
Voeding
Etos
Laatste update 24 april 2025
Voel je je vaak moe, heb je weinig energie of krijg je opmerkingen over je lage gewicht? Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Het kan gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Wil je meer weten over mogelijke symptomen van ondergewicht en wat je zelf kan doen? Lees dan verder!
Je hebt ondergewicht als je minder weegt dan gezond is voor je lengte en leeftijd. Een manier om te meten of je ondergewicht hebt, is de Body Mass Index (BMI). Dit cijfer geeft aan of je lichaamsgewicht in verhouding staat tot je lengte. Je berekent je BMI met de volgende formule:
BMI = gewicht (kg) ÷ (lengte (m) × lengte (m))
Ben je 1,70 meter lang en weeg je 60 kilogram? Dan is de uitkomst als volgt:
BMI= gewicht (60 kg) ÷ (lengte (1,7 m) x lengte (1,7 m)) = 20,8
Voor volwassenen gelden de volgende richtlijnen:
Net zoals overgewicht schadelijk is voor je lichaam, is ondergewicht dat ook. Je kan namelijk lichamelijke en psychische klachten krijgen bij een te laag gewicht. Maar ook als je geen symptomen hebt, is het goed om een gezond gewicht te bereiken. We hebben hieronder de mogelijke lichamelijke en psychische symptomen van ondergewicht op een rijtje gezet.
Ondergewicht kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. We leggen het hieronder voor je uit.
De hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt, verschilt per persoon. Als je te weinig energie (calorieën) binnenkrijgt, teert je lichaam op reserves en val je af.
Bij sommige mensen is de stofwisseling sneller dan gemiddeld, waardoor ze meer calorieën verbranden en moeilijk aankomen. Ook zijn er bepaalde ziektes die gewichtsverlies kunnen veroorzaken.
In tijdschriften en op sociale media wordt een slank lichaam vaak als ideaal gepresenteerd. Vooral jonge vrouwen streven soms naar een laag gewicht, terwijl dit niet voor iedereen gezond is.
Extreem lijnen kan (vooral bij jonge vrouwen) zich ontwikkelen tot een eetstoornis, zoals anorexia nervosa. Hierbij kan er gevaarlijk ondergewicht ontstaan. Deze vrouwen hebben een intense angst om dik te worden. Op verschillende manieren wordt geprobeerd om gewicht kwijt te raken, zoals: weinig eten, braken en het gebruik van laxeermiddelen.
Een andere eetstoornis die ook vooral bij jonge vrouwen voorkomt is bulimia nervosa. Hierbij komen vreetbuien voor, die worden gevolgd door overgeven. Over het algemeen gaan eetstoornissen vaak samen met een laag zelfbeeld of psychische problemen, zoals stress, depressie of faalangst.
Wil je op een gezonde manier aankomen? Dit kan je doen:
Neem contact op met je huisarts als:
De huisarts kan onderzoeken of er een medische oorzaak is en je eventueel doorverwijzen naar een specialist, zoals een diëtist of psycholoog.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.