Ramadan
Ramadan is een vastenmaand waarin er elke dag wordt gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is voor moslims een bijzondere tijd. Maar wat is ramadan dan precies? Wanneer vindt deze vastenmaand plaats? En hoe wens je iemand een fijne ramadan? Je leest er alles over in dit artikel.
Artikel opslaan
Wat is ramadan en wanneer begint het?
Het is weer bijna ramadan! Een bijzondere tijd voor moslims, overal in de wereld. Ramadan is afgeleid van het woord ‘ramida’, dat ‘verschroeid door de hitte van de zon’ betekent. Deze uitdrukking staat symbool voor het hervormen van jezelf, en dat is precies waar het om gaat tijdens deze bijzondere vastenmaand. Net zoals klei in de hitte van de zon verandert van vorm, ondergaan moslims tijdens ramadan een spirituele hervorming door zich te verdiepen in de Koran en zich te ‘onthouden’ van eten, drinken en seksuele relaties. Ramadan start in de negende maand van de Islamitische kalender. De Islamitische kalender werkt op basis van de maan. Wanneer het eerste streepje van de maan zichtbaar is, gaat ramadan van start. Omdat dit natuurlijk per zone verschillend is, kan de ramadan ter wereld op verschillende tijdstippen starten.
Wie doen er mee aan ramadan?
Het vasten tijdens Ramadan is voor het grootste deel van de Nederlandse moslims een traditie. Over het algemeen doe je als moslim mee aaWan de ramadan als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
-
Je bent moslim.
-
Je bent volwassen.
-
Je bent geestelijk en lichamelijk gezond.
-
Je bent lichamelijk in staat om te vasten.
-
Je bent niet op reis.
Voor sommige mensen is het niet mogelijk of niet verstandig om te vasten. Voor hen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven niet mee te doen met de ramadan. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die zwangerschap zijn, vrouwen die menstruatie of borstvoeding geven, reizigers, mensen die ziek zijn, ouderen en kinderen.
Wat zijn de regels met ramadan?
Als je meedoet aan de ramadan, zijn er een regels waaraan je dient te voldoen. Een aantal van deze regels zijn:
-
Je doet iedere nacht van de ramadan opnieuw de intentie om te vasten. Ben je de intentie ‘s nachts vergeten te maken, dan mag je zeker tot aan de middag alsnog doen. Maak de intentie vanuit je hart. Je hoeft de intentie niet hardop uit te spreken.
-
Je kunt niet eten en drinken tijdens het vasten.
-
Je mag niet bewust tabak inhaleren.
-
Je mag geen seksuele handelingen verrichten voor genot.
-
Je mag je hoofd niet onder water doen tijdens het zwemmen.
Daarnaast zijn er nog vele andere regels waar je rekening mee moet houden tijdens de ramadan.
Hoe laat mag je eten met ramadan?
Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang en wordt ingeluid met het ‘fajr’-gebed (ochtendgebed). Het vasten eindigt bij zonsondergang en wordt ingeluid met het ‘maghrib’- gebed (avondgebed).
Waarom wordt er gevast tijdens de ramadan?
Veel moslims zien de ramadan als een periode waarin je jezelf leert te beheersen en om zelfdiscipline te trainen. Maar ook om naar binnen te keren en te reflecteren op wat je misschien verkeerd hebt gedaan en anders wilt doen in de toekomst, of iets goed wilt maken. In deze periode ervaar je hoe het is om arm te zijn en geen eten en drinken te hebben.
Het vasten is voor veel moslims van belang, omdat het aanzet tot spirituele groei en het trainen van wilskracht. Het vasten tijdens ramadan staat in de Koran beschreven onder het hoofdstuk ‘Surat el Bakarah’, wat ‘de koe’ betekent. In dit hoofdstuk staat beschreven wat je wel en niet mag tijdens het vasten. Het vasten zorgt ervoor dat je je bewust wordt van jezelf en van je daden. Het vasten staat symbool voor een tijd van reflectie, bezinning en zelfontplooiing.
Wat is het Suikerfeest?
Het Suikerfeest vindt plaats aan het eind van de Ramadan en duurt drie dagen. Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de ramadan gevierd, de periode waarin er overdag niet mag worden gegeten. Tijdens het Suikerfeest wordt juist flink uitgepakt met een enorme hoeveelheid aan zoete hapjes. Om die reden heet het festijn ook het ‘Suikerfeest’. De eerste dag van het Suikerfeest gaat al vroeg van start met een klein ontbijt dat bestaat uit zoete baksels, waaronder baklava. Daarna vindt er in de moskee een speciaal feestgebed plaats, waar iedereen elkaar feliciteert met het goed afsluiten van de ramadan. Na de felicitaties in de moskee, gaat iedereen bij elkaar op visite met nog meer feestelijke zoetigheden. De ouders worden eerst bezocht, en daarna opa’s en oma’s. Ouders geven meestal een cadeau aan hun kinderen als felicitatie, want na een maand vasten ben je helemaal nieuw en schoon!
Hoe wens je iemand een fijne ramadan of fijn Suikerfeest?
Het is heel gebruikelijk om iemand een fijne ramadan of fijn Suikerfeest te wensen. Om iemand een fijne ramadan te wensen, zeg je ‘Mabrouk Ramadan’. Hiermee wens je iemand ook veel geluk. Het is te vergelijken met het zeggen van ‘prettig kerstfeest’. Als je iemand een fijn Suikerfeest wilt wensen, zeg je ‘Eid Mubarak’, ofwel ‘gezegend feest’.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.