Gezichtsverzorging
Pijnlijke tong: alles wat je moet weten
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Meestal gaat pijn in je tong snel weer weg, maar stel je eens voor dat dit pijnlijke gevoel jarenlang aanhoudt. Er zijn dus mensen die dagelijks met pijn in de tong geconfronteerd worden. Erg pijnlijk en frustrerend, want er is geen eenduidige oorzaak voor dit brandende gevoel in je mond. Een remedie is daarom lastig te geven. Soms kun je er gelukkig zelf wél iets aan doen. We zetten de feiten voor je op een rij en geven tips.
Wat is pijn in de tong?
Pijn in de tong wordt ook wel glossodynie, mondbranden, Burning Mouth Syndrome (BMS) of 'brandende mond' syndroom genoemd. Mensen die last hebben van zo'n zere tong, kunnen per persoon verschillende klachten hebben. Als je last hebt van pijn in de tong, kun je de volgende symptomen ervaren:
- Brandend gevoel op de tong, de lippen, het tandvlees of het gehemelte
- Droog gevoel op de tong, de lippen, het tandvlees of het gehemelte
- Tintelend gevoel op de tong, de lippen, het tandvlees of het gehemelte
- Ervaren van een bittere of metalen smaak
Het vervelende, branderige gevoel verspreidt zich vaak door de hele mond. Vrouwen hebben vaker last van een pijnlijke tong dan mannen. Het Burning Mouth Syndrome komt vaak voor, en het meeste bij vrouwen boven de 50 jaar. Gelukkig verdwijnt de pijn bij de meeste mensen snel, maar soms kan het pijnlijke gevoel maanden tot jaren aanhouden. Het kan voorkomen dat de klachten van het ene op het andere moment verdwijnen.
Hoe ontstaat pijn in de tong?
Het Burning Mouth Syndrome hoeft niet altijd te ontstaan door het drinken van een te hete drank. Deze aandoening kan ook ontstaan door schimmelinfecties of een niet goed zittend kunstgebit. In een heel klein deel van de gevallen kun je een pijnlijke tong krijgen door suikerziekte of bloedarmoede. Een aantal andere oorzaken van het Burning Mouth Syndrome kunnen zijn:
- Schade aan de smaak- of pijnzenuwen of een beknelling daarvan.
- Een allergie of reactie op bepaalde voedingsmiddelen, kruiden of kleurstoffen.
- Opkomend maagzuur.
- Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld als gevolg van de overgang.
- Depressies of angststoornissen.
- Een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine B9, B1, B2, B6 of B12.
- Ouderdom.
- Tandenknarsen en tongpersen.
Soms is de oorzaak niet duidelijk. In elk geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts en de klachten te bespreken. In sommige gevallen kan het Burning Mouth Syndrome namelijk behandeld worden. Denk je dat jouw pijnlijke tong een tandheelkundige oorzaak heeft? Maak dan een afspraak met je tandarts en bespreek je klachten.
Wat kun je zelf doen om de klachten van een pijnlijke tong te verminderen?
Er bestaat nog geen medicijn die alle soorten oorzaken van Burning Mouth Syndrome bestrijdt. Als je een tekort aan specifieke voedingsstoffen hebt, dan kan het slikken van voedingssupplementen helpen. Een slecht passend kunstgebit kan door de tandarts of kaakchirurg opnieuw worden aangemeten. Ga bij twijfel sowieso even langs je huisarts.
Je kunt zelf niet heel veel tegen het pijnlijke gevoel in je mond doen. Toch zijn er wel een aantal tips die je in acht kunt nemen:
- Vermijd sigaretten, kaneel, mintproducten of mondspoelingen op basis van alcohol.
- Zuig op ijsblokjes of kauw op suikervrije kauwgom om de pijn te verlichten.
- Doe je kunstgebit 's nachts uit.
- Poets je tanden met bakingsoda in plaats van met tandpasta.
- Zorgt zo goed mogelijk voor jezelf, zodat je een goede (mond)gezondheid en weerstand opbouwt. Beweeg regelmatig (in elk geval iedere dag minimaal 30 minuten), eet gezond en gevarieerd en slaap voldoende.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.