kopje koffie

Gele tanden

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen met een spierwitte hollywood smile. Maar waren deze tanden altijd zo wit? Misschien waren ze hiervoor wel een beetje verkleurt, waardoor de tanden geel waren. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van gele tanden? Wij vertellen je alles over de oorzaken van gele tanden.

Wat zijn de oorzaken van gele tanden?

Vaak verliezen je tanden in verloop van tijd (helaas) hun glans en kunnen ze verkleuren. Hierdoor ontstaan gele tanden. Hoe komt dit? In sommige gevallen heb je er geen invloed op, maar in andere gevallen dus wel. De volgende zeven dingen kunnen de oorzaak zijn van gele tanden:

1. Genen

Je raadt het misschien al: dit is een oorzaak waar we geen invloed op hebben. Het is namelijk deels genetisch bepaald of je in de loop der jaren gele tanden krijgt of niet. Je genen bepalen de oorspronkelijke kleur en de dikte van dentine. Hoe dikker de laag dentine op je tanden, hoe geler je tanden zijn. Dentine is namelijk geel van kleur.

2. Eten en drinken

Eten en drinken kan van grote invloed zijn op gele tanden. Dranken als rode wijn, cola of andere gekleurde drankjes tasten de kleur van je tanden aan. Er zijn twee manieren waarop het glazuur wordt aangetast:

  1. Bepaalde dranken laten een aanslag achter op je tanden die uiteindelijk je glazuur binnendringt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij koffie, thee, rode wijn en cola.
  2. Zure voedingsmiddelen (bijvoorbeeld citrusvruchten of azijn) zorgen voor erosie van het glazuur. Daardoor wordt het glazuur dunner en transparant en wordt de dentine beter zichtbaar door het glazuur heen.

Geen zorgen: om gele tanden te voorkomen hoef je koffie, thee, gekleurde drankjes of zure voedingsmiddelen niet geheel uit je menu te schrappen. Neem ze alleen met mate.

3. Tandsteen

Als je hebt gegeten, vormt zich tandplak op je tanden. Wanneer dit verkalkt wordt het tandsteen. Tandplak bestaat uit bacteriën, speeksel en etensresten. Tandsteen tast naast je tanden ook je tandvlees aan. Hierdoor gaan je tanden er grijzig uitzien. De allerbelangrijkste tip om tandsteen te voorkomen is misschien een beetje open deur: goed poetsen.

4. Medicatie

Door medicatie kunnen er vlekken op je tanden ontstaan. Er kunnen bijvoorbeeld donkergrijze of bruine strepen op je tanden ontstaan. Ook kun je er gele tanden door krijgen. Je wilt dit natuurlijk voorkomen. Fluoride kan hiertegen helpen, maar gebruik het wel met mate. Te veel fluoride kan leiden tot fluorose, hierbij ontstaan er witte vlekjes op je tanden. Dat is ook weer niet de bedoeling.

5. Roken

De nicotine in sigaretten laat een donkerbruine aanslag achter op je tanden, die zich steeds dieper gaat nestelen in je gebit. Dit verkleurt je tanden, waardoor je zwarte of gele tanden kan krijgen. Hoe langer je rookt, hoe lastiger het is om van de aanslag op je tanden af te komen. Misschien is dit dan hét moment om te stoppen met roken.

6. Slag of barst

Gele tanden kunnen ook ontstaan door scheuren en barsten in je tandglazuur. Je tandglazuur breekt door tandenknarsen, valpartijen of verwondingen. Die scheurtjes zijn de perfecte plek voor aanslag of tandplak om zich te plaatsen. Uiteindelijk zorgt dat voor die vervelende gele tanden.

7. Leeftijd

Ook dit is een oorzaak waar we niks aan kunnen doen: leeftijd. Gele tanden ontstaan vaak naarmate je ouder wordt. Daarom zie je bij jonge mensen ook sneller resultaat na tanden bleken dan bij ouderen. Uiteraard helpt een goede tandverzorging bij het voorkomen van verdere verkleuringen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.