Een uitgerekende datum van bevalling is belangrijk om te weten. Maar waarom? En hoe wordt deze uitgerekende datum bepaald? Kun je dit ook zelf uitrekenen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over de uitgerekende datum van bevallen moet weten.
Waarom is een uitgerekende datum van bevallen belangrijk?
Hoewel maar weinig vrouwen op precies de uitgerekende dag bevallen, is het om de volgende redenen toch belangrijk om deze datum te bepalen.
Bepalen van de zwangerschapsduur
Het is belangrijk dat degene die je zwangerschap begeleidt, weet hoe lang de zwangerschap duurt en wanneer je bent uitgerekend. Met deze gegevens kan hij/zij bij elke controle bekijken of je kind zich ontwikkelt, zoals op grond van de zwangerschapsduur mag worden verwacht.
Bepalen van de à terme periode
Met de uitgerekende datum is de à terme periode te bepalen. Dit is een periode van vijf weken, waarin de bevalling over het algemeen het best kan plaatsvinden. Deze periode is van drie weken vóór de uitgerekende datum tot en met twee weken daarna. Dat is dus de periode van een zwangerschapsduur van 37 tot 43 weken.
Vóór 37 weken zijn nog niet alle organen van je baby optimaal volgroeid en kan je baby te klein zijn om zelf zijn temperatuur goed te houden. Ook kan het drinken nog erg lastig gaan. Als de zwangerschap langer dan 42 weken duurt, gaat de kwaliteit van de placenta achteruit. Hierdoor kan je kindje te weinig voeding en zuurstof krijgen. Vanwege de extra risico’s wordt een bevalling vóór 37 weken of na 42 weken daarom begeleid door een gynaecoloog.
Hoe wordt de uitgerekende datum van bevallen bepaald?
De uitgerekende datum kan op verschillende manieren bepaald worden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een zwangerschapsschijf. Soms wordt de datum met een echoscopie bepaald.
Het gebruik van de zwangerschapsschijf
Als je voor de eerste keer tijdens je zwangerschap naar de verloskundige gaat, berekent hij of zij meestal met een zwangerschapsschijf de uitgerekende datum. Op de schijf wordt de eerste dag van je laatste menstruatie ingesteld en vervolgens kan makkelijk de uitgerekende datum worden afgelezen. Deze methode is betrouwbaar als je een regelmatige cyclus van ongeveer achtentwintig dagen hebt.
Het maken van een echoscopie
Is je cyclus niet regelmatig of ben je na pilgebruik niet meer ongesteld geweest? Dan adviseert je verloskundige je om een echoscopie te laten maken. Deze manier van de zwangerschapsduur vaststellen heeft een hoge betrouwbaarheid. Meestal is er maar één echo nodig. Zijn er andere vragen of wordt de echo later in de zwangerschap gedaan, dan komt het soms voor dat je vaker moet terugkomen.
Hoe kun je zelf de uitgerekende datum bepalen?
Je kunt zelf de uitgerekende datum van je bevalling berekenen. Maar let op, het is belangrijk dat je je bij deze rekensom realiseert dat hij alleen betrouwbaar is bij een regelmatige cyclus van ongeveer achtentwintig dagen. Berekening van de uitgerekende datum:
- Neem de eerste dag van je laatste menstruatie.
- Tel daar zeven dagen bij op.
- Tel daar vervolgens negen maanden bij op.
Er zijn situaties waarin de berekening niet betrouwbaar kan zijn. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. De berekening is niet betrouwbaar:
- Bij een onregelmatige cyclus.
- Na pilgebruik.
- Na gebruik van eisprong bevorderende middelen.
- Wellicht voor jou andere specifieke redenen die de gynaecoloog of de verloskundige in dat geval met je bespreken.
In deze gevallen wordt vaak een echoscopie geadviseerd om de uitgerekende datum te bepalen. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.