Flesje met tea tree olie

Tea tree-olie

Tea tree-olie wordt gebruikt bij allerlei kwaaltjes op de hoofdhuid, het gezicht en in het haar. Dit natuurlijke wondermiddeltje staat bekend om zijn sterke antibacteriële, schimmeldodende en anti-virale eigenschappen. Weten hoe je tea tree-olie het beste kan toepassen? Je leest het hier!

Artikel opslaan

Wat is tea tree-olie? 

Tea tree-olie is een essentiële olie die wordt gemaakt uit de bladeren van Australische tea tree-bomen en -struiken. De originele inwoners van Australië kennen de kracht van de tea tree al eeuwen – zij kookten de bladeren in water of vermengden ze met leem om wonden mee te behandelen.  

De tea tree, ook wel Melaleucaboom genoemd, komt oorspronkelijk alleen op het Australisch continent voor. Hij ziet eruit als een struik of kleine boom met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. Door stoom-destillatie of CO2-extractie wordt de waardevolle tea tree-olie uit de bladeren onttrokken. Tea tree-olie ziet er kleurloos of licht groengeel uit en heeft een sterk-kruidige, medicinale geur.  

Tea tree-olie wordt ook wel theeboomolie genoemd. 

Hoe werkt tea tree-olie? 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat tea tree-olie een ontsmettende, schimmeldodende en anti-virale werking heeft. Dat betekent dat het bacteriën, schimmels en virussen kan doden. Ook heeft tea tree-olie een sterke geur die vlooien, mijten en teken op afstand houdt.  Met zoveel handige eigenschappen, is het geen wonder dat het wordt gebruikt bij een heleboel verschillende kwaaltjes! 

Hoe moet je tea tree-olie gebruiken? 

Net als sommige andere essentiële oliën is tea tree-olie zeer antiseptisch, zelfs in verdunde vorm. Dat betekent dat het bacteriën, virussen en schimmels kan doden. Je kan het in zijn pure vorm gebruiken in aromadiffusers, die de olie verstuiven om de lucht te zuiveren. Als je tea tree-olie gebruikt op gevoelige delen van de huid of om mee te gorgelen, is het beter om deze eerst te verdunnen met water. In sommige gevallen kan je tea tree-olie direct op de huid aanbrengen, maar lees voor gebruik altijd even de bijsluiter. 

Over het algemeen moet je tea tree-olie alleen uitwendig gebruiken. Slik het dus niet door. Wil je tea tree-olie gebruiken voor een inwendig probleem, zoals keelpijn, griep of blaasontsteking? Verstuif het dan in een diffuser of gebruik het als spoeling.    

Shop de beste tea tree-olie, gewoon bij Etos

10 toepassingen van tea tree-olie 

De toepassingen van tea tree-olie zijn eindeloos. Ze variëren van het behandelen van huidproblemen tot het bestrijden van schimmelinfecties en ontstekingen. Tea tree-olie is zelfs een effectieve anti-luizenbehandeling! 

Heb jij je wel eens afgevraagd waar je tea tree-olie allemaal voor kunt gebruiken? Je leest het hier!  

1. Tea tree-olie bij kalknagels  

Kalknagels zien er dik, verkleurd en brokkelig uit. Ze worden veroorzaakt door schimmels die via je huid de nagels van je handen of voeten binnendringen. Door de besmette nagel twee keer per dag in te smeren met tea tree-olie verdund met water, kan je kalknagels op een natuurlijke manier behandelen. Ook kan je een voetbadje met tea tree-olie gebruiken om je voeten mee te ontsmetten als je ergens bent geweest waar mensen veel op blote voeten rondlopen, zoals een zwembad of de douches van de sportschool. Daar loop je immers meer risico om besmet te raken met een schimmel die kalknagels veroorzaakt.  

Meer weten over de behandeling van dit vervelende kwaaltje? Lees dan ons artikel over kalknagels

2. Tea tree-olie bij voetschimmel 

Heb je jeukende, brandende of schilferende voeten met kloofjes of blaasjes erop? Dan heb je waarschijnlijk last van voetschimmel. Tea tree-olie kan je helpen om er weer vanaf te komen. Omdat de huid op je voeten dik en stevig is, kan je tea tree-olie in dit geval direct op je voeten aanbrengen. Was je voeten en maak ze grondig droog voordat je een paar druppels tea tree-olie aanbrengt op de aangedane plaats. Doe dit twee keer per dag voor het beste resultaat. Daarnaast kan je nog een voetenbad met tea tree-olie nemen. Daarvoor los je 5 druppels tea tree-olie en een eetlepel groene klei of zout op in 5 liter lauwwarm water. Doe dit iedere dag voor 5 minuten om je voeten te ontsmetten en de voetschimmel te doden.  

