Vrouw met paarse lippenstift en haar hand onder haar kin

Pijnlijke tong

Meestal gaat pijn in je tong snel weer weg, maar stel je eens voor dat dit pijnlijke gevoel jarenlang aanhoudt. Er zijn dus mensen die dagelijks met pijn in de tong geconfronteerd worden. Erg pijnlijk en frustrerend, want er is geen eenduidige oorzaak voor dit brandende gevoel in je mond. Een remedie is daarom lastig te geven. Soms kun je er gelukkig zelf wél iets aan doen. We zetten de feiten voor je op een rij en geven tips.

Meer vrouwen dan mannen

Vrouwen hebben doorgaans vaker last van een pijnlijke tong dan mannen. Pijn in de tong of het burning mouth syndrome (BMS) kenmerkt zich door een brandend, droog of tintelend gevoel in je tong, lippen, tandvlees of gehemelte. Je kunt ook een bittere of metalen smaak ervaren. Dit pijnlijke gevoel kan soms maanden tot jaren aanhouden.

’Wen er maar aan’

Het kan gebeuren dat de huisarts zegt: “Wen maar aan de pijn. BMS is onschuldig en er is weinig tegen te doen.” Toch is dit laatste niet per se waar. Het kan alleen veel tijd en moeite kosten om de juiste oorzaak en dus de juiste behandeling te vinden. De oorzaken van BMS zijn uiteenlopend en complex. Als je er veel last van hebt, dan kan het de tijd en moeite waard zijn om te proberen de juiste behandeling te vinden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een pijnlijke tong?

De belangrijkste oorzaken van BMS zijn:

 • Schade aan smaak- of pijnzenuwen of een beknelling daarvan.
 • Een allergie of reactie op bepaalde voedingsmiddelen, kruiden of kleurstoffen.
 • Opkomend maagzuur.
 • Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld als gevolg van de overgang.
 • Een slecht passend kunstgebit.
 • Depressies of angststoornissen.
 • Schimmelinfecties aan het mondslijmvlies.
 • Een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine B9, B1, B2, B6 of B12.
 • Ouderdom.
 • Een hoog suikergehalte in het bloed door bijvoorbeeld diabetes of een langzaam werkende schildklier.
 • Tandenknarsen en tongpersen.
Bekijk hier ons assortiment aan voedingssupplementen >

Hoe stel je de oorzaak van een pijnlijke tong vast?

Voor het kiezen van de juiste behandeling is het van groot belang de juiste oorzaak of oorzaken vast te stellen. Dit kun je doen door middel van een bloedtest of een allergietest. Ook kan er een uitstrijkje aan de binnenkant van je mond worden afgenomen. Een team van gezondheidsexperts kan dan meestal een behandeling vinden die het best bij jou aansluit. Afhankelijk van de oorzaak word je misschien naar een psychiater, tandarts, dermatoloog, kno-arts, psycholoog of logopedist verwezen voor het vinden van een oplossing.

Is er medicatie die helpt tegen een pijnlijke tong?

Er bestaat nog geen medicijn die alle soorten oorzaken van BMS bestrijdt. Als je een tekort aan specifieke voedingsstoffen hebt, dan kan het slikken van voedingssupplementen helpen. Heb je bijwerkingen van de antidepressiva die je slikt, dan kun je in overleg met je psycholoog of psychiater kijken naar andere soorten antidepressiva. Een slecht passend kunstgebit kan door de tandarts of kaakchirurg opnieuw worden aangemeten. Ga bij twijfel sowieso even langs je huisarts.

Zelf de pijn verminderen

Je kunt zelf niet heel veel tegen het pijnlijke gevoel in je mond doen. Toch zijn er wel een aantal tips die je in acht kunt nemen:

 • Vermijd sigaretten, kaneel, mintproducten of mondspoelingen op basis van alcohol.
 • Zuig op ijsblokjes of kauw op suikervrije kauwgom om de pijn te verlichten.
 • Doe je kunstgebit 's nachts uit als je dit hebt.
 • Poets je tanden met bakingsoda in plaats van met tandpasta.

Bekijk hier ons assortiment aan tandenborstels

Promotie: Promotie voorwaarden: Oral-B mondverzorging alle varianten, combineren mogelijk.
€ 2,39
€ 0,99
€ 3,35
€ 4,79
Promotie: Promotie voorwaarden: Oral-B mondverzorging alle varianten, combineren mogelijk.
€ 2,09

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje