mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

De Fluore Covid en Influenza combinatietest: wat is het en waarvoor gebruik je het?

Griep of corona? De symptomen lijken zo veel op elkaar dat het moeilijk te onderscheiden is. Gelukkig is er een oplossing: de Fluore Covid en Influenza combinatietest! Dit is 1 zelftest die je laat zien of je besmet bent met corona, griep (influenza A en B) of het RS-virus. Zo krijg je binnen 15 minuten een betrouwbare uitslag of je mogelijk besmet bent met 1 van de 4 luchtwegvirussen. De test werkt hetzelfde als de coronazelftest die je via je neus gebruikt. Benieuwd hoe? Wij vertellen het! 

undefined

Wat is de Fluore Covid en Influenza combinatietest?

Met de Fluorecare combotest kan je 4 verschillende virussen opsporen, namelijk corona, influenza A, influenza B en RSV. Dit gebeurt door middel van een neusuitstrijkje. In 15 minuten weet je of je 1 van de 4 virussen hebt en ook nog welk virus.

De Fluorecare zelftest kan corona opsporen bij personen die klachten hebben binnen 7 dagen nadat de klachten begonnen zijn.

Toch liever een specifieke coronatest doen? Lees dan ons artikel over de corona zelftest.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en doe een zelftest. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je symptomen verergeren of niet afnemen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het corona virus verwijzen we je naar het RIVM.

Hieronder vertellen we je wat meer over het influenzavirus en RSV.

Wat is het influenzavirus?

Het influenzavirus, beter bekend als griep, is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het influenzavirus kan mild zijn, maar ook zeer ernstig. In ernstige gevallen kan het leiden tot ziekenhuisopname of overlijden. Mensen met onderliggende gezondheidsaandoeningen, zoals chronische luchtweg- of longproblemen, hartproblemen, diabetes, hiv, nierziektes, ernstig overgewicht of het syndroom van Down, hebben een hoger risico op ernstige gevolgen als zij griep of corona krijgen.

Van het influenzavirus zijn er 2 hoofdtypes, namelijk:

  • Influenza A
  • Influenza B

De Fluorecare combotest wijst uit of je besmet bent met het influenzavirus én of je influenza A, B of allebei hebt. Influenza A is vaak seizoensgebonden en de symptomen zijn over het algemeen wat sterker dan het influenza B virus.

De Fluorecare combinatietest wijst uit of je besmet bent met het influenzavirus én of je influenza A, B of allebei of B hebt.

Wat is het RS-virus?

Het Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg het RS-virus of RSV, is een virus dat besmettelijk is via hoest- en luchtdruppels. Als gevolg van dit virus krijgen kinderen jonger dan 6 maanden last van de lagere luchtwegen. Dit uit zich in bronchiolitis of longontsteking. Volwassenen en kinderen ouder dan 6 maanden krijgen bij dit virus last van de bovenste luchtwegen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld rinitis of verkoudheid. Het RS-virus kan bij ouderen lijden tot bronchitis of longontsteking.

Meer weten? Lees dan ons artikel over het RS-virus.

 

Wanneer moet je een Fluorecare combotest doen?

De incubatietijd van virussen varieert van 1 tot 14 dagen, gemiddeld is dit 3 tot 7 dagen. Je kan het beste zo snel mogelijk een test doen als je last krijgt van de volgende symptomen:

Als je te lang wacht met testen kan het zijn dat het virus niet meer gedetecteerd kan worden en kan de uitslag dus minder betrouwbaar zijn.

Hoe betrouwbaar is de Fluorecare combotest?

De Fluorecare combotest is betrouwbaar: van de positieve resultaten werd er in 96,11% van de gevallen een virus correct geïdentificeerd. Van de testen die negatief uitvielen, was dit in 100% van de gevallen correct. Deze resultaten komen uit een veldevaluatie* waarbij gebruikers zichzelf getest hebben.

*Deze veldevaluatie is uitgevoerd door professionele zorgverleners, voor meer informatie lees de bijsluiter.

Voor wie is de Fluore Covid en Influenza combinatietest bedoeld?

De Fluorecare combotest is geschikt voor personen ouder dan 2 jaar. Voor kinderen onder de 14 jaar en personen boven de 75 jaar wordt aangeraden om de test door een volwassene tussen de 18 en 74 jaar uit te laten voeren.

Hoe voer ik de Fluorecare combotest thuis uit?