Wil je meer tips tegen voetschimmel? Ons adviesartikel over voetschimmel helpt je verder. 

3. Tea tree-olie voor haar en hoofdhuid 

Als je last hebt van een rode, geïrriteerde, jeukende en droge hoofdhuid kan een shampoo met tea tree-olie helpen om de hoofdhuid te ontsmetten en kalmeren. Tea tree-olie is ook goed bij roos, psoriasis, pukkeltjes of eczeem op de hoofdhuid. Meng een druppel tea tree-olie door een neutrale shampoo of koop een speciale tea tree-shampoo, bijvoorbeeld van Australian Bodycare

4. Tea tree-olie tegen luizen 

Luizen zijn geen fan van tea tree-olie. Daarom zie je het soms terug op de ingrediëntenlijst van luizenkuren en preventieve anti-luizenshampoos. Australian Bodycare heeft effectieve producten tegen hoofdluis die gebruik maken van de luis-afwerende kracht van tea tree-olie. Maar je kan ook zelf een behandeling tegen hoofdluis maken. Meng daarvoor 20 druppeltjes tea tree-olie met 50 milliliter plantaardige olie zoals olijfolie, zonnebloemolie of arganolie. Masseer het mengsel goed in je haren zodat heel je hoofdhuid bedekt is. Dek je haren af met een handdoek en laat het mengseltje 2 uur in je haar zitten. Herhaal de behandeling 3 dagen later nog een keer. Je zal de luizen al snel weer zien verdwijnen.  

Meer weten over de behandeling van hoofdluis? Lees dan ook eens ons adviesartikel over luizen

5. Tea tree-olie tegen acne en puistjes 

Tea tree-olie heeft een zuiverende, reinigende werking bij huidproblemen zoals puistjes en acne. Een concentratie van 5% tea tree-olie kan het soort puistjes dat je vaak ziet bij acne-gevoeligheid verminderen. Maar let op: een te hoge concentratie kan de huid juist irriteren. Daarom moet je tea tree-olie altijd verdunnen voordat je het aanbrengt op je gereinigde huid. Het handigste is om een paar druppels tea tree-olie op een vochtig wattenschijfje te doen en hiermee je puistjes aan te stippen. Maar je kan ook 5 á 6 druppels tea tree-olie mixen met een lichte dag- of nachtcrème en het op die manier op je hele gezicht gebruiken.  

Weten welke dag- of nachtcrème het meest geschikt is voor jouw huid? Lees dan onze artikelen die jou helpen om een geschikte dagcrème en nachtcrème te kiezen.  

6. Tea tree-olie voor de longen en luchtwegen 

Luchtwegklachten zoals hoesten, bronchitis, astma, voorhoofdsholteontsteking of keelpijn kunnen een flinke domper op je dag geven. Door tea tree-olie te verdampen, bijvoorbeeld met een diffuser of een aromalampje, kan je de lucht zuiveren en het vervelende gevoel in je longen verlichten. Je kan tea tree-olie gebruiken om te stomen bij luchtwegklachten. Als je astma hebt kan je dit echter beter niet doen. Om te stomen doe je 1 tot 5 druppeltjes tea tree-olie in een bakje kokend water en probeer je 5 tot 10 minuten diep in te ademen met een handdoek over je hoofd. Tip: houd hierbij wel je ogen dicht! Tea tree-olie kan namelijk prikken.  

7. Tea tree olie bij een koortslip 

Heb je regelmatig last van een koortslip en wil je die op een natuurlijke manier ontsmetten? Breng dan 2 tot 4 keer per dag een druppeltje verdunde tea tree-olie aan op de plek waar het jeukt. Het beste is om te beginnen met een mengseltje van 3 druppeltjes tea tree-olie en 7 druppeltjes neutrale olie, bijvoorbeeld jojoba-olie. Als je huid daar goed op reageert, kan je de concentratie aan tea tree-olie opbouwen. Volgens onderzoek is tea tree-olie voornamelijk veelbelovend als antiviraal middel bij het voorkomen van een terugkerende koortslip.   

8. Tea tree-olie bij ontstoken piercings 

Ook bij ontstoken piercings is de ontsmettende werking van tea tree-olie handig. Voeg een paar druppeltjes tea tree-olie toe aan een warme zoutoplossing voor optimale ontsmetting van de ontstoken huid. Ook een goed idee: meng tea tree-olie met vitamine E-olie. Vitamine E beschermt je huid en versterkt je huidbarrière. Dit helpt je ontstoken piercing om te kunnen genezen.  

