Cyber Week Deals

Shop nu

Uitgelicht product

2 voor 2.49 Promotie: Promotie voorwaarden: Etos handzeep 300 ml alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. mini’s.
pomp
€ 1.85
2
Aantal stuks

Voedselvergiftiging: wat te doen als je ziek bent door eten?

Had je dat stukje sushi of vlees van de barbecue toch beter kunnen laten liggen? En heb je de nacht vooral doorgebracht op het toilet? Grote kans dat je een voedselvergiftiging hebt. We leggen je uit wat het is, hoe je de klachten herkent en wat je kan doen om sneller op te knappen. Ook geven we tips om te helpen voorkomen dat het nog eens gebeurt! 

vlees op de gril

Wat is voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in eten of drinken. Die stoffen worden vaak aangemaakt door bacteriën of schimmels die zich te veel hebben vermenigvuldigd, bijvoorbeeld omdat voedsel niet goed gekoeld is bewaard. Denk bijvoorbeeld aan vlees dat te lang buiten de koelkast heeft gelegen.

Let op: een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie.

  • Bij een vergiftiging word je ziek van gifstoffen in voedsel.
  • Bij een infectie word je ziek van bacteriën, virussen of parasieten zelf.

Wat zijn de symptomen van voedselvergiftiging?

De klachten beginnen meestal 8 tot 24 uur na het eten van besmet voedsel.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

Wat kan je doen bij voedselvergiftiging?

De belangrijkste tip: geduld. De meeste mensen knappen vanzelf op binnen 2 dagen. Tot die tijd helpen deze tips:

Neem voldoende rust

Je lichaam is druk bezig om de schadelijke stoffen af te voeren. Geef het tijd en rust goed uit.

Blijf goed drinken

Door braken en diarree verlies je veel vocht. Probeer kleine slokjes water, thee of bouillon te drinken. Ook als je het er weer uitgooit. Elk beetje helpt uitdroging te voorkomen.

Eet waar je trek in hebt

Zodra je je iets beter voelt, mag je weer voorzichtig eten. Begin met kleine porties die je maag niet te veel belasten. Luister naar je lichaam, die weet vaak zelf wat goed is.

Let op met medicijnen

Gebruik je medicijnen, zoals de anticonceptiepil? Braken of diarree kan de werking verminderen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Hoe voorkom je voedselvergiftiging?

Goede hygiëne in de keuken voorkomt veel ellende. We hebben daarom een aantal handige tips voor je op een rij gezet!

  • Bewaar bederfelijk eten altijd in de koelkast.
  • Zet restjes zo snel mogelijk terug in de koelkast en bewaar ze maximaal 2 dagen.
  • Wil je restjes langer bewaren? Vries ze in, dan blijven ze tot 3 maanden goed.
  • Was altijd je handen na toiletbezoek en vóór het koken of eten.
  • Spoel groenten en fruit af onder stromend water.
  • Voorkom kruisbesmetting door aparte snijplanken te gebruiken voor rauw vlees, vis en groenten.
  • Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen.

Verlichting bij diaree

Soms kan je je wat minder lekker voelen na het eten, met klachten zoals diarree of een opgeblazen gevoel. Voor milde spijsverteringsklachten zijn er producten die je kunnen helpen om je snel weer wat beter te voelen. Belangrijk: deze producten zijn niet bedoeld om een voedselinfectie of voedselvergiftiging te behandelen, maar bieden wel verlichting bij ongemakken.

Producten die verlichting bieden bij diarree*

Wees voorzichtig in het buitenland

In sommige landen gelden andere hygiëneregels. Het is niet altijd te voorkomen, maar deze tips helpen je om een voedselvergiftiging in het buitenland te voorkomen.

  • Drink alleen veilig water (check of kraanwater drinkbaar is).
  • Vermijd ijsklontjes in drankjes.
  • Wees voorzichtig met streetfood.
  • Eet alleen vlees of vis die goed gaar zijn.

Voedselvergiftiging tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en heb je een voedselvergiftiging? Geen paniek: meestal is dit niet gevaarlijk voor je baby. Blijf goed drinken, rust uit en eet kleine beetjes zodra het weer kan. Twijfel je of maak je je zorgen? Bel dan je huisarts voor advies.

Wanneer bel je de huisarts?

In de meeste gevallen gaat een voedselvergiftiging vanzelf over. Neem contact op met je huisarts als je:

  • je suf voelt, in de war raakt of bijna flauwvalt
  • langer dan 3 dagen diarree hebt
  • blijvend moet overgeven
  • bloed bij je ontlasting ziet
  • weinig drinkt of meer dan 8 uur niet plast
  • medicijnen gebruikt (zoals plastabletten of bloeddrukmedicatie)
  • ouder bent dan 70 jaar en de klachten niet snel afnemen

Wat doe je na een voedselvergiftiging?

Na een voedselvergiftiging kan je je nog even slap of opgeblazen voelen. Dat is normaal, geef je lichaam wat rust om bij te komen. Twijfel je of maak je je zorgen over je klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts, die kan het beste beoordelen wat er nodig is.

Veelgestelde vragen over voedselvergiftiging

Persoonlijk advies nodig?

Wil je graag weten welke producten jou het best kunnen ondersteunen terwijl je herstelt? Kom gerust langs in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel.Onze medewerkers denken graag met je mee en helpen je bij het kiezen van passende verzorgingsproducten.

*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijlsluiter.

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0125-2646

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.