Maak het doosje open en check of je testkit compleet is. De testkit moet het volgende bevatten:

  • een testcassette
  • een buffervloeistofbuisje
  • een steriel neusswabstaafje
  • een bijsluiter in 4 talen

Zorg zelf dat je je telefoon of iets anders in de buurt hebt, waarmee je de tijd in de gaten kan houden.

Ga vervolgens aan de slag volgens dit stappenplan:

  1. Was je handen met zeep en gebruik een desinfectiemiddel
  2. Maak de oppervlakte waar je de test op gaat doen, schoon.
  3. Draai de dop van het buffervloeistofbuisje af en verwijder de blauwe stop aan de binnenkant (deze blauwe stop zorgt ervoor dat het buisje met vloeistof niet lekt tijdens transport).
  4. Zet het buffervloeistof buisje rechtop in het voorgevormde gaatje in de doos, of ergens anders in.
  5. Maak het zakje met de testcassette open en haal deze eruit. Hier ga je straks de extractie op druppelen (gebruik de testcassette zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 1 uur).
  6. Haal het neusswabstaafje uit de verpakking (probeer hierbij niet het zachte gedeelte aan te raken) en steek deze in het linkerneusgat, tot ongeveer 2,5 centimeter diep.
  7. Draai het staafje 5 keer goed rond en zorg dat je beide kanten van je neusgat aanraakt.
  8. Herhaal dit in je rechterneusgat.
  9. Plaats het staafje in het buffervloeistofbuisje en breek het staafje af bij het breekpunt.
  10. Sluit de dop met het onderste gedeelte van het staafje in het buffervloeistofbuisje.
  11. Knijp 10 keer in het buffervloeistof buisje en wacht 1 minuut.
  12. Op de testkaart zitten 3 putjes die gemarkeerd zijn met een ‘S’. Druppel hier 2 druppels van de extractie uit het buffervloeistofbuisje op. Let op: gebruik niet meer, maar ook niet minder dan 2 druppels. Als je dit wel doet, is de test ongeldig. Je kan zelf kiezen of je wilt testen voor alle 4 de virussen, of alleen voor 1 specifiek virus. Het linkerputje is voor corona, het middelste putje is voor influenza A/B en het rechterputje is voor RSV.
  13. Wacht 15 minuten op het resultaat. Wacht niet langer dan 20 minuten, want dan is het resultaat ongeldig.

Ruim na het testen de gebruikte testspullen op en doe deze in een afsluitbare zak, voordat je ze weggooit. Was na het testen je handen met zeep.

Hoe lees ik het resultaat van de Fluorecare combotest af?

Hieronder vertellen we je hoe je de resultaten van de 4 soorten virussen kan aflezen.

Covid-19

Positief: de test voor corona is positief als je 2 rode stroken ziet: zowel de detectielijn (T-lijn) als de kwaliteitscontrolelijn (C-lijn) zijn gekleurd. Het maakt niet uit hoe felgekleurd de stroken zijn, zolang ze zichtbaar zijn ben je positief.

Negatief: de test is negatief als er alleen een rode strook staat op de kwaliteitscontrolelijn (C-lijn).

Ongeldig: de test is ongeldig als er geen 1 rode strook zichtbaar is, of als de positie van de rode strook niet op dezelfde hoogte is als de C- of T-lijn.

Influenza A/B

Positief: je kan positief testen voor influenza A, influenza B, maar ook voor beide tegelijk. Als je positief test voor influenza A dan zie je bij de A-lijn en de controlelijn (C-lijn) een rode strook. Als je positief test voor influenza B dan zie je bij de B-lijn en de controlelijn (C-lijn) een rode strook. Als de A-lijn, de B-lijn én de C-lijn roodgekleurd zijn, dan test je positief op alle 2 de influenzavirussen.

Negatief: de test is negatief als er alleen een rode strook staat op de kwaliteitscontrolelijn (C-lijn).

Ongeldig: de test is ongeldig als er geen enkele rode strook zichtbaar is, of als de positie van de rode strook niet op dezelfde hoogte is als de C- of T-lijn.

RS-virus

Positief: de test voor RSV is positief als je 2 rode stroken ziet: zowel de detectielijn (T-lijn) als de kwaliteitscontrolelijn (C-lijn) is gekleurd. Het maakt niet uit hoe felgekleurd de stroken zijn, zolang ze zichtbaar zijn ben je positief.

Negatief: de test is negatief als er alleen een rode strook staat op de kwaliteitscontrolelijn (C-lijn).

Ongeldig: de test is ongeldig als er geen enkele rode strook zichtbaar is, of als de positie van de rode strook niet op dezelfde hoogte is als de C- of T-lijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel . Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.