9. Tea tree-olie tegen schurft 

Schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt, die zich onder je huid nestelt en daar eitjes legt. Van schurft krijg je hele erge jeuk, plus blaasjes of rode bultjes op je huid. Klinkt vervelend? Dat is het ook! Gelukkig is het bewezen dat crèmes met een hoog gehalte aan tea tree-olie effectief zijn tegen schurft. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het gebruik van tea tree-olie sneller en efficiënter is tegen schurft dan standaardbehandelingen!  

Hoe gebruik je tea tree-olie tegen schurft? Voeg 10 druppels tea tree-olie toe aan 100 milliliter permetrine-crème en smeer je hele lichaam ermee in, zonder plekjes over te slaan. Laat de crème 8 tot 12 uur intrekken voordat je hem afspoelt onder de douche. Voeg ook tea tree-olie toe aan je shampoo om schurftmijten in je haar te behandelen.  

Er komt helaas nog meer kijken bij de behandeling van schurft. Hier lees je hoe je van schurft af komt

10. Tea tree-olie tegen wratten 

Wratten kunnen heel hardnekkig zijn en zien er vaak uit als harde, eeltige plekken. Als je last hebt van gewone wratten of voetwratten dan kan je ze prima te lijf gaan met onverdunde tea tree-olie. Stip je wratten 3 keer per dag aan met een wattenstaafje dat je hebt gedrenkt in een hoge concentratie tea tree-olie. Voor veel mensen is dit een effectieve methode om wratten zelf mee te verwijderen.  

Shop meer producten met tea tree-olie

In welke producten kun je tea tree olie vinden? 

Naast de bekende tea tree-olie in een flesje, vind je tea tree terug in een heleboel verschillende producten. Hiermee kan je de tea tree in de juiste dosis smeren, sprayen of gebruiken bij je reinigingsroutine.  

Je kan tea tree-olie, vermengd met andere huidverbeterende ingrediënten, terugvinden in de volgende vormen: 

  • Tea-tree-balsem. Een handige toevoeging aan je medicijnkastje. Dit veelzijdige zelfzorgproduct kan je gebruiken als eerste hulp bij schimmels, infecties en ontstekingen.  
  • Tea tree-crème. Voor zuiverende, reinigende en verzachtende verzorging van je gezicht en lichaam, ga je voor een crème met tea tree olie. 
  • Tea-tree face wash. Als je last hebt van een vette huid is niets zo goed als tea tree-olie om je gezichtshuid te reinigen en verstopte poriën te voorkomen.  
  • Tea tree-scrub. Voor een nog diepere reiniging van je poriën kan je een keer in de week een milde scrub met tea tree-olie gebruiken.   
  • Tea tree-shampoo. Dit is een fijn product voor de verzorging van een droge, jeukende of schilferige hoofdhuid. Ook bestaan er speciale tea tree-shampoos die preventief werken tegen luizen.  
  • Tea tree-spray. Een spray met tea tree zuivert en verkoelt de rode, gevoelige huid, bijvoorbeeld na het zonnen of na een insectenbeet. Tea tree-spray wordt soms ook ingezet bij zweetvoeten of als hand-desinfectiespray.   
  • Tea tree-zalf. Ook zalf met tea tree-olie kan helpen bij de verzorging van dagelijkse kwaaltjes zoals een rode huid, puistjes, eelt of kloofjes.  
  • Tea tree-olie. De pure tea tree-olie wordt vaak verkocht in een druppelflesje. In olie-vorm kan je tea tree gebruiken in een verstuiver, of mengen met andere huid- en haarverzorgingsproducten. 

Heeft tea tree-olie bijwerkingen? 

Het gebruik van tea tree-olie kan bij sommige mensen tot huidirritatie leiden. Ook kan tea tree-olie allergische reacties veroorzaken. Test het dus altijd eerst in verdunde vorm op een klein stukje van je huid. Tea tree-olie is alleen geschikt voor uitwendig gebruik. Als je er veel van binnenkrijgt kan het giftig zijn. Houd tea tree-olie dus ook altijd buiten het bereik van kinderen. Wees verder voorzichtig dat je het niet in je ogen krijgt. Gebruik tea tree-olie het liefst niet direct op je slijmvliezen, zoals die van je neus, mond, keel, anus of vagina.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.