Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Alternative text missing

Reizigers diarree

<p>Heb jij wel eens meegemaakt dat jouw ontlasting plotseling veel dunner werd toen je op vakantie ging? Dan kan het zijn dat je last hebt gehad van reizigersdiarree. Dat kan vervelend zijn, maar is gelukkig vaak niet ernstig. Wat je er aan kunt doen? Wij vertellen het je in dit artikel.</p>

Heb jij wel eens meegemaakt dat jouw ontlasting plotseling veel dunner werd toen je op vakantie ging? Dan kan het zijn dat je last hebt gehad van reizigersdiarree. Reizigersdiarree kan vervelend zijn, maar is gelukkig vaak niet ernstig. Wat je er aan kunt doen? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is reizigersdiarree?

Vaak wordt reizigersdiarree veroorzaakt door een infectie in de darmen. Deze infectie kan ontstaan door het nuttigen van besmet voedsel of water, door insecten die een ziekteverwekker overdragen of door contact met anderen. In dit laatste geval is het belangrijk dat je vaak je handen wast. De infectie tast de darmwand aan, waardoor deze niet meer voldoende vocht uit je ontlasting haalt. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en neemt je lichaam minder vocht op. Zorg daarom dat je voldoende drinkt en gewoon blijft eten.

Symptomen van reizigersdiarree

Wanneer je darmen niet optimaal functioneren, kun je last krijgen van buikkrampen. Ook kun je koorts krijgen, misselijk worden of overgeven. Heb je deze klachten niet, maar is je ontlasting wel dunner dan normaal? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Loperamide kan helpen de klachten te verminderen. Deze kun je zonder recept bij een apotheek of drogist kopen.

Risico op reizigersdiarree

Het risico op reizigersdiarree is afhankelijk van waar je naartoe gaat. We zetten de (risico)landen voor je op een rij:

 • Landen met een hoog risico (20%-55%) zijn Noord-Afrika, ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
 • Je loopt minder risico (8%-20%) in landen als Japan, Zuid-Korea, Israël, Zuid-Europa, Zuid-Afrika, de Caraïben en eilanden in de Stille Oceaan.
 • Het minste risico (<8%) loop je wanneer je naar Noord-Amerika, West-Europa, Australië of Nieuw-Zeeland gaat. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de volgende gevallen is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts:

 • Je hebt geen buikkrampen, maar meer last van een continue buikpijn.
 • Je hebt langer dan 3 dagen last van dunne ontlasting.
 • Je bent ouder dan 70 jaar oud (of kinderen onder de 2 jaar oud) en je hebt vaker dan drie keer per acht uur waterdunne ontlasting, koorts of langer dan een dag waterdunne ontlasting.
 • Je moet naast dunne ontlasting ook vaak overgeven.
 • Je ziet bloed of slijm in de ontlasting.
 • Je voelt je suf voelt, of denkt dat je gaat flauwvallen.
 • Je hebt langer dan 24 uur niet geplast hebt.
 • Je gebruikt medicatie. Let op: De anticonceptiepil is bijvoorbeeld minder betrouwbaar wanneer je diarree hebt. Dit geldt ook voor andere medicatie.

Wat kun je zelf doen aan reizigersdiarree?

Reizigersdiarree houdt meestal niet langer dan twee weken aan. Je kunt een aantal dingen zelf doen om reizigersdiarree te voorkomen of te verminderen:

 • Zorg dat je voldoende drinkt, zodat je niet uitgedroogd raakt. Als je twijfelt aan de kwaliteit van het water op je vakantiebestemming, koop dan mineraalwater. 
 • Was al je glazen, bestek en borden goed af, zodat bacteriën geen kans krijgen.
 • Gebruik Oral Rehydration Solution (O.R.S.) als je veel braakt. Zo krijg je voldoende zout en suikers binnen
 • Vermijd ongeschild fruit, salades en rauwkost.
 • Eet alleen goed doorbakken vlees en haal je eten niet van stalletjes op straat of restaurants met veel vliegen. 
 • Was vaak je handen en houd goed in de gaten of je voldoende vocht binnen houdt. Tip: neem een flesje anti-bacteriële handgel mee in je tas.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.