shea butter werkt vochtinbrengend en ontstekingsremmend en wordt daarom veel gebruikt bij het verlichten van huidaandoeningen.

Werken de bovenstaande maatregelen onvoldoende? Dan kan je huisarts je een crème met corticosteroïden of een vitamine-D-analoog voorschrijven. Deze crèmes kunnen de ontsteking remmen. Wist je dat verzorginsproducten met de stof ureum ook goed helpen tegen psoriasis? In ons artikel over ureum lees je waarom! Daarnaast kan je kiezen voor lichttherapie met ultraviolet-licht om de psoriasis te verminderen.

Bekijk hier onze favoriete verzorgingsproducten

Hoe behandel je psoriasis op de hoofdhuid?

Psoriasis op de hoofdhuid is net wat lastiger te behandelen dan overige vormen van psoriasis. Zalven en lotions kunnen de hoofdhuid namelijk moeilijk bereiken door de dikke schilfers die zich hier bevinden. Ook hele vette zalven met bijvoorbeeld vaseline zijn minder geschikt voor de behaarde hoofdhuid, omdat dit er niet goed uit te wassen is.

Voor een goede behandeling van psoriasis op de hoofdhuid moet je de schilfers eerst losweken met een uitwasbare zalf met cetomacrogol of zacht varkensvet. Dit laat je een nacht inweken. Na het gebruik van de zalf kun je bepaalde shampoo's gaan gebruiken. Er bestaan verschillende soorten shampoo die je bij psoriasis kunt gebruiken, waaronder teershampoo en shampoo met clobatesol propionaat. Dit is een sterk werkend bijnierschorshormoon dat de ontstekingen kan remmen en de schilfering, jeuk en zwelling kan verminderen. Lees voor gebruik van deze producten wel altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Door enkele dagen achtereen de schilfers los te weken en te wassen met een speciale shampoo, zullen schilfers verdwijnen. Daarna is het belangrijk om de huid te behandelen met een lotion met corticosteroïden, die door een dermatoloog wordt voorgeschreven. Blijf vervolgens de hoofdhuid elke dag goed verzorgen, zodat hij niet te droog wordt. Een droge huid gaat jeuken en zorgt sneller opnieuw voor problemen.

Bekijk ons gehele assortiment aan huidverzorgingsproducten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Gaat je psoriasis samen met puskopjes, koorts en pijn? Ga dan direct naar uw huisarts. Dit kan duiden op een gevaarlijke vorm van psoriasis: psoriasis pustulosa von Zumbusch. Reageert je lichaam niet goed op de bovenstaande behandelingen? Ga dan naar je huisarts of dermatoloog om dit te bespreken. Ondervind je mentale klachten, zoals schaamte of somberheid? Ook dan kan het helpen om een bezoek te brengen aan een huisarts of psycholoog.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.