Lukt het je niet om af te vallen, hoe hard je er ook voor werkt? Dit kan ontzettend frustrerend zijn. Misschien sport je wel meerdere keren per week, maar verlies je geen kilo's. Hoe kan dat toch? Soms zijn er andere redenen voor overgewicht, waardoor sporten voor jou helemaal niet zo effectief is om gewicht te verliezen. Het is daarom belangrijk om altijd te weten wat je overgewicht precies veroorzaakt. Een gezond levenspatroon met veel beweging en gezonde voeding is altijd van belang, maar soms zijn er andere dingen die je moet veranderen voordat je resultaat boekt. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat zijn de oorzaken van niet kunnen afvallen?
Aankomen in gewicht hoeft niet alleen te worden veroorzaakt door een gebrek aan beweging of een slecht voedingspatroon. Het is wel heel belangrijk hieraan te voldoen als je wilt afvallen. Soms kun je de oorzaken van gewichtstoename in hele andere hoeken zoeken.
Omvang van je maag
Als je een grotere maag hebt, dan zal je ook sneller aankomen. Je hebt dan namelijk sneller en vaker het gevoel dat je je maag moet vullen, waardoor je meer eet. Mensen met overgewicht hebben daarom soms een grotere maagomvang dan mensen met een gezond gewicht. Gelukkig valt daar iets aan te veranderen. Om je maag te laten krimpen, kun je het beste zes keer per dag een normale portie eten nemen (tenzij je een ander dieet moet volgen vanwege ziekte). Op die manier geef je je maag de kans om zichzelf te verkleinen. Eetbuien helpen daar niet in mee, probeer daar dus niet aan toe te geven. Deze eetbuien zullen op den duur je maag alleen maar vergroten.
Hormonen
Hormonen spelen een grote rol bij het afvallen, ze regelen namelijk veel processen in je lichaam. Je eetpatroon, dagelijkse beweging, stressniveau en slaapritme hebben allemaal invloed op de aanmaak van hormonen, die bijdragen aan vetverbranding of vetopbouw. Eet je slecht, beweeg je weinig, heb je veel stress of slaap je slecht, dan kan dat invloed hebben op de aanmaak van hormonen die vet opslaan. Eet je goed, beweeg je voldoende, heb je weinig stress of slaap je goed? Dan kan dat juist bijdragen aan de aanmaak van hormonen die vet verbranden. Wij geven je enkele voorbeelden van zulk soort hormonen.
- Oestrogeen: wanneer je een teveel aan oestrogeen in je lichaam hebt, kan bij vrouwen meer vet ontstaan bij de benen en billen en bij mannen bij de borsten.
- Insuline: ook insuline is een hormoon. Het is een stofje in je lichaam dat je bloedsuikerspiegel reguleert. Het zorgt ervoor dat suikers in het bloed de lichaamscellen binnen kunnen. Insuline hebben we nodig voor onze dagelijkse energie, maar zowel een overschot als een tekort aan insuline is slecht voor je lichaam. Een teveel aan insuline kan samengaan met overgewicht. Let daarom altijd op een gezonde bloedsuikerspiegel.
Trage schildklier
Je schildklier is één van de belangrijkste organen in je lichaam wat betreft hormoonregulatie. Bepaalde factoren beïnvloeden je schildklier, zoals slechte voeding, je leefpatroon of auto-immuunziektes. Ook een tekort aan jodium in je lichaam kan zorgen voor een trage schildklier. Een trage schildklier kan het lastiger maken om af te vallen.
Niet kunnen afvallen: wat nu?
Niet kunnen afvallen is vervelend. Je stopt moeite in het afvallen, maar je ziet simpelweg geen resultaat. Houd er in eerste instantie rekening mee dat je niet gelijk resultaat ziet na een paar keer sporten. Afvallen is een lang proces, geduld is dus van belang. Probeer het vol te houden, je kunt het!
Wanneer moet je naar de huisarts?
Denk je dat iets anders het probleem is? Kijk dan eens goed naar je voedingspatroon. Ook kan stress een grote boosdoener zijn, net zoals een slecht slaappatroon. Twijfel je over de oorzaak van het niet kunnen afvallen? Neem dan contact op met je huisarts. Voor hulp bij afvallen kun je natuurlijk ook bij een dietist en personal trainer terecht.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.