schone was in de wind

Onregelmatig ongesteld

Veel vrouwen zijn wel eens onregelmatig ongesteld. De ene maand ben je langer of korter ongesteld dan de andere maand, of soms word je misschien ineens niet ongesteld. Meestal is een onregelmatige cyclus niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden. Wat zijn mogelijke oorzaken van een onregelmatige cyclus? En moet je er iets aan doen? Wij vertellen je er alles over.

Wat is een onregelmatige menstruatiecyclus?

Tijdens je menstruatiecyclus maakt je baarmoeder zich klaar voor de innesteling van een bevrucht eitje. Als dat niet gebeurt, dan word je ongesteld en begint de cyclus opnieuw. Meer weten over je cyclus? Lees dan ons artikel over menstruatie.

De hele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Maar wist je dat slechts 30% van de Nederlandse vrouwen daadwerkelijk een regelmatige cyclusduur van 28 à 30 dagen heeft? Bij de rest kan de cyclus langer of korter duren, of van wisselende duur zijn. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het moeilijk(er) te voorspellen op welke dag je ongesteld wordt en hoe lang je ongesteldheid duurt. Daardoor is het ook lastig om vast te stellen op welke dagen je vruchtbaar bent. Onhandig als je zwanger wilt worden! Gelukkig kun je met een ovulatietest toch vaststellen op welke dagen je (het meest) vruchtbaar bent.

Wat zijn de oorzaken van een onregelmatige cyclus?

Veel vrouwen hebben wel eens last van een onregelmatige menstruatie. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij meiden die nog niet zo lang ongesteld zijn en bij vrouwen die (bijna) in de overgang zitten. Meestal is het niets om je zorgen over te maken.

Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Psychische factoren, zoals stress en depressie
  • Stoppen met de pil
  • Gewichtstoename of -afname
  • Een eetstoornis
  • Intensief of overmatig sporten
  • Een soa
  • Bepaalde aandoeningen, zoals endometriose, ontstekingen of vleesbomen

Word je langere tijd niet ongesteld? Dan kun je ook zwanger zijn. Let op: als dat niet zo is, betekent het uitblijven van je ongesteldheid niet dat je niet zwanger kunt raken. Blijf dus gewoon anticonceptie gebruiken!

Wat moet je doen als je onregelmatig ongesteld bent?

Je kunt niet veel doen aan een onregelmatige cyclus. Ga eens na of een van de bovenstaande oorzaken van toepassing is op jouw situatie. Dan weet je in ieder geval waardoor het komt. Twijfel je over de oorzaak of maak je je zorgen? Bel dan je huisarts.

Wil je zwanger worden, maar kun je door je onregelmatige ongesteldheid niet goed vaststellen wanneer je vruchtbaar bent? Dan is een ovulatietest iets voor jou. Daarmee kun je je (meest) vruchtbare dagen achterhalen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.