
Ziek
Etos
Laatste update 27 mei 2025
Heb je wel eens meegemaakt dat je ontlasting plotseling dunner werd tijdens een vakantie? Dan heb je mogelijk last gehad van reizigersdiarree. Dit is vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen niet ernstig. In dit artikel lees je wat reizigersdiarree is, hoe het ontstaat en wat je kan doen om klachten te voorkomen of te verlichten.
Reizigersdiarree wordt vaak veroorzaakt door een infectie in de darmen. De infectie tast de darmwand aan, waardoor deze niet meer voldoende vocht uit je ontlasting haalt. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en neemt je lichaam minder vocht op. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Je kan de infectie oplopen door:
Reizigersdiarree duurt meestal 2 tot 4 dagen en gaat vaak vanzelf over zonder dat behandeling nodig is. In sommige gevallen kan het tot een week duren. Bij jonge kinderen, ouderen of mensen met een zwakke gezondheid kan de diarree langer aanhouden, vooral als er sprake is van uitdroging of een onderliggende infectie. Duurt de diarree langer dan 7 dagen, of heb je ernstige klachten zoals bloed in de ontlasting of koorts? Neem dan contact op met een arts.
Reizigersdiarree gaat vaak gepaard met:
Zie je bloed of slijm in je ontlasting? Dan is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.
Reizigersdiarree ontstaat door een gebrek aan hygiëne of slechte waterkwaliteit op je bestemming. Veel voorkomende oorzaken zijn:
Het risico verschilt per regio, afhankelijk van de sanitaire voorzieningen en voedselhygiëne.
In de meeste gevallen is reizigersdiarree niet gevaarlijk en gaat het binnen enkele dagen vanzelf over. Wel kan uitdroging een risico zijn, vooral bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Ernstige uitdroging of aanhoudende klachten kunnen gevaarlijk zijn en vragen om medische hulp.
Het risico op reizigersdiarree verschilt per bestemming.
Bij twijfel over de hygiëne is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het drinken van flessenwater en het vermijden van rauwe producten.
Neem contact op met een arts in de volgende situaties:
Ook kinderen onder de 2 jaar, ouderen boven de 70 jaar en zwangere vrouwen moeten eerder medische hulp inschakelen bij diarree.
Reizigersdiarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf over. Je kan de klachten verminderen met deze tips:
Loperamide* kan tijdelijk helpen om de diarree te stoppen, maar dit middel is niet geschikt voor langdurig gebruik.
Reizigersdiarree kan al binnen enkele uren tot een paar dagen na besmetting optreden, afhankelijk van de oorzaak.
Je mag nemen waar je zin in hebt als je last hebt van diarree.
Zorg dat je kind voldoende drinkt. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met een arts.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijlsluiter.
Niet gebruiken bij:
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0125-2865
